Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Daniel Polland och Gunilla Benjaminsson, hjärtmottagningen, Södra Älvsborgs sjukhus, undervisar patienter i egenmonitorering. Foto: Pernilla Lundgren / SÄS

Så har hjärtpatienter gått från sjukhusbesök till egenkontroll

Egenmonitorering, där patienten själv gör vissa mätningar, blir ett allt vanligare inslag inom vården. För Hjärtmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus innebär det att vissa fysiska besök som tidigare tagit en timme nu kan genomföras digitalt på 15-20 minuter. Samtidigt sparar även patienten tid och får större insikt i sin vård.

– Det är frivilligt för patienten att använda egenmonitorering, men alla som uppfyller kraven får numera frågan. Det enda kravet är att ha möjlighet att logga in med BankID, samt digital mognad på en sådan nivå att man känner sig bekväm med att använda appen och ta ansvar för sina mätvärden, säger Gunilla Benjaminsson, sjuksköterska på Hjärtmottagningen, Södra Älvsborgs sjukhus.

Egenmonitorering går ut på att patienten själv utför regelbundna mätningar och rapporterar in sina mätvärden till sjukhuset. Patienten får en våg och en blodtrycksmanschett hemskickade, och parkopplar dessa med Vård och Hälsa-appen. Vid varje mätning skickas mätvärdena sedan direkt till sjukhusets system.

– Intresset hos patienterna för att använda egenmonitorering ökar stadigt. De flesta är väldigt nöjda, det är ju både smidigt och sparar tid för dem, samtidigt som de får större insikt i sin vård. Det är alltid ett stort steg att gå från fysiska möten till digitala och det kan ta lite tid att vänja sig vid.

Sparar tid för vården och patienten

Det första besöket, där mottagningen utbildar patienten, tar längre tid än ett vanligt besök, så att man hinner gå igenom allt. Men den tiden tas snabbt igen när patienten sen till exempel slipper boka tid på vårdcentralen för att ta blodtryck flera gånger i veckan, utan kan sköta det själv hemma. När patienten väl är i gång har denne också möjlighet att kommunicera med mottagningen via både telefon och chatt – det blir som en extra ingång till vården. Nu är också videosamtal på väg att införas på Hjärtmottagningen.

Ett fysiskt besök som tidigare tagit en timme kan nu genomföras digitalt på 15–20 minuter med samma värde för både sjukvården och patienten. Om patienten känner sig osäker på något vis bokar mottagningen in ett nytt fysiskt besök där man går igenom igen hur allt fungerar.

– Det är viktigt att patienten känner sig trygg med det egna ansvaret. Patienterna mäter vikt och blodtryck varje dag, och en gång i veckan följer vi upp extra med en symptomenkät, där patienten fyller i upplevd trötthet, svullnad med mera. Det förkortar behandlingsplanen, med dagliga mätvärden går det mycket snabbare att sätta in preparat än det gör genom att få värdena med traditionella fysiska besök som sker över längre tid, säger Gunilla Benjaminsson.

Följer upp

När Hjärtmottagningen ökar medicinen har de också kontakt via telefon eller chatt för att följa upp eventuella biverkningar. Chattmeddelandena är relativt korta och går snabbt att skriva. Om chatten blir väldigt lång så betyder det oftast att patienten har många obesvarade frågor, och då brukar mottagningen ta in patienten på ett fysiskt besök för att komplettera.

Vad har du för tips till mottagningar som ska börja med egenmonitorering?

– Börja med patienter som är mottagliga för den nya tekniken och som du känner dig trygg med, så att du själv kommer in i systemet på ett bra sätt. Vi valde att börja med yngre patienter som har större vana av att hantera appar, därefter utvidgade vi till att erbjuda tjänsten till alla.

Ser du några problem med egenmonitorering?

– I början kan det vara lite svårt att se hur det fungerar i systemet, men man vänjer sig. Sen ställer det också stora krav på oss som sjukvårdspersonal att våga släppa kontrollen och ge ansvaret till patienten, det handlar om mognad för en själv.

Tar blodprov själva

Daniel Polland, sjuksköterska på Hjärtmottagningen, Södra Älvsborgs sjukhus, jobbar med självtest PK för Waran-patienter. De tar blodprov själva i fingret, ungefär som en blodsockermätning för diabetiker, och sedan rapporterar de in sina resultat till sjukhuset via 1177.se.

– Jag tycker att det fungerar jättebra. Patienterna gillar det, det är så mycket smidigare för dem. De slipper boka tider och ta ledigt från jobbet, de kan göra testet hemma när det passar dem, säger Daniel Polland.

– I år har vi haft ett införandeprojekt, där vi har utbildat ett 50-tal patienter att mäta själva. Det är en utbildning på ungefär en timme, och efter det måste de göra tre dubbeltest (där de gör sitt test i fingret samtidigt som vårdcentralen tar ett blodprov i armen, och så kontrollerar man att proverna visar samma siffra) innan de kan börja mäta hemma. Det är lite annorlunda för oss inom vården, för vi måste lita på att patienterna rapporterar in rätt siffra. Men med rätt utbildade patienter är det en vinn-vinn för både oss och patienten, säger Daniel Polland.

Text: Helena Nilsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Egenmonitorering

Systemet är under utveckling och det blir successivt möjligt att arbeta med flera olika patientgrupper och hälsotillstånd.

I dagsläget är det möjligt att starta upp egenmonitorering för:

  • Hjärtsvikt
  • Hypertoni
  • KOL
  • Gravida med högt blodtryck
  • Njurmedicin

Grupper planerade för uppstart under våren 2024 är:

  • Diabetes typ 2
  • Astma
  • Psykisk hälsa

Patientgrupper som kan hjälpas av egenmonitorering

  • Hypertoni
  • Hjärtsvikt
  • Njursjukdom
  • KOL
  • Gravida kvinnor i behov av extra kontroller
  • Astma
  • Psykisk hälsa
  • Samsjuklighet: Diabetes, KOL, Hypertoni, Hjärt/Kärl
  • Barn & unga –  astma, obesitas, periodisk feber
  • Plus att det finns möjlighet att kontinuerligt lägga till fler mätvärden