Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Foto: José Lagunas Vargas

Smittskyddsläkarens uppmaning: Fler personer 80 år och äldre behöver vaccinera sig mot covid-19 

Under april månad vaccinerar Västra Götalandsregionen de grupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar ska vaccineras mot covid-19. Men 80-plussarna behöver bli bättre på att ta sig till vaccinationsmottagningarna anser Smittskydd Västra Götaland. 

– Vi vet att åldern är en avgörande faktor för hur sjuk man blir i covid-19 och skulle covid-19-fallen börja öka igen är det viktigt att vara skyddad från början. Därför uppmanar jag våra äldsta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland. 

Rekommendationen är att personer som är över 80 år samt att de som är 65 år och äldre som har dagliga omsorgsinsatser ska erbjudas en vårdos vaccin mot covid-19.  

I begreppet ”dagliga omsorgsinsatser” ingår till exempel SÄBO/korttidsboende eller daglig hemtjänst för att livet hemma ska fungera. Personer 65–79 år med begränsade omsorgsinsatser så som till exempel leverans av matlådor/städning/trygghetslarm är inte en målgrupp för vårens vaccinationsinsats. 

– Personer med hemtjänst och äldre i äldreboenden når vi bra tack vare kommunernas goda arbete. Däremot har vi svårare att få de äldre över 80 år som bor hemma att gå och vaccinera sig. 

Varför är det viktigt att den här gruppen vaccinerar sig? 

– Åldern spelar stor roll. Även äldre personer som är relativt friska kan drabbas hårt av covid-19 och hög ålder innebär även att tidigare skydd, vaccination eller genomgången sjukdom, försvinner snabbare än för yngre. Därför är det viktigt att hålla sitt skydd uppdaterat, säger Thomas Wahlberg. 

Kostnadsfritt för rekommenderade grupper

VGR vaccinerar fram till första maj kostnadsfritt de rekommenderade grupperna via vårdcentraler och upphandlade vaccinatörer och mottagningar i alla kommuner. Gott om lediga tider finns här.  Personer som både vaccinerats under hösten 2023 och fått bekräftat att de haft covid-19 efter den 1 oktober har ett gott skydd och kan avstå sin rekommenderade vårdos 

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning behöver övriga grupper ingen vaccindos under våren 2024 med hänvisning till den immunitet som redan finns i de grupperna. Detta gäller även andra riskgrupper, exempelvis personer med högt blodtryck och eller diabetes. 

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se 


Hitta lediga tider:

Vaccinationstider Covid-19

Läs även:

Rekommenderade grupper vaccineras mot covid-19 i april