Slottsskogen i Göteborg är för många en plats där man promenerar, har picknick eller kastar frisbee. Men om du står still och tittar, till exempel på ett träd, i bara fem minuter, finns ett myller av växter och djur. På den biologiska mångfaldens dag kan alla vara med och hitta så många arter som möjligt under en bioblitz.
– En bioblitz är en dag där vi hittar alla sorters arter inom ett område, på ett roligt sätt. Specialister gör sitt, allmänheten gör sitt, tillsammans ökar vi kännedomen om arter i Göteborg, säger Peter Nielsen, entomolog på Göteborgs naturhistoriska museum.
En entomolog är expert på insekter, så själv hoppas Peter Nielsen hitta en hålträdsklokrypare, en rödlistad pseudoskorpion (falsk skorpion), som inte setts där sedan 1992.
– Men vi ska hitta så många arter som möjligt, även de vanliga. Träd, blommor, dagfjärilar. Får vi hjälp av allmänheten kan vi hoppas på många nya fynd, det är en häftig plats! säger Peter Nielsen.
Och det går att göra stora upptäckter, även i det vi ser varje dag.
– Många kan tro att gräs bara är… gräs, men det finns hur många arter som helst! Gräset på fotbollsplanen i Slottsskogen heter till exempel “ängsgröe”. När någon upptäcker det för första gången, blir det som att öppna en grön kuliss, och det är fantastiskt att vara med på resan, säger växtexperten Åsa Krüger, botanist på Botaniska.
Nyfikenhet räcker långt

Båda är överens om att nyfikenhet är allt man behöver för att vara med. Men det kommer att användas olika metoder och verktyg under bioblitzen. Peter Nielsen kommer att leta efter sin falska skorpion i håliga träd, andra insekter fångas med olika typer av fällor. För den som har en smartphone finns även möjlighet att registrera arter man hittar, i en app.
– Experter i appen kontrollerar så att artbestämningen är rätt. Sedan blir de inrapporterade arterna tillgängliga för åtta miljoner användare, över hela världen, bland annat forskare, säger Åsa Krüger.
Aktiviteterna startar klockan 15.00 på stora gräsmattan vid Björngårdsvillan i Slottsskogen. Både växt- och djurexperter kommer att finnas på plats under dagen, där du bland annat kan upptäcka livet under vattenytan i Ödledammen, gå på guidad tur bland gamla träd, få veta mer om trädgårdsväxter eller titta på lantraserna i Slottsskogens djurpark. Programmet, som är kostnadsfritt, avslutas inte förrän sent inpå natten, med fladdermusspaning.
Bioblitzen den 22 maj sker genom ett samarbete mellan Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs naturhistoriska museum, Gothenburg Global Biodiversity Centre och Slottsskogen.
Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se