Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Öppen smedja på Forsviks bruk. Bild: Ian Schemper

Det blir en historisk sommar i Västra Götaland!

I sommar kan du resa hela vägen från Big Bang till 1900-talets industrimiljöer. På vägen får du uppleva världens enda monterade blåval, en bronsåldersfestival, medeltida skatter, 3 000-åriga hällristningar, vattendrivna kvarnar, egyptiska mumier och förra sekelskiftets uppfinningar och framtidstro.

Kom till Västra Götalandsregionens besöksmål i sommar! Här listar vi dem och vad som händer där kommande månader:

Göteborgs naturhistoriska museum – liv och ätbart ur havet

I grönområdet Slottsskogen i Göteborg hittar du Göteborgs naturhistoriska museum, stadens äldsta museum och hem åt världens enda monterade blåval. Under sommaren blir det passande nog mycket havstema på museet. Under Västerhavsveckan får du till exempel chansen att lära dig mer om det ätbara havet – hur ska egentligen tång tillagas?

Vitlycke museum

Längre upp på västkusten finns en konstskatt från bronsåldern. I Tanums världsarv kan du promenera runt i den bohuslänska naturen, mitt bland 3 000 år gamla hällristningar. Gå med på en av de dagliga visningarna och prova på aktiviteter som pilbågsskytte, täljning eller bandflätning. Missa heller inte sommarens final då den stora Bronsåldersfestivalen går av stapeln!

Lödöse museum

Längs Göta älvs vindlande sträckning ligger Lödöse museum, där medeltiden väcks till liv. Under sommaren erbjuder museet guidade visningar, stadsvandring och arkeologi- samt riddarskola. I den förstnämnda lär du dig se skillnad på olika skelett och vad de kan lära oss om livet förr. I riddarskolan kan du göra din egen sköld och bli dubbad till riddare. Dessutom är HällungeUll på plats för att lära dig nålbinda, göra nystkrokar och spinna på slända.

Vänersborgs museum

Sekelskiftesdag på Vänersborgs museum.
Sekelskiftesdag på Vänersborgs museum.

Vid Vänerns strand kan du göra en tidsresa till förra sekelskiftet. Följ med på en guidad visning i utställningarna, varav de flesta står kvar precis som de såg ut vid museets tillblivelse 1885. Sommaren når sin kulmen med Wenersborgs museums Sekelskiftesdag med mängder av aktiviteter. Varitésällskapet Karneval kommer till museiparken och det blir marknad, servering, lekar, fotoateljé och stadsvandringar.

Forsviks bruk

Precis där Vätterns mörka vatten och Tivedens djupa skog klyvs av Göta kanal ligger Forsviks bruk med sin 600 år långa industrihistoria. Under sommaren erbjuds dagliga visningar och öppen smedja. Vid elvakaffet får du lära dig mer om bygdens historia och i kvarnen mals mjöl som du kan köpa med dig hem. Missa heller inte Forsviksdagarna, då det sjuder av livet på bruket, eller Barnens Forsvik, barnens egen dag på bruket.

Missa inte de tillfälliga utställningarna!

Knut – ett slöjdarliv

Årets sommarutställning hos Slöjd & Byggnadsvård på Nääs handlar om träslöjd och legendaren Knut Östgård som fyllde 80 år i våras. Här blandas färgstarka berättelser med egna föremål och tekniker i berättelsen om ett unikt slöjdarliv i brytpunkten mellan det gamla och det nya.

Woodlands – en utställning om skogen, konnektivitet, relationer och mystik i en levande skog

Utställningen på Göteborgs naturhistoriska museum visar sju konstnärers undersökande av sin relation till skogen och tar oss med på en resa i att förstå några av dessa tankar och uttryck genom smyckekonst, bildkonst och installationer. Träd in bland lövverkets prassel, fågelsången, vattnets porlande och mykorrhizans lågmälda mummel.

Metal Power – en utställning om smycken och snacks

Tema för årets elevutställning på Göteborgs naturhistoriska museum var att skapa smycken i metall. Slöjdlärare har tillsammans med sina elever jobbat med hantverkstekniker, materialegenskaper och kombinationer av olika material. Utifrån det har eleverna skapat sina egna smycken med inspiration från olika slöjdtraditioner, uttryck och identitet.

Kolorera – sätt färg på hus och miljöer

Vi använder färg för att orientera oss och förstå vår omgivning, men också för att försköna den. Färg väcker känslor och skapar upplevelser och färgerna som omger oss betyder mycket. I denna utställning på Forsviks bruk djupdyker vi i temat färgsättning.

Årskort ger mesta upplevelsen

Ett årskort hos oss ger dig entré till alla Västra Götalandsregionens museer året ut – även Medicinhistoriska museet ingår, en plats fylld av föremål som berättar om allt från åderlåtning, konst och livsöden. Årskortet köper du på valfritt av ovanstående museum.

Medicinhistoriska museet har inga särskilda evenemang under sommaren men har öppet som vanligt: tisdag, onsdag, fredag 12–16 och torsdag 12–20.

Text: Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se