Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Dinosaurieböcker efterfrågas på läsklubben där Anton Friberg sommarjobbar.

Läsklubben där barn både kan läsa och sporta i sommar

“Sommar i Länsman” är läsklubben där barn även får sporta, leka, spela och skapa tillsammans med sommarjobbande ungdomar i Länsmansgården, Göteborg. Projektet är en utveckling av förra årets satsning på läsambassadörer i Bergsjön, och en del av regionens kraftsamling för fullföljda studier.

– Finns det en dinosauriebok?

En kille i åttaårsåldern med en grön plastdinosaurie kikar in under taket på det lilla lästältet på gräsmattan vid Landamäreskolan. En bit bort pågår olika bollsporter, och på cykelbanan bredvid finns en alfabetshage, ritad med gatukritor.

Anton Friberg är 18 år och sommarjobbar med att inspirera barn både till sport och läsning. Just nu har han passet i lästältet.

– Barnen kan läsa själva, eller så kan jag läsa för dem. Det är viktigt att barnen får vara med och bestämma. Om de inte vill läsa, kan vi ta en bok med bilder, och börja där. Då tittar vi på bilderna och pratar om det vi ser, jag brukar ställa frågor, säger han.

alfabetshage
Alfabetshage.

Förra året gav Västra Götalandsregionen (VGR) åtta ungdomar möjlighet att göra feriepraktik som läsambassadörer i Bergsjön, Göteborg.

I år anställer Göteborgs Stad sammanlagt 28 sommarjobbare till “Sommar i Länsman”, en läsklubb för barn i alla åldrar, där även idrott, lek och rörelse ingår.

Vara närvarande

VGR bidrar till att en av handledarna, Aso Hussein, särskilt fokuserar på läsfrämjande.

Aso Hussein
Aso Hussein.

– Det är kul, mycket spring och koll på scheman så att alla sommarjobbare förstår vad de ska göra och var de ska vara. Det viktigaste när de jobbar med läsning tycker jag är att vara närvarande och lyssna, sedan visar barnen vägen, säger hon.

Aso Hussein berättar också att redan första veckan, som var midsommarveckan, deltog mellan 60 och 120 barn per dag.

”Att satsa på barn gör nytta”

Fler barn närmar sig nyfiket lästältet. Anton Friberg har fått hjälp med att hämta dinosaurieböcker på skolbiblioteket intill.

– Det är mycket att göra. Men det är roligt att vara ute mycket, träffa barn och även föräldrar. Det här behövs, att satsa på barn gör nytta, säger han.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Sommar i Länsman

  • Sommar i Länsman är öppet för barn i alla åldrar kl 13–18, måndag till fredag, 18 juni – 26 juli, utomhus, vid Landamäreskolan i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg.
  • Vid dåligt väder används skolans gympasal eller skolbiblioteket. Tre handledare finns på plats till de sammanlagt 28 ungdomar som sommarjobbar i projektet.
  • Projektet drivs av den ideella föreningen Biblioteksvännerna i Biskopsgården i samarbete med Göteborgs Stad, Bo Bra, Skolan som Arena, Kulturförvaltningen VGR och Meeting Plays.
  • Projektet ligger inom kraftsamlingen fullföljda studier, en av fyra tvärsektoriella kraftsamlingar i Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi 2021–2030.
  • Läs mer om läsfrämjande insatser utanför skolan på VGR:s kulturförvaltnings webbplats