Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Genom att delta i smittspårning bidrar du till att minska smittspridning och skyddar både dig själv och andra från långvariga hälsokonsekvenser. Bild (beskuren): Mahrael Boutros/Pexels

Sex utan skydd kan leda till – smittspårning

Sex i samband med den vilda festen, semestern eller sommarfestivalen kan verka lockande just då. Tills du en dag sitter på en mottagning och försöker komma ihåg vilka du haft sex med det senaste året. Smittspårning kan kännas integritetskränkande, men den kan också skydda dig från allvarliga konsekvenser som ofrivillig barnlöshet.

I Smittskyddslagen och smittskyddsförordningen ingår ett 70-tal sjukdomar, varav ungefär hälften kan ge svåra konsekvenser eller i vissa fall vara livshotande. Dessa sjukdomar kallas för allmänfarliga.

Här ingår också sexuellt överförbara infektioner, STI, det vill säga könssjukdomar som gonorré, klamydia, syfilis och hiv. Även smittsam gulsot ingår i kategorin.

Alla sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga. Läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska anmäla det till Folkhälsomyndigheten och till regionens smittskyddsläkare.

Alla allmänfarliga sjukdomar ska smittspåras. Det betyder att vårdpersonalen tillsammans med den som är smittad försöker hitta varifrån smittan kommer och vilka fler som kan vara smittade.

Sexpartners senaste året

Om det visar sig att du har, eller misstänker att du har, en av könssjukdomarna som omfattas av Smittskyddslagen måste du berätta för vårdpersonal vilka du har haft sex med under det senaste året. De personerna ska sedan spåras upp.

När det gäller hiv så försöker smittspåraren gå så långt tillbaka i tiden som det bara är möjligt.

De här kan bli smittspårare

En smittspårare kan alltid vara din behandlande läkare. Andra yrkeskategorier kan också agera smittspårare så länge de har fått utbildning för uppdraget.

– I Västra Götalandsregionen ska det finnas 1–2 personer på de mottagningar som smittspårar. Den som är smittspårare ska leta upp och få det bekräftat att det är vissa utpekade individer som du har haft sex med. Smittspårarna kan också ställa frågor om på vilket sätt du har haft sex, så att de vet vilken slags provtagning som kan behöva göras, berättar Peter Almerson, smittskyddssjuksköterska på Smittskydd Västra Götaland.

Han fortsätter:

– Det är sedan otroligt viktigt att det blir rätt personer som blir kallade till provtagning. Då skickar smittspåraren brev eller meddelande via e-tjänsterna i 1177.se eller ringer till dem.

Peter Almerson är en av specialisterna på Smittskydd Västra Götaland som utbildar vårdpersonal till att bli smittspårare. Han betonar vikten av att skapa förtroende till den drabbade och inte på något sätt moralisera.

Klamydia ger ofta inga symtom

Smittspårning kan kännas integritetskränkande men Peter Almerson betraktar det hela som en fin service som påverkar din hälsa positivt. Många är ju helt ovetande om att de har en könssjukdom.

– 50–70 procent av kvinnorna och 50 procent av männen är helt symtomfria vid en klamydiainfektion. Därför finns det ett stort mörkertal. Det kan vara först när du blir kontaktad av smittspårare som du blir varse om att du kan vara smittad och att du måste lämna ett prov, säger Peter Almerson.

Du har möjlighet att själv kontakta dina sexpartners men det är fortfarande vårdens ansvar att se till personerna blir provtagna.

Helt anonymt

När tidigare sexpartners kontaktas nämns inte ditt namn.

– Det är helt anonymt. Vården kan aldrig och får aldrig säga att det är du som har spridit smittan. Rätt så många kan ju höra av sig och fråga: Vem är det som har smittat mig? Men det får man aldrig reda på, säger Peter Almerson.

Ofrivillig barnlöshet

Det har skett en kraftig ökning av antalet gonorréfall i Sverige, men det är just klamydia som är den vanligaste könssjukdomen, drygt 5 000 konstaterade fall i Västra Götaland år 2023.

Många i gruppen är unga och tar kanske inte klamydia riktigt på allvar, men Peter Almerson påminner om att könssjukdomar kan leda till ofrivillig barnlöshet, vilket understryker vikten av smittspårning.

Hindrar kraftig smittspridning

Smittspårning görs alltså främst för den smittade personens egen hälsas skull, för att minska eller förhindra det lidande som en obehandlad infektion kan orsaka. Smittspårning förkortar tiden mellan infektion och diagnos.

Därutöver finns en samhällsekonomisk aspekt. Att snabbt hitta smittade personer minskar samhällets kostnader för diagnostik, behandling och kontroll. Utan smittspårning skulle smittspridningen öka. Danmark, med sämre smittspårning, har dubbelt så hög frekvens av klamydia som Sverige.

Måste testa dig enligt lag

Du kan faktiskt inte vägra att testa dig. Smittskyddslagen är klar på den punkten:

”Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en allmänfarlig sjukdom eller en annan smittspårningspliktig sjukdom är skyldig att utan dröjsmål söka läkare och låta läkaren göra de undersökningar och ta de prover som behövs för att konstatera om smittsamhet föreligger.”

En smittspårare, på till exempel en vårdcentral, kan skicka en kallelse och därefter en påminnelse till provtagning. Om personen struntar i dessa går ärendet vidare till Smittskydd Västra Götaland som driver ärendet vidare.

Även om det inte brukar behövas har faktiskt Smittskydd Västra Götaland möjligheten att ansöka hos domstol om tvångsundersökning av en person som inte frivilligt vill lämna prov.

Kostnadsfritt

Om du har en allmänfarlig sjukdom behöver du inte betala för undersökningar, vård och behandling som minskar risken för smittspridning.

Text: Jan Kallenberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta/smittspårning

Så här kan det stå i ett brev från en smittspårare:

En person med klamydia säger att ni har haft sex. Klamydia är en bakterie som smittar vid sexuell kontakt. Klamydia är ofta symtomfri, men kan ge flytningar och sveda från urinröret. Infektionen kan sprida sig till bitestiklarna hos mannen och äggledarna hos kvinnan, och är en orsak till sterilitet. Klamydia behandlas med antibiotikatabletter.
Du ska lämna prov inom två veckor.
Om du har sex innan du fått provsvaret, ska kondom användas.
Läs mer på 1177.se/klamydia

På 1177.se finns mer info om: