Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Zhiwar Rashid. Bild: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Skriver om livet i skuggan av krig – författaren Zhiwar Rashid en av årets kulturstipendiater

Redan som mycket liten var orden och böckerna Zhiwar Rashids trygga plats i ett liv på flykt. I dag är han publicerad och prisad författare, och en av de konstnärer som har mottagit årets kulturstipendier från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. 

Zhiwar Rashid debuterade våren 2023 med romanen Under mullbärsträdet. Platser och händelser i boken är inspirerade av den egna uppväxten i den krigshärjade staden Halabja i Kurdistan, i flyktinglägret Saryas och i västsvenska Vårgårda.

Vad fick dig att börja skriva?

– Jag lärde mig att läsa och skriva själv som fyraåring. Jag bara älskade det från allra första stund. Skrivandet blev en trygg och ärlig plats att vara på. En plats som fanns där hela tiden i en osäker värld som alltid var i förändring. Jag skrev på allt jag kom över, varenda liten papperslapp. Till och med på väggarna! Det blev ett problem, vi bodde ofta i hus som vi själva inte ägde eftersom vi var på flykt. När vi skulle flytta vidare var väggarna fulla av mina ord.

Arbetar på nästa roman

När Zhiwar Rashid var fjorton år lämnade familjen Kurdistan och kom till Sverige och Vårgårda. I dag är han bosatt i Göteborg, har gått Biskop-Arnös författarlinje och dessutom utbildat sig till socionom. Nu arbetar han på nästa roman.

Vad handlar romanen om?

– Jag är fortfarande mycket i Halabja i mitt skrivande. Den första boken öppnade upp viktiga frågor för mig, och jag har mycket kvar att utforska om hur krig och flykt påverkar våra relationer med andra människor, om den kurdiska erfarenheten, om den rasifierade erfarenheten.

Trots de tunga ämnena beskriver Zhiwar Rashid sitt skrivande med ord som ”kul” och ”roligt”. Och det märks när han pratar om sin process.

– Jag är fortfarande i nykärleksfasen med den boken. Jag dejtar den förutsättningslöst, varenda karaktär. Det är väldigt roligt, jag skriver vad jag vill och hur mycket jag vill. Jag litar på att det tar mig till de ämnen och saker som är intressanta. Jag flödesskriver alltid första gången, sen redigerar jag. Inga regler, alla är välkomna. Det är lite som att tänka ut gästlistan till sitt bröllop, man börjar med många och stryker tills det bara är de gäster kvar som man verkligen vill ha där.

Stipendier och priser ger tid

Till vardags arbetar Zhiwar Rashid som socionom på ett HVB-hem, men i höst väntar ett års tjänstledighet då han kan fokusera helt på sitt romanprojekt.

Det är mycket tack vare stipendier, bland annat kulturstipendiet från Västra Götalandsregionen, som han kan vara tjänstledig.

– Det är väldigt lyxigt, det känns fantastiskt att kunna göra det.

Stipendierna och utmärkelserna är också viktiga för självkänslan. Tidigare i år fick Zhiwar Rashid ta emot Sveriges Radios Novellpris för novellen ”Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen”, något han är oerhört stolt över, och ödmjuk inför.

– Det krävs en inre drivkraft för att skriva, men när den är skör, när självförtroendet inte är på topp, då är det gött att kunna luta sig mot sådana saker.

Text: Marina Andersson
vgrfokus@vgregion.se


Zhiwar Rashid

Född 1988 i flyktinglägret Saryas i Kurdistan och uppväxt i Halabja, numera bosatt i Göteborg. Han är författare och debuterade 2023 med romanen Under mullbärsträdet. Zhiwar Rashid arbetar även som socionom på ett HVB-hem.

Zhiwar Rashid läser, skriver och talar sju språk och flerspråkigheten är central i hans författarskap. I debutromanen utforskar han hur nya berättarformer uppstår i mötet mellan dessa språk och svenskan. Hans konstnärliga ambition är att konstruera nya uttrycksformer genom att låta flera språk interagera med varandra.


Kulturstipendier

Den 27 juni delade Västra Götalandsregionens kulturnämnd ut ett antal stipendier: 10 kulturstipendiater får 30 000 kronor var, och 15 arbetsstipendiater får 100 000 kronor var. Dessutom delades Skaraborgsstipendiet om 30 000 kr och årets curatorstipendium på 50 000 kr ut.

Kulturstipendiater

  • Nabila Abdul Fattah, musik/bild/litteratur. Född 1981 i Beirut, delvis uppvuxen i Sundsvall. Bosatt i Göteborg.
  • Henrik Dahlbring, film. Född 1995 i Göteborg, bosatt i Skene.
  • Virgil Dejarv, bild. Född 1962 i Helsingborg. Bosatt i Göteborg.
  • Isabelle Hällsjö, konsthantverk. Född 1976 i Ellös. Bosatt i Hälleviksstrand
  • Bror Gunnar Jansson, musik. Född 1982 i Sävedalen. Bosatt i Göteborg.
  • Terese Lien Evenstad, musik. Född 1991 Norge, delvis uppvuxen i Ulricehamn. Bosatt i Göteborg.
  • Ami Norda, bild. Född 1978 i Göteborg. Bosatt i Stillingsön.
  • Zhiwar Rashid, litteratur. Född 1988 Kurdistan, delvis uppvuxen i Vårgårda. Bosatt i Göteborg.
  • Gilda Stillbäck, dans. Född 1981 i Göteborg. Bosatt i Göteborg.
  • Hendrik Zeitler, bild. Född 1975 i Hamm, Westfalen. Bosatt i Göteborg.

Skaraborgsstipendiet

  • Anna Magnusson, musik. Född 1991 i Vänersborg. Bosatt i Grästorp.

Arbetsstipendiater

  • Tanja Andersson, dans. Född 1986 i Umeå. Bosatt i Göteborg.
  • Marie Beckman, konsthantverk. Född 1960 i Skara. Bosatt i Skara
  • Klara Brynge, konsthantverk. Född 1981 i Lindesberg. Bosatt i Göteborg.
  • Olle Essvik, bild/litteratur. Född 1976 i Habo. Bosatt i Göteborg.
  • Amanda Flodin, musik. Född 1980 i Stockholm. Bosatt i Göteborg.
  • Sara Hallström, litteratur. Född 1979 i Göteborg. Bosatt i Göteborg.
  • Charlotta Hammar, bild 1982. Född i Årjäng. Bosatt i Göteborg.
  • Erik Hanspers, musik. Född 1982 i Västerås. Bosatt i Göteborg.
  • Haky Jasim, bild. Född 1958 i Bagdad, delvis uppvuxen i Belgrad. Bosatt i Göteborg.
  • Jessica Johannesson, konsthantverk. Född 1980 i Rådanefors. Bosatt i Göteborg.
  • Jesper Norda, musik. Född 1972 i Karlskrona. Bosatt i Stillingsön.
  • Marie Oskarsson, litteratur. Född 1962 i Göteborg, delvis uppvuxen i Hjo. Bosatt i Göteborg.
  • Jonatan Pihlgren, bild. Född 1993 i Stockholm. Bosatt i Göteborg.
  • Ami-Ro Sköld, film. Född 1977 i Kristianstad. Bosatt i Göteborg.
  • Pär Thörn, litteratur. Född 1977 i Uddevalla. Bosatt i Göteborg.

Curatorsstipendiat

  • Anna Linder, bild. Född 1967 i Storuman. Bosatt i Göteborg.
På bilden syns de flesta av VGR:s kulturstipendiater 2024.
Merparten av VGR:s kulturstipendiater 2024.

Om stipendierna

Stipendierna kan sökas av konstnärer och kulturarbetare som är bosatta och verksamma i Västra Götaland. Ansökningarna till arbetsstipendierna bedöms av en jury bestående av representanter från konst- och kulturlivet. Ansökningarna till kulturstipendierna bedöms av sakkunniga tjänstepersoner på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning.


Motivering Zhiwar Rashid

”Endast ett språk räcker inte för att gestalta världen. Med sjuspråkigheten som penna skriver Zhiwar Rashid fram en litterär avgrund av distans och exil och visar i Under mullbärsträdet hur berättandet överbryggar brutaliteten och låter subjektet träda fram. Från kärleksbrevens mästare till Sveriges Radios novellpris 2024 – vi längtar redan efter att höra och läsa mer.”