Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Det vimlar av kvalitetssäkrade cykel- och vandringsleder runtom i Västra Götaland.

Vandra eller cykla i sommar – upptäck kulturen efter vägen

Vill du vandra eller cykla i sommar? Vill du dessutom ha en kulturupplevelse efter vägen? Kanske lära dig något nytt om platsens historia? Marie Fors på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning ger sina bästa tips!

I Västra Götaland finns många hundra mil av vandrings- och cykelleder. Västkuststiftelsen jobbar bland annat med att märka upp leder och röja stigar. Turistrådet Västsverige arbetar med att utveckla företagen längs med lederna som har mat, boende eller annan service till vandrarna och cyklisterna. Länsstyrelsen har ansvar för natur- och kulturreservat. Kulturförvaltningen i VGR jobbar med kultur och kulturarv, längs med lederna.

–  Upplevelser efter vägen kan göra den som är intresserad av natur och friluftsliv, nyfiken på kultur, och vice versa. Vandringsupplevelsen blir rikare, något som fler och fler upptäcker, säger Marie Fors, utvecklare inom natur- och kulturturism på VGR:s kulturförvaltning.

Längs flera leder finns konst och kulturarv. Kring pilgrimslederna i Skaraborg, Götaälvdalen och Dalsland, kan man ta del av kulturhistoriska berättelser.

– Det finns så mycket att uppleva, både kring vår lokala historia och våra traditioner. Vår region är stor, med många olika miljöer och spännande platser.

Vilka är dina tre bästa tips för den som vill uppleva kultur utefter cykel- eller vandringsleden i sommar?

– Ta Kinnekulletåget genom allt det vackra, hoppa av på en station och vandra eller cykla till en annan station. Här finns leder, Unesco Biosfärområde, Unesco Platåbergens Geopark, Vänerskärgård och massor av kultur och kulturarv.

– Dressin är ett kulturarv som finns både i Dalsland och Västergötland. Googla dressin och västsverige, så hittar du bra tips på var man kan cykla dressin. Packa picknickkorgen och trampa på!

– Fika är också kulturarv! Besök din närmsta hembygdsförening och fika hembakt i vackra kulturmiljöer. Hembygdsgårdar finns lite överallt och är ofta dolda pärlor med engagerade eldsjälar som kan berätta om bygden. Ofta finns även en liten lokal slinga att vandra i närheten av hembygdsgården.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA: VGR:S ARBETE MED CYKEL- OCH VANDRINGSLEDER

Sedan 2016 har Västra Götalandsregionen, i samverkan med andra, jobbat strategiskt med ledutveckling för en bättre folkhälsa och som ett led i landsbygds- och besöksnäringsutveckling, både för besökare och invånare.

www.westswedentrails.se hittar du tolv kvalitetssäkrade cykel- och vandringsleder i Västra Götaland. Där finns även information om tillgänglighet, allemansrätt, råd för dig som har hunden med på vandringen, guidade turer och mycket mer.

Du hittar också massor av tips på var du kan bo och äta när du vandrar eller cyklar på www.vastsverige.com.