Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ett fall av ny mpox-variant i Sverige – VGR följer förloppet

En ny virusvariant av mpox sprider sig på den afrikanska kontinenten, och ett fall har konstaterats i Sverige. Västra Götalandsregionen (VGR) följer förloppet noga.
– Att det finns ett fall i Sverige med mpox påverkar inte risken för befolkningen i stort, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Mpox kallades tidigare apkoppor och är en allmänfarlig sjukdom som lyder under smittskyddslagen. Det är en infektionssjukdom som kan överföras både mellan djur och människa och mellan människor.

Thomas Wahlberg
Thomas Wahlberg. Bild: Catharina Fyrberg

– De som drabbas får ofta blåsor på olika ställen på kroppen, de kan till exempel sitta på bålen, i munnen eller på könsorganen. Det är också vanligt med feber, huvudvärk och värk i kroppen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

Fall med mpox har tidigare funnits i Sverige, men sjukdomen har nu dykt upp i en ny och sannolikt allvarligare variant – klad I – som sprids i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder. Världshälsoorganisationen WHO klassade i veckan utbrottet som ”ett internationellt hot mot människors hälsa”.

Allvarligare förlopp

Klad I orsakar samma grundsjukdom av mpox som den variant som tidigare förekommit i Sverige. Den nya varianten är dock sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet.

Det tidigare globala utbrottet har främst spridits via sexuella kontakter, medan nya klad I i större utsträckning även kan spridas genom nära kontakter inom hushållet och då ofta till barn.

Ett fall i Sverige

Nu har ett fall av den nya virusvarianten konstaterats i Stockholmsområdet. Det är det första fallet som har upptäckts utanför Afrika, och den smittade har vistats i den del av Afrika där mpox-spridningen pågår.

Det fallet påverkar inte risken för befolkningen i Sverige i stort, menar Thomas Wahlberg. Enstaka så kallade importfall kan dock dyka upp även framöver.

– Om en person har vistats i Demokratiska republiken Kongo eller närliggande länder – eller har haft nära eller intim kontakt med någon som nyligen varit där – och sedan upptäcker blåsor eller andra symtom på mpox, ska personen förstås kontakta sjukvården, säger Thomas Wahlberg.

VGR har beredskap

Västra Götalandsregionen (VGR) följer noga den information som kommer från Folkhälsomyndigheten, uppger Lisa Blide, tillförordnad regionchefläkare.

Lisa Blide
Lisa Blide. Bild: José Lagunas Vargas

– I nuläget finns ingen anledning till nya åtgärder. Västra Götalandsregionen har beredskap för att diagnostisera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt, och än så länge ser vi inte att det kommer att handla om ett större antal i regionen. Detta kommer sjukvården att kunna hantera i ordinarie struktur, säger Lisa Blide.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se


Mpox (kallades tidigare apkoppor)

Mpox är en allmänfarlig sjukdom som lyder under smittskyddslagen. Smittan kan överföras mellan djur och människa men också mellan människor. När spridningen sker mellan människor handlar det ofta om hudkontakt, sexuell kontakt och liknande.

Vanliga symptom är blåsor eller sår på bålen, händer, fötter, armar och ben, i ansiktet eller i och runt munnen. Blåsor och sår kan även sitta på och runt könsorganen och runt analöppningen.

Det är också vanligt att få feber, ont i huvudet och ont i musklerna. Den smittade kan också få bland annat diarré.

De flesta som får smittan behöver ingen behandling. Det vanligaste är att sjukdomen läker ut av sig själv inom två till fyra veckor.

Men mpox kan ge svår smärta, och det finns medicin som kan lindra symptomen. I vissa fall behöver den smittade läggas in på sjukhus eftersom det – på grund av blåsor i munnen – kan vara svårt att få i sig föda. I mycket sällsynta fall kan mpox leda till döden.

Gravida, små barn och personer med nedsatt immunsystem tros ha större risk att bli svårt sjuka om de smittas.

Ett globalt utbrott av mpox är pågående sedan 2022. I det utbrottet sker smittan huvudsakligen genom sexuell kontakt mellan män. Den nya och allvarligare varianten av mpox bröt ut i Demokratiska republiken Kongo och har sedan spridit sig till närliggande länder i Afrika. Den 15 augusti konstaterades ett fall i Sverige.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland

LÄS MER: