Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: José Lagunas Vargas

Mycket svamp i skogen i år – ”Plocka bara den du är helt säker på”

Varje år söker ett 100-tal personer sjukvård efter att ha ätit giftig svamp.
– Svamp är gott och nyttigt men det är viktigt att du vet vilken svamp du plockar och äter. Endast en sockerbits storlek av en giftig svamp kan leda till allvarlig förgiftning, säger Kai Knudsen, toxikolog och överläkare på intensivvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I år är det ovanligt mycket svamp i skogen och intresset för svampplockning är stort. Men det gäller att vara försiktig och ha koll.

– Det finns många ätliga och goda svampar men det är viktigt att känna till att vi har flera svampar i Sverige som är giftiga. De riktigt giftiga sorterna kan ge symptom först efter flera dagar och då är skadan på organen redan skedd, säger Kai Knudsen.

Sex mycket giftiga sorter

Det finns sex svampar i Sverige som är mycket giftiga. Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting, toppig giftspindling och orangebrun giftspindling är de farligaste sorterna. Symptom från dessa kan komma först efter tre till sju dygn när en skada på levern och njurarna redan är påbörjad.

Stenmurkla är en annan giftig svamp som kan ge magont och skador på levern och njurarna. Giftet i svampen kan även skada blodkropparna. Stenmurklan ger symptom efter fem till åtta timmar.

Kai Knudsen
Kai Knudsen. Bild: Paul Björkman

– Det är viktigt att ha koll på tidsaspekten och att söka vård direkt om du får magbesvär så som ihållande diarré. Det är bra att kunna ta med sig svampen eller att visa en bild på den svamp man har ätit. Det gör det lättare för oss i sjukvården att hjälpa, säger Kai Knudsen.

Risk för förväxling

Människor som har sitt ursprung i andra länder eller som nyligen kommit till Sverige dominerar bland dem som söker vård för svampförgiftning.

– Det kan handla om att man inte kan den svenska floran och att man har förväxlat svampar i Sverige med ätliga svampar från hemlandet.

Beroende på åldern på olika svampar kan de vara olika lätta att förväxla. Ett yngre exemplar av vit flugsvamp kan lätt förväxlas med en skogschampinjon. Giftspindling och trattkantarell växer nära varandra och kan lätt förväxlas.

För barn är det bra att tidigt lära sig att ha respekt för svampar och att aldrig provsmaka. Kai Knudsen tipsar också om att undvika att plocka svamp när det är mörkt.

– Plocka inte svamp i skymningen när det är svårt att se ordentligt. Om du kommer från ett annat land och hittar svampar som liknar sådana man brukar äta i ditt hemland – var extra försiktig. Det kan vara helt andra svampar du har hittat i Sverige och de kan vara giftiga, avslutar Kai Knudsen.

Linnea Jansson
vgrfokus@vgregion.se


LÄS OCKSÅ: