Två gånger har Nicolina Pernheim Goodrich nått en bronsmatch i judo i Paralympics, men hon jagar fortfarande den första paralympiska medaljen. Är det nu det ska ske?
– Jag vet att det kommer krävas väldigt mycket, det kommer bli tufft. Men jag tror en medalj är möjlig, annars hade jag inte gett mig in i detta, säger Nicolina Pernheim Goodrich.
32-åriga Nicolina Pernheim Goodrich är blind och tävlar i judoklassen J1 på Paralympics. Och det har gått bra genom årens lopp på judomattan. Fyra EM-guld och alltså fyra framträdanden på Paralympics där hon nått bronsmatch två gånger.
Men att det skulle bli ett femte Paralympics var inte självklart. Så sent som i januari fick Nicolina Pernheim Goodrich barn och hon har kämpat hårt för att träna upp sig till elitform igen.
– Som gravid är det svårt att köra på med judo och det går absolut inte att tävla. Så det har varit en väldigt annorlunda satsning. Jag har fått ett stort stöd av min man och mina föräldrar och jobbat tillsammans med fysioterapeuter som kan mycket om graviditet och träning. Samtidigt som vi har jobbat hårt har vi inte stressat. Jag har lyssnat mycket på min kropp och tagit den tid som behövts.
Wild card
Och den särskilda satsningen gav resultat. Efter att ha presterat bra på en tävling under våren fick hon ett wild card till Paralympics. Tävlingarna startar den 28 augusti, Nicolina Pernheim Goodrich går sina matcher den 6 september.
– Nu börjar man förstå att det snart är dags. Det har känts så långt borta men nu är det plötsligt så nära. Det ska bli spännande.
Jobbar i VGR
När Nicolina Pernheim Goodrich inte är föräldraledig jobbar hon inom VGR som synpedagog på Syncentralen i Göteborg med synhabilitiering av unga. Det handlar om att stötta barn och föräldrar så att barnen utvecklas på ett så bra sätt som möjligt. Exempelvis utreda vilka hjälpmedel som kan underlätta vardagen, samtala med förskolor och skolor och informera om vad som behövs för att få saker och ting att fungera för den som har en synnedsättning.
Långt innan hon var anställd var Nicolina Pernheim Goodrich också en av dem som fick VGR:s parasportstipendium för sitt engagemang inom sporten som hon sysslat med sedan fyra års ålder.
Vad har Parasportstipendiet betytt för dig?
– Jag fick stipendiet 2009, då var jag inte så gammal. Det var värdefullt att få den uppskattningen och att folk tror på en, det är viktigt.
Hur funkar det att vara blind och syssla med judo?
– En fördel med min sport är att det inte behövs någon specialutrustning för att utöva judo. Man behöver inte så mycket mer än engagerade personer i sin närhet, säger Nicolina Pernheim Goodrich.
Utövarna får ledsagning upp till och från judomattan och tar varsitt grepp i varandras kläder innan matchen startar. Därefter är det i princip som judo för seende med samma regelverk och tekniker.
– Jag tränar bara med seende och det funkar eftersom det är samma idrott.
Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se
Fakta: Paralympics
Paralympics i Paris invigs den 28 augusti och avslutas den 8 september 2024 och samlar 4 400 av världens mest framstående paralympier. Under elva intensiva tävlingsdagar kommer 184 nationer slåss om medaljerna i 22 idrotter. Det är första gången i historien som ett Paralympics arrangeras i Paris.
I samband med Paralympics kommer en särskild satsning på rörelseglädje för unga med funktionsnedsättning att genomföras, kallad ”ParaPuls-festivalen”. Kulturnämndens presidium kommer att delta och lyfta fram Parasportstipendiet vid invigningen av festivalen på Stadsbiblioteket. Invigningen kommer att hållas på Trappscenen och erbjuda en rad aktiviteter för alla deltagare.