Nästa vecka startar Regionteater Väst två danskurser i Borås. Det handlar om ”Dansa utan krav” för ungdomar mellan 13 och 18 år med lindriga psykiska besvär och ”Dans för personer med Parkinson”. Bakom båda danskurserna står danspedagogen Ulrika Liljedahl.
– Det är fascinerande att se glädjen hos andra i mötet med dansen, säger hon.
För 8–9 år sedan såg Ulrika Liljedahl en video på sociala medier som visade en Parkinsonsjuk kvinna med kraftiga skakningar resa sig upp och dansa obehindrat när musiken sattes på. Den fascinationen fick Ulrika Liljedahl att utbilda sig för att kunna erbjuda personer med Parkinson danskurser. Nästa vecka startar en ny termin i Borås.
– Det är så fantastiskt, deltagarna kommer varje gång och vad jag förstått är det en ljuspunkt. Ofta kan personer med Parkinson bli isolerade ju sämre de blir. Men här har vi roligt, en social gemenskap med musik och rytm. Det höjer livskvaliteten, säger Ulrika Liljedahl.
Enklare att sätta i gång en rörelse
Dans för Parkinson är en metod som har sitt ursprung i USA och handlar om att förbättra livskvaliteten genom dans och rörelse. Några symtom på Parkinsons sjukdom är att man skakar, blir stelare i musklerna, får svårare att röra sig och får sämre balans. Men genom musiken kan det bli enklare att sätta i gång en rörelse, muskelminnet väcks till liv.
– I dansen tränar du balans, koordination, flexibilitet och kondition. Det kreativa, expressiva och fantasifulla elementen i dans är skillnad till enbart träningsövningar.
Själva dansen utförs efter egen förmåga. Till en början sitter alla på stolar i en halvcirkel och dansar sittandes. Därefter tar man sig uppåt, ställer sig upp och dansar med stöd av stolen eller om man kan tar sig ut på dansgolvet.
Dans för Parkinson sker på flera orter. Det bästa är att kontakta sin lokalavdelning inom Parkinsonförbundet eller organisationen Neuro för att se om dans erbjuds i ens närhet. I Borås kommer dansen till en början ske i Regionteater Västs lokaler.
– Det känns roligt att få vara på teatern som är en sådan härlig miljö för våra Parkinson dansare. Under terminen kommer vi också ha besök av teaterns kompositör som spelar live på piano. Det har varit mycket uppskattat tidigare.
Dansa utan krav för unga
En annan grupp som mår bättre av dans är unga mellan 13 och 18 år med lindriga psykiska besvär. Det kan handla om stress, oro, magont, huvudvärk och sömnbesvär. Regionteater Väst erbjuder dans för denna grupp tillsammans med Borås Kulturskola.
– Det är viktigt att dansen är kravlös, vi fokuserar inte på prestation utan på rörelseglädje och att det är en inkluderande miljö. Vi märker att det ger effekt på den psykiska hälsan, säger Ulrika Liljedahl.
Dansa utan krav bygger på forskning av Anna Duberg från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro och Örebro Universitet. Där dansade flickor 13–18 år med återkommande psykosomatiska besvär två gånger i veckan efter skoltid och resultatet visade att de som deltog i dansen stärkte sin självkänsla och minskade sina psykiska besvär. Det märker även Ulrika Liljedahl som är inne på fjärde året med Dansa utan krav.
– Man märker att det känner sig mer och mer trygga och vågar öppna upp sig, rörelserna blir större och allt fokus ligger på dansen och negativa tankar bryts. Det fysiska självförtroendet byggs på och deltagarna blir också mer verbala allt eftersom.
Flera orter
Precis som med dans för Parkinson så kan Dansa utan krav erbjudas på olika orter i Västra Götaland. Dansverksamheten kan heta lite olika: Dans för hälsa, Dansa utan krav eller Bara dansa. Att vara med kostar inget och den som vill veta mer kan höra sig för hos sin elevhälsa eller någon av de kontaktpersoner som listas på sidan 1177.
I Borås kommer Ulrika Liljedahl och kollegan Susanne Barman från Kulturskolan att bjuda upp till en rad olika stilar.
– Vi blandar mycket. Jazzdans, afroinspirerat, modern nutida dans, street. Vi gör enkla dansimprovisationer och bygger även på en koreografi. Både tjejer och killar är välkomna.
Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se
Fakta: Dans för Parkinson
Parkinsonförbundet – leta upp din lokala avdelning
1177.se om dans och Parkinsons