I höst släpps boken som skildrar flickan Edits uppväxt på en dövskola i början av 1900-talet. Berättelsen bygger på Vänersborgs museums samlingar och Edits egna dagboksanteckningar.
– Jag ville lyfta fram en del av vår historia som är ganska okänd, säger museipedagog Greta Åberg.
Edit Augustsson föddes 1901 utanför Vara. Vid 11 års ålder fick hon börja på en specialskola för döva barn i Vänersborg, men bara tre år senare dog Edit av tuberkulös hjärninflammation.
Skolan där hon gick heter numera Vänerskolan, och från den finns en unik samling foton, skolmaterial, litteratur och föremål samlade på Vänersborgs museum.
Där arbetar museipedagog Greta Åberg, som berördes av Edits historia. Idén om en bok föddes när Greta Åberg ville sätta berättelsen om Edit i ett sammanhang och koppla den till samlingarna på museet.
– Dövhistoria är ett rätt outforskat område och när jag träffade elever och lärare på Vänerskolan förstod jag att det var värdefullt för dem att få veta hur det var för deras föregångare. Edit och hennes klasskamrater fick till exempel inte använda teckenspråk, säger Greta Åberg.
Besökte museet med klassen
Edit besökte själv Vänersborgs museum med sin klass och skrev sedan om det i sin dagbok. Hennes rektor på dövskolan var arkeolog och intendent på museet och tog med sig elever ut på arkeologisk upptäcktsfärd i området för det gamla Brätte – staden som var Vänersborgs föregångare. Några av de fynd som eleverna gjorde då finns fortfarande kvar i samlingarna.
”Edits dagbok – en döv flickas berättelse” handlar om dem som sällan syns i det historiska materialet – barnen, flickorna, de som levde med en funktionsnedsättning – och här finns deras egna ord, både i Edits dagboksanteckningar och i andra elevers egna bidrag till skoltidningen.
Boken ger en inblick i livet på en internatskola för barn som var döva eller levde med en hörselnedsättning vid 1900-talets början. Genom Edit får läsaren följa med i både vardagen i skolan – med allt från rutiner till klasskamrater – till glädjen över en utflykt eller festligheter.
Utöver museets samlingar har forskning i andra arkiv och intervjuer med elever som gått på Vänerskolan i mitten av 1900-talet legat som grund för boken.
Text: Julia Collinius
vgrfokus@vgregion.se
Edit gick i Fjärde distriktets dövstumskola. Skolan heter i dag Vänerskolan och är en statlig specialskola för elever som är döva eller har hörselnedsättning.
Historielektion för årskurs 7–9 om Edit
På lärplattformen sverigeshistoria.se, som drivs av Sveriges museer, finns även en historielektion för högstadiet från Vänersborgs museum. Den utgår i första hand från Edit Augustssons dagbok. De valda passagerna fokuserar på hur det var att vara döv och gå på dövskola i början av 1900-talet, men berättar också om dåtidens samhälle. Edits dagbok – Sveriges Historia