Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Marianne, 91, blir röntgad hemma och slipper åka till sjukhus. Foto: Emelie Asplund

Marianne, 91, slipper åka till sjukhus – tack vare mobil röntgen

När Marianne Ericson ramlade på sitt äldreboende ute på Styrsö, kallades det mobila röntgenteamet in. Av dem som röntgats hemma sedan mobil röntgen infördes, är det ungefär 70 procent som inte visar sig ha några frakturer och alltså slipper åka till sjukhus.

Tony Jurkiewicz
Tony Jurkiewicz. Foto: Emelie Asplund

– Att åka in till sjukhus i onödan innebär ett onödigt lidande för patienterna. Det kan bli jobbiga timmar och dygn på akuten för både äldre och anhöriga, säger Tony Jurkiewicz, röntgensjuksköterska och delprojektledare för mobil röntgen.

VGRfokus följde med Tony Jurkiewicz och hans kollega Halah Bokiniec, undersköterska, en dag på jobbet. När ambulansbåten lägger till i Fiskebäcks hamn en solig torsdagsmorgon, står Tony och Halah redan och väntar med sjukhusets bil. I bilen har de med sig den röntgenutrustning de behöver för att kunna utföra en hemma-röntgen.

Det viktigaste är förstås kameran, en ovanligt liten apparat (3,5 kg) för den som någon gång sett den omfattande röntgenutrustning som finns på ett sjukhus. Utöver kameran är det stativ och plattor som underlättar själva undersökningen och datorer som kopplas upp mot en radiolog (röntgenläkare) på Mölndals sjukhus och som direkt kan bedöma röntgenbilderna. All utrustning är bärbar och kan tas med även om ett boende skulle sakna hiss.

Foto: Emelie Asplund

Läkarbedömning har gjorts

Bilen kör ombord och ambulansbåten tar kurs mot Styrsö och Södra skärgårdens vård- och omsorgsboende. Där ligger Marianne i sin säng och väntar på att bli röntgad. En läkare från vårdcentralen, som ligger ett stenkast från boendet, har varit där och bedömt Mariannes skada. Det verkar inte vara någon fraktur, men för säkert kunna utesluta en bruten höft, har det mobila röntgenteamet kallats in. På boendet väntar också den patientansvariga sjuksköterskan Maria Launing, som varit med hela tiden och haft koll på Mariannes tillstånd.

– Marianne fick ont i höften och axeln efter fallet, så vi vill vara på den säkra sidan. Det är i de tveksamma fallen som vi använder den här möjligheten, säger Maria Launing, som är specialistsjuksköterska inom vård av äldre.

Marianne har fått smärtstillande som förberedelse för sin röntgenundersökning och blir glad när vi kommer in i rummet.

– Jag har väntat och är införstådd på att ni ska röntga mig, säger hon.

Hon har varit tandläkare i sitt yrkesliv och förstås varit i daglig kontakt med röntgenundersökningar.

Röntgenundersökningen kan börja

Tony Jurkiewicz och Halah Bokiniec presenterar sig och berättar noga varje steg för Marianne. Att de ska ta bilder. Att hon kommer att ligga kvar i sängen hela tiden. Att de ska lägga ett draglakan under henne så att det ska bli lättare att lägga dit en platta. Att de behöver flytta lite på hennes saker men att de lovar att sätta tillbaka allt sedan. Men Marianne tycker till slut det blir lite för mycket information.

– Ni behöver inte berätta allt ni ska göra och ta upp varenda detalj. Gör det ni behöver, bara! säger hon.

Halah Bokiniec
Halah Bokiniec. Foto: Emelie Asplund

– Haha, ja det märks att du varit med förr. Vi är så vana vid att vara noga med att informera så man ska känna sig trygg, säger Halah Bokiniec.

Det är full aktivitet i rummet med vana händer som vet exakt vad de ska göra. Halah Bokiniec som monterar ett stativ på exakt rätt höjd med hjälp av en tumstock. Tony Jurkiewicz som kopplar ihop två datorer på soffbordet. Skyddsvästarna som åker på när det är dags att ta bilder.

Radiolog på Mölndal bedömer bilderna direkt

Bilderna går direkt via datorerna till radiologen som finns på plats på Mölndals sjukhus. När alla bilder är tagna ringer Tony Jurkiewicz upp radiologen, som kan konstatera att det inte är några frakturer. Marianne slipper åka till sjukhuset och kan ligga kvar i sin säng.

– Det här var ju en jättebra lösning. Tack för snäll och hänsynsfull behandling. Ni får gärna komma oftare, säger Marianne.

– Och tack för att vi fick komma. Men nu kan du vara kvar här och slipper tillbringa många timmar på Mölndal. Så när du känner dig bättre kan du fortsätta motionera, säger Tony Jurkiewicz och nickar mot motionscykeln Marianne har i sitt rum.

Boendet på Styrsö har fått besök av det mobila röntgenteamet flera gånger tidigare och Maria Launing kan bekräfta hur mycket det betyder.

– Våra boende är äldre och sköra, många är i 100-årsåldern, och det är såklart en påfrestning att flytta dem. Det är positivt för dem att det går så lätt och de blir så lättade när de slipper åka till sjukhus. I de flesta tveksamma fallen har det oftast inte varit någon fraktur och då är ju jätteskönt för dem att bli kvar hemma, säger Maria Launing.

Hela teamet går igenom röntgenbilderna. Foto: Emelia Asplund

300 personer har röntgats hemma

Mobil röntgen startade som ett projekt 2021 på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men är sedan mars 2023 en ordinarie verksamhet. Det mobila teamet utgår från radiologmottagningen på Mölndals sjukhus (där ortopedin också ligger) och åker ut till särskilda boenden, både äldreboenden och LSS-boenden, i Göteborgsområdet. Sedan mars 2023 har 300 personer röntgats på sina boenden efter misstänkta fallskador.

För att kunna genomföra röntgen hemma hos patienterna behövs det såklart kunnig personal. Det är brist på röntgensjuksköterskor i hela landet, men genom att utbilda undersköterskor i bildtagning och strålsäkerhet, har det blivit lättare att bemanna tjänsterna. En av undersköterskorna som fått utbildning är Halah Bokiniec. Hon har redan jobbat länge på röntgen och är snart redo att åka ut på egen hand och ta röntgenbilder.

– Det är inga konstigheter egentligen, utan sådant vi gör varje dag inne på avdelningen, säger Tony Jurkiewicz.

Den största utmaningen med att genomföra mobil röntgen har varit att få olika organisationer att samverka och inte minst få reda på att möjligheten finns.

Robert Höglind. Foto Emelie Asplund

– Det har blivit många möten med personal och chefer på boenden och vårdcentraler. Även sjukhusen är i högsta grad inblandade, främst på akuten, röntgen, ortopedin och geriatriken, säger Robert Höglind, delprojektledare och kvalitetsutvecklare i VGR.

Kan införas inom fler områden

Tony Jurkiewicz och Robert Höglind ser många fler områden där mobil röntgen kan användas än på boenden. Som i Närsjukvårdsteamen, kriminalvården och palliativ vård.

– Det skapar oro på både akuten och röntgen om det kommer någon i handfängsel med tre fångvårdare med sig. Om vi i stället kan åka ut till ett fängelse och röntga blir det både billigare och säkrare, säger Tony Jurkiewicz.

Verksamheten har redan fått mycket uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands. Förra året fick mobil röntgen Sahlgrenskas kvalitetspris och nu senast (2 september) fick Tony Jurkiewicz och Robert Höglind ta emot pris från Västra Götalandsregionens innovationsfond. Ett pris som delades ut till tre team som har bidragit till innovationsförmågan i hälso- och sjukvården i VGR.

Text: Annalena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se