När Västra Götalandsregionen inför Millennium som gemensamt vårdinformationssystem i november i länets södra område kommer Millenniumcoacherna ha en nyckelroll. De ska stötta sina kollegor i vården både inför, under och efter driftstarten. Just nu utbildas 550 VGR-medarbetare till att bli coacher.
– Jag brinner för handledning, säger Annki Melander som är medicinsk sekreterare vid psykiatrimottagning Skene, Södra Älvsborgs sjukhus.
– Min viktigaste uppgift blir att hjälpa mina kollegor att hålla ångan uppe när det väl är dags för driftstart. Det kommer att vara mycket nytt för alla men jag är övertygad om att det kommer att bli bra när vi väl är igång, fortsätter hon.
Under tre veckor pågår en särskild utbildningsinsats på Solhem och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås för att ge coacherna bra förutsättningar att stötta sina kollegor. Millenniumcoacherna kommer att ha en viktig roll före, under och efter driftstart och är kollegornas första kontakt för hjälp och stöd kring Millennium. De kommer också att stötta vid höstens användarutbildning av södra områdets cirka 6 000 medarbetare som startar i mitten av september.
Lina Bodinger Moza, distriktssjuksköterska inom barnhälsovården vid Närhälsan Boda vårdcentral i Borås, ser fram emot uppdraget som Millenniumcoach.
– Jag gillar utveckling och förändringar till det bättre. Det ser jag blir möjligt med Millennium, till exempel med enklare informationsöverföring inom barnsjukvården. Som Millenniumcoach hoppas jag kunna bidra med ett lugn i stressen när allt är nytt och att förenkla för mina kollegor genom att skala ner till det nödvändiga man behöver kunna just inför driftstart.
Lärorika veckor
Utbildningen av Millenniumcoacher är nu inne på tredje veckan och det har varit lärorika veckor säger Cecilia Träff som är projektledare för projekt utbildning Millennium.
– Det är spännande att de 550 Millenniumcoacherna äntligen, och som första större grupp, kan påbörja sin kompetensutveckling kring praktiskt arbete i systemet Millennium, säger Cecilia Träff.
Millenniumcoacherna är den första större grupp som tar del av de bas- och tilläggsutbildningar som omfattar beskrivningar av Millenniums olika delar, funktioner, flöden och hur användaren dokumenterar och hittar dokumentation i systemet.
– När de nu börjar jobba i Millennium väcks en massa tankar hos coacherna om hur verktyget Millennium bör och ska användas i den lokala verksamheten, hur arbetssätt och rutiner påverkas och hur Millenniumcoacher, förändringsambassadörer, alla medarbetare och chefer behöver jobba tätt ihop i förändringen. Det blir väldigt tydligt att alla roller är viktiga för att helheten ska fungera, säger Cecilia Träff.
Utbildningen består till stor del av självstudier och det är ett par hundra personer som – med stöd av utbildare – ska hitta sitt sätt att ta del av självstudiematerialet varje vecka.
– Det är många saker som ska klaffa och vi utvecklar utbildningen allt eftersom utifrån Millenniumcoachernas feedback. Utbildningsmaterialet är omfattande, och vi har lärt oss att användarna behöver tydliga läsanvisningar för att veta vilka delar som är de allra viktigaste att förstå och öva på för användarens roll och verksamhet. När utbildningen nu går in på sin tredje vecka hoppas vi allt ska upplevas som betydligt smidigare än det kanske gjort inledningsvis, säger Cecilia Träff, projektledare för projekt utbildning Millennium.
Ett gemensamt arbetsverktyg
Med Millennium får VGR för första gången ett gemensamt arbetsverktyg för vården, för bland annat journaldokumentation. Informationen om patienterna blir därmed enklare att ta del av för alla som behöver den. Systemet är också ett stöd i arbetet genom inbyggda beslutsstöd och rekommendationer som baseras på gällande regionala riktlinjer.
Elin Ceder Eriksson, är sjuksköterska på bemanningsservice på Södra Älvsborgs sjukhus och en av de Millenniumcoacher som nu utbildas.
– Jag tror att systemet kommer att underlätta en hel del i behandlingen av patienten, berättar Elin Ceder Eriksson. Jag kommer få en lista på olika åtgärder som jag ska utföra under mitt pass, exempelvis ge läkemedel, som läkare har ordinerat. Jag bestämmer hur jag lägger upp mitt jobb, prioriterar det som är viktigast. Undersköterskan får andra ordinationer, till exempel såromläggning. Man kryssar i när man utfört ordinationen och på så sätt journalförs åtgärden. Det blir mer patientsäkert, säger hon.
Text: Lena Löfgren, Kerstin Holm och Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se
Fakta: Millennium
Millennium är det nya vårdinformationssystemet som ska införas i hälso- och sjukvården i VGR, hos privata vårdgivare med avtal med VGR och hos de 49 kommunerna i Västra Götaland.
Vårdinformationssystemet ska ersätta ett trettiotal befintliga system i VGR:s IT-miljö.
Millennium ska användas inom all hälso- och sjukvård i VGR, flertalet privata vårdgivare med avtal med VGR och i vissa delar i de 49 kommunerna i Västra Götaland.
Leverantör av systemet är amerikanska Oracle (f.d. Cerner), en av världens största koncerner inom IT-system för hälso- och sjukvården.
Första införande är 12 november 2024 och berör verksamheter i Västra Götalands södra område.
- Södra Älvsborgs sjukhus
- Vårdcentraler och Rehab, Närhälsan
- Regionhälsan
- Regional laboratorieverksamhet
- Städ & service
- Kommunal primärvård och privata vårdgivare (informationsutbyte)
Därefter fortsätter successiva införanden under 2025 och 2026.