Undrar du hur det är att vara säl och hur livet i havet är? I början av nästa år kommer du att kunna ställa frågor till en AI-säl på Göteborgs naturhistoriska museum och på Sjöfartsmuseet Akvariet. Tanken är att öka kunskapen om havet och inspirera till miljövänliga beteenden.
Forskning har visat att karaktärer, mänskliga eller artificiella, som visar tecken på intelligens har en positiv påverkan på inlärning. På samma sätt har forskning sett att närvaron av virtuella karaktärer kan påverka empatiska känslor.
Detta ligger till grund för projektet Havets röst – fördjupande samtal med en virtuell AI-säl för ökad havsmedetenhet, som har till mål att öka kunskapen om havet, skapa positiva attityder till marina miljöfrågor, ge en känslomässig koppling till havet och inspirera till miljövänliga beteenden.
Huvudrollen i projektet spelas av AI-sälen.
– Vi står inför stora utmaningar gällande miljö och klimat och vi måste alla hjälpas åt för att vi ska ha en framtid på den här planeten, särskilt om vi vill ha en framtid som innefattar ren och frisk natur och en biologisk mångfald. En levande framtid. För att vi ska komma dit behövs inte bara kunskap, utan också en känslomässig koppling till naturen. Det här projektet kombinerar de två aspekterna, säger Renée Göthberg.
Hon är program- och utställningsansvarig på Göteborgs naturhistoriska museum som är en av de involverade parterna i projektet.
Sälen kan svara på frågor
Nästa år kommer museibesökare få träffa och skapa en relation till AI-sälen, som både kan svara på frågor och berätta om hur dess liv ser ut.
Genom att kombinera styrkan i AI och VR hoppas de projektansvariga skapa en stark upplevelse för alla sinnen och ge havet en röst, något som kan leva kvar länge i besökarens medvetenhet.
– Styrkan i dessa tekniker tycker jag är att du kan få uppleva något som du aldrig hade kunnat uppleva annars. Tänk att du får uppleva möjliga framtidsscenarios eller olika miljöer i stället för att bara läsa om dem. Jag tror att det skulle bli mycket lättare att förstå det då, när det konkretiserats och talar till dig både intellektuellt och emotionellt, säger Renée Göthberg.
Text: Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se
Om projektet
Havets röst – Fördjupande samtal med en virtuell AI-säl för ökad havsmedetenhet, är finansierat av FORMAS Communication Call 2023 och ska pågå mellan 2024 och 2026. Projektledare och medelförvaltare är Göteborgs universitet. I projektet ingår ett tvärvetenskapligt team med sakkunniga från Göteborgs universitet, Köpenhamns universitet, Sjöfartsmuseet Akvariet samt Göteborgs naturhistoriska museum.
AI-sälen, som förväntas finnas på plats på museerna i början av 2025, kommer att finnas i en virtuell värld där besökarna får träffa den genom att använda VR-glasögon.