En inventering av hälso- och sjukvårdsförvaltningarnas lokala kollektivavtal visar att det finns en stor mängd ersättningar och villkor för medarbetare som skiljer sig åt både mellan och inom förvaltningarna. Nu pågår ett arbete med att samordna avtal för mer likvärdiga villkor.
– Det är spretigt i dag och det måste bli tydligare vilka villkor som gäller. I översynen tar vi hänsyn till flera saker. I första hand ska vi klara av att ge invånarna den vård de behöver och därför måste våra avtal vara ändamålsenliga för verksamheten. Vi måste använda våra resurser på bästa och mest ansvarsfulla sätt. Medarbetarnas arbetsmiljö och möjligheten att bemanna är andra viktiga parametrar att ta hänsyn till när vi ser över våra avtal, säger Lotta Cellbrot, förhandlingschef Västra Götalandsregionen som håller samman arbetet med avtalen.
En förutsättning för att kunna möta invånarnas vårdbehov är att skapa ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem. Det innebär att Västra Götalandsregionen (VGR) behöver hålla samman och ledas och styras som en koncern men också agera som en gemensam arbetsgivare.
Det är anledningen till att VGR nu ser över och samordnar lokala kollektivavtal och ensidiga arbetsgivarbeslut. Förvaltningarna inom hälso- och sjukvården har gemensamt ställt sig bakom inriktningen och målsättningen är att få till likartade villkor för medarbetarna oavsett var i organisationen man arbetar.
Analys av lokala avtal
Under våren har sjukhusförvaltningarna genomfört en analys av lokala avtal som visar att villkor och ersättningar skiljer sig åt både mellan och inom förvaltningarna. De avtal som inte bedöms stödja verksamheten utifrån ekonomi, vårdproduktion, arbetsmiljö och möjlighet till att bemanna ses nu över.
Sjukhusförvaltningarna har redan börjat att säga upp vissa avtal medan andra avtal samordnas för att bli regiongemensamma eller prövas för uppsägning på regional nivå. Det handlar om lokala avtal eller ensidiga arbetsgivarbeslut som rör arbetsvillkor och extra ersättningsnivåer utöver de avtalsenliga villkor som finns i de centrala kollektivavtalen.
– Ambitionen är att vi ska följa våra centrala kollektivavtal eller samordna avtal där villkoren skiljer sig åt mellan förvaltningarna. Det är normalt att kontinuerligt se över vilka avtal vi har för att utvärdera den samlade effekten av våra olika kollektivavtal. Det sker även i övriga regioner, säger Lotta Cellbrot.
Flera av de lokala kollektivavtal som ingår i översynen är gamla och kan exempelvis ha uppkommit i syfte att underlätta bemanning för att möta de vårdbehov som fanns då. Däremot svarar de inte alltid mot dagens behov. Villkoren i de centrala kollektivavtalen har dessutom anpassats för att klara dagens utmaningar med kompetensförsörjningen så att en god vård kan säkerställas.
– Vissa medarbetare kan uppleva att det här blir en försämring rent ekonomiskt, det har jag full förståelse för. Men anledningen till att vi gör detta är att VGR har en inriktning mot att agera som en sammanhållen arbetsgivare i ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem. Därför behöver vi samordna avtal som stödjer denna inriktning, säger Lotta Cellbrot.
Text: Björn Johansson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta: Översyn lokala kollektivavtal och ensidiga arbetsgivarbeslut VGR
Lokala kollektivavtal tecknas mellan Västra Götalandsregionen och berörd facklig organisation. De lokala kollektivavtalen reglerar arbetsvillkor och ersättningsnivåer utöver de villkor som finns i de centrala kollektivavtalen. Avtalen kan innehålla lokala bestämmelser om lön, arbetstider, övertid med mera.
Ensidiga arbetsgivarbeslut innebär att arbetsgivaren ensidigt beslutar om vissa villkor. Till exempel extra ersättning för obekväm arbetstid (ob-ersättning). Besluten förhandlas inte med facklig organisation.
Arbetet som nu pågår utgår från en plan där förvaltningarna har inventerat och analyserat hur väl lokala kollektivavtal och ensidiga arbetsgivarbeslut tjänar verksamheten, medarbetarnas arbetsmiljö, ekonomi och möjligheten att bedriva vård.
De avtal som inte bedöms vara ändamålsenliga eller där de varierar mellan olika förvaltningar kommer att ersättas med regiongemensamma avtal eller prövas för uppsägning.