Bättre dialog med patienter inom psykiatrin, AI som förebygger och förhindrar fall och röntgen hemma hos patienten. Det är tre olika vårdinnovationer som kommer från VGR:s medarbetare som nu prisas av Västra Götalandsregionens Innovationsfond.
– De som arbetar i eller för hälso- och sjukvården har en unik inblick i vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Och därför är det också naturligt att många kreativa idéer och vårdinnovationer föds i och kring vårdverksamheterna säger Magnus Kristiansson, innovationsledare på Innovationsplattformen, VGR.
Anställda i hälso- och sjukvården möter dagligen utmaningar av olika slag som behöver lösas för att få till bättre och effektivare vård – för såväl patienter som sjukvårdspersonal. Inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset ville man göra patienterna mer delaktiga i sin egen vård och skapade det digitala verktyget Dialog+.
Med hjälp av Dialog+ kan patienterna under besök själva skatta hur de mår och vilka problem som är viktigast för dem att adressera under samtal. Detta gör att patienterna kan känna sig mer hörda och förstådda. Patienternas skattningar hjälper dessutom vårdmedarbetarna att förstå vilket stöd och vilka insatser som fungerar, både på individ- och gruppnivå.
– Att kunna följa sitt mående över tid ihop med sin behandlare och med hjälp av en lösningsfokuserad samtalsmetodik kan bidra till stora förbättringar inom psykiatrisk vård. Och på sikt kan det kanske användas även inom andra vårdområden, säger Andreas Gremyr, enhetschef, Sahlgrenska Universitestsjukhuset/Mölndal.
– Arbetet har hittills fokuserat på att utveckla, testa och börja införa Dialog+ inom några vuxenpsykiatriska verksamheter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Och samtidigt beforskar vi metoden. Vi har nu fått stöd i att se över hur arbetssättet ska kunna tillgängliggöras för fler psykiatriverksamheter i regionen, säger Marcus Lundmark, verksamhetsutvecklare.
AI förhindrar fall
Att patienter faller är vanligt inom slutenvården. Flera olika åtgärder sätts in i syfte att förhindra detta, men ändå skadas flera patienter årligen. Det här leder till lidande för patienterna och kan dessutom få ökade vårdtider och högre vårdkostnader som följd.
Men i ett särskilt projekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och på Södra Älvsborgs Sjukhus har man provat och utvärderat om radarsensorer med ett AI-baserat system kan hjälpa till att förebygga och förhindra fall.
Båda sjukhusförvaltningarna har sett en minskad risk för fall och om tekniken införs inom slutenvården finns det därmed potential att uppnå en kraftigt minskad risk för att patienter ska skadas på grund av fall.
– Det känns fantastiskt att ha fått möjligheten att genomföra det här innovationsprojektet och att därmed kunnat bidra till att ny och modern teknik kan användas inom slutenvården på sjukhus i Sverige. På så vis kan vi förhindra att patienter skadas, säger Pauline Ahl, som idag är ledartrainee på Södra Älvsborgs sjukhus på staben för kvalitet och tillgänglighet.
Vad händer nu?
– VGR har fattat beslut om att breddinföra motsvarande teknik. Och nu pågår ett projekt där man just nu förbereder sig inför upphandling. Vi har ännu inte bestämt vad prispengarna ska användas till, men det lutar åt någon typ av utbildning inom patientsäkerhet eller inom AI och digitalisering säger Terese Dalåsen, områdeschef intern service, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Röntgen i hemmet
Det tredje innovationsprojektet som prisas handlar om bedriva nära vård i hemmet. Vid misstänkt höftfraktur behöver en patient röntgas, vilket kan innebära både transporter och lång väntan. Det här kan medföra risker och stress, inte minst för sköra patienter. Ett sätt att undvika detta på är att i stället ta röntgen till patienterna.
Projektet som varit ett samverkansprojekt mellan region, kommun och patientföreträdare har bland annat testat en ny bärbar röntgenutrustning på äldreboenden och inom kriminalvården.
– Det känns väldigt trevligt att bli uppmärksammad för ett innovationsprojekt som verkligen gagnar sköra personer som också fungerar i klinisk drift. Mobil röntgen skapar värde för hela vårdkedjan säger Robert Höglind, verksamhetsutvecklare inom ambulanssjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Vad händer nu?
– Projektet är avslutat och sedan ett drygt år tillbaka är det i klinisk drift i verksamhet radiologi vid Mölndals Sjukhus. Vi arbetar ständigt med att utveckla och samverka med alla inblandade för att säkerställa att denna tjänst kommer den enskilde patienten till nytta. Det här är ett led i att vara delaktiga i vårdens omställning för att bättre kunna möta framtidens behov, säger Tony Jurkiewicz, röntgensjuksköterska och projektledare, på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Text: Josefin Viidas
vgrfokus@vgregion.se
Fakta:
Innovationsfonden: För att kunna ta tillvara på medarbetares och verksamheters innovativa idéer avsätter Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR varje år 20 miljoner kronor till utlysningen av Innovationsfonden. Pengarna ska i sin tur hjälpa vården att kunna utveckla, testa, utvärdera eller implementera nya innovativa produkter, processer, tjänster eller organiseringar.
Alla med en anställning inom regionfinansierad hälso- och sjukvård i VGR kan ansöka om finansiering från Innovationsfonden och den första utlysningen för 2025 är nu öppen. Den stänger 15 september.
Innovationsfondes dag: Innovationsfondes dag anordnas av Innovationsplattformen i VGR och syftar till att visa upp och sprida kunskap om flera av de medarbetarbetardrivna projekt som pågår och som syftar till att göra hälso- och sjukvården bättre i Västra Götalandsregionen. Målgrupp är personer som arbetar inom hälso- och sjukvård i VGR, som arbetar i en ledande funktion, som ingår i ett innovationsprojekt eller som har planer på att börja arbeta med innovation som ska främja regionens hälso- och sjukvården. Årets dag samlade ett 100-tal personer i Göteborg.
Innovationsfondens pris: För att uppmuntra och inspirera till innovation delar Innovationsfonden 2024 Innovationsfondens pris. Priset delas ut till team som har bidragit till innovationsförmågan i hälso- och sjukvården i VGR. 13 projekt hade blivit nominerade. Det var möjligt att nominera sitt eget eller någon annans innovationsfondsprojekt.
Prissumman är 10 000 kr och ska göra det möjligt för en verksamhet att på något sätt öka den innovativa kulturen.