Den ökande digitaliseringen och det rådande säkerpolitiska läget i vår omvärld ställer allt högre krav på snabb, tillgänglig och säker kommunikation. VGR kommer därför utveckla en ny egen trådlös infrastruktur: VGR-5G.
En väl fungerande uppkoppling är en förutsättning för att it-system, telefoni och annan utrustning ska fungera för alla medarbetare i Västra Götalandsregionen (VGR), oavsett om arbetsplatsen är en operationssal, ett kontorslandskap eller utomhus i Göteborgs botaniska trädgård.
– Program VGR-5G har i uppdrag att sätta upp en ny trådlös infrastruktur i VGR baserad på 5G-teknologi, som möter upp VGR:s behov av ett kommunikationssystem med garanterad hög täckning, hastighet och säkerhet, säger Tony Hertz programledare VGR-5G.
Infrastrukturen kommer att byggas autonom, som betyder att till exempel larm och annan kommunikation inom ett sjukhusområde kan fungera som vanligt även om kontakten med omvärlden bryts.
– VGR måste kunna bedriva samhällsviktig verksamhet, även i händelse av kris, katastrof eller krig. Etableringen och den fortsatta driften av VGR-5G ska hanteras av egen kompetens inom VGR. Det här ger oss förutsättningar för hög kontinuitet såväl i vardag som i händelse av ökat beredskapsläge, säger Tony Hertz.
Modernisering av dagens telefoni- och larmhantering
Till grund för program VGR-5G är ett tidigare beslut från 2020 om att avveckla DECT-telefonisystemet i VGR. Det handlar om att ungefär 25 000 telefoner, som framför allt används inom sjukvården, behöver ersättas med telefoner som använder mobil teknik. Den efterföljande förstudien rekommenderade en ny mobillösning baserad på så kallad 5G-arkitektur.
VGR-5G kommer bland annat att modernisera dagens telefoni- och larmhantering. Något som gynnar bland annat medarbetare inom hälso- och sjukvården.
– I dag kan till exempel en sjuksköterska behöva bära runt på flera olika mobila handenheter. Det kan vara en arbetsmobil, en personsökare, en DECT-telefon och i vissa fall en Rakel-enhet för så kallad blåljuskommunikation. Nu kan dessa i stället ersättas med en smart mobil, säger Christian Bohlin it-infrastrukturstrateg i program VGR-5G.
Det blir färre saker att behöva bära runt på, och vårdmedarbetaren kommer inte längre behöva ha koll på vem som ska ha vilken enhet och när.
– Den personliga mobilen kommer kunna knytas till roll, medarbetare och schemaläggning. Telefonnummer, anknytningar och journummer, samt larm och meddelandefunktioner kan då kopplas direkt till en specifik medarbetare, säger Christian Bohlin.
VGR kommer vara en egen operatör och själva administrera datatrafiken. Det här skapar förutsättningar för att styra och anpassa prioritering av larm och samtal. Larm och samtal med högst prioritet ska ha förtur genom infrastrukturen för att snabbt nå mottagaren.
Den nya teknologin ger också VGR bättre möjligheter till mass- och gruppkommunikation.
– Om en ensam medarbetare till exempel skulle råka ut för en olycka eller en hotfull person kan larm skickas ut till en specifik grupp personer. Och det finns även möjlighet att skicka ut information till en större grupp personer. Till exempel vid misstanke om brand i byggnad eller annan allvarlig händelse, säger Christian Bohlin.
Positionering, navigering och smarta fastigheter
5G öppnar upp för nya positionerings- och navigeringstjänster, till exempel för att snabbt lokalisera utrustning och hjälpmedel eller för att hitta rätt inom en byggnad eller ett område.
VGR-5G skapar också förutsättningar för IoT (internet of things), fysiska enheter som är uppkopplade till internet i syfte att samla in och dela data.
Det kommer bli enklare att samla in information från byggnader och här bättre kunna styra ljus, temperatur och ventilation i syfte att spara energi och optimera inomhusmiljön för både patienter och medarbetare. Och även inom området medicinteknik börjar leverantörerna utveckla produkter och tjänster som blir mer intelligenta och som kommer kräva trådlös avancerad teknik.
– Fördelarna med 5G är många, och det är inte bara inom hälso- och sjukvård som vi ser möjligheter. Tekniken kommer underlätta införande och användning av självkörande fordon, robotar och drönare, och öka takten på digitalisering även inom andra områden som till exempel kollektivtrafik och naturbruk, säger Tony Hertz.
Samarbete med andra myndigheter och offentliga organisationer
Program VGR-5G fokuserar till en början på inomhustäckning för VGR:s fastigheter. Parallellt undersöks även möjligheterna till att koppla ihop VGR:s 5G-nät med andra aktörers nät på nationell nivå. Just nu pågår tester tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Trafikverket. Om testerna faller väl ut kommer slutanvändaren få en sömlös upplevelse när hen rör sig mellan VGR:s, MSB:s och Trafikverkets olika täckningsområden.
– En sömlös och säker uppkoppling kommer underlätta för VGR att erbjuda fler och mer avancerade vårdtjänster i patientens eget hem, säger Christian Bohlin.
Skarp pilot i början av nästa år
VGR har redan det tillstånd som krävs från Post- och telestyrelsen för att sätta upp ett eget privat 5G-nätverk. I början av nästa år kommer ett av sjukhusen i VGR att agera pilot när programmet bygger upp en skarp installation av VGR-5G där.
– Det här kommer ge oss lärdomar och hjälpa oss bygga upp vår interna tekniska kompetens inom 5G-området, och kommer i detta första skede inte att påverka den operativa vårdverksamheten, säger Tony Hertz.
Den 17 september fattade regionstyrelsen i VGR beslut om investering för genomförandet av VGR-5G, en total kostnad om 335 miljoner kronor fördelat på fem år. Planen är att VGR-5G ska vara fullt utbyggt år 2028.
Text: Lotta Carlsson
vgrfokus@vgregion.se