Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sjuksköterskorna Ingrid Nilsson och Charlotta Bui. Bild: Pernilla Lundgren

Känslosamt återseende på barnmottagningen

Som relativt nyanställd på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) såg Charlotta Bui en dag ett välbekant ansikte: sin barndomssjuksköterska Ingrid Nilsson.
– Det var Ingrid som fick mig att vilja bli sjuksköterska.

Charlotta Buis första kontakt med SÄS skedde när hon som patient regelbundet fick besöka barnmottagningen för att få sprutor som sköt fram starten av puberteten.

– Jag var spruträdd och sprutan var lång och tjock. Det var läskigt, säger hon.

Bemötandet från sjuksköterskan Ingrid Nilsson gjorde att de återkommande besöken ändå blev hanterbara.

Bedövningsplåster, men framför allt ett innerligt bemötande och stor förståelse från Ingrid Nilssons sida var det som gjorde skillnad.

– Ingrid lyssnade på mig och placerade en bok på min bröstkorg för att jag skulle slippa se sprutan. Jag fick också en godisklubba, säger Charlotta Bui.

Drömde om att bli sjuksköterska

Tryggheten som hon upplevde under sjukhusbesöken gjorde att Charlotta Bui drömde om att bli sjuksköterska – något som nu har blivit verklighet.

Hösten 2022 anställdes Charlotta Bui som sjuksköterska på medicinsk akutvårdsavdelning på SÄS. När hon en tid senare auskulterade (gick bredvid) under några dagar på barnmottagningen, såg hon ett bekant ansikte i korridoren.

– Jag gick fram till Ingrid och frågade om det var hon som hade gett mig sprutor när jag var barn. Det var det! Vi började gråta både två. Ingrid mindes hur tufft jag hade haft det och jag berättade för henne att hon inspirerat mig till att bli sjuksköterska.

I dag jobbar Charlotta Bui på en vårdcentral inom Närhälsan, men hon tänker tillbaka på mötet med Ingrid Nilsson som rörande och fint.

– Jag kommer verkligen att minnas mötet då det var hon som inspirerade mig till att bli sjuksköterska. Tack vare det har jag nu har möjligheten att hjälpa andra så som hon har hjälpt mig. Det känns väldigt givande!

Text: Carina Karlsson
Bild: Pernilla Lundgren
vgrfokus@vgregion.se