Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Patienterna har fått tycka till – är nöjda med sjukhusmaten 

Patienter som är inlagda på sjukhusen i Västra Götalandsregionen är överlag nöjda med maten som serveras där. Det visar en färsk undersökning, där 63 procent sätter betygen fyra och fem på maten. Nu fortsätter arbetet för att fler patienter ska kunna välja vad de vill äta.

Patientundersökningen visar att sjukhusmaten generellt får ett mycket bra mottagande. Hela 86 procent av patienterna uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med smaken på maten.

Av de svarande har 63 procent satt betygen fyra och fem på en femgradig skala, 23 procent svarade tre.

– Det är glädjande att se att så många är nöjda med maten. Vi har jobbat hårt för att utveckla måltiderna och resultatet visar att vi är på rätt väg, säger Linda Martinsson som är chef för måltidsverksamheten i Västra Götalandsregionen (VGR).

Patienternas aptit är en faktor för hur de upplever maten. Undersökningen visar att 54 procent av patienterna uppger att de har god aptit, 13 procent uppger att de saknar aptit och 33 procent svarar att aptiten varierar.

Miljoner måltider

Sjukhusen i VGR serverar över 2,4 miljoner måltider om året, med ett utbud som inkluderar tre olika maträtter till lunch och middag samt ett tiotal kylda portionsrätter.

Årets undersökning visar att bara 38 procent av patienterna fick möjlighet att välja sin maträtt, till skillnad från för två år sedan då 54 procent fick möjlighet att välja.

– Vi vet att valmöjlighet är viktigt för patienternas välmående och det finns också ett beslut från regionfullmäktige att patienten själv ska få välja. Vi kommer att fortsätta arbeta för att fler patienter ska kunna välja sin måltid, bland annat genom att de själva ska kunna beställa sin mat, säger Linda Martinsson.

Text: Kajsa Grevås
vgrfokus@vgregion.se


Maten på VGR:s sjukhus

Alla måltider som serveras till patienterna tillagas på plats i sjukhusköken.

Patienter, anhöriga och vårdpersonal kan enkelt se veckans menyer, med bilder, innehållsförteckning och näringsvärden på webben via sin mobil, surfplatta eller dator.
Veckans patientmeny – Servicewebben (vgregion.se)


Om undersökningen

Enkäten genomfördes under vecka 35 på samtliga sjukhus i regionen, där pappersenkäter delades ut tillsammans med matbrickor och matvagnar. Patienterna kunde även svara digitalt via en QR-kod. Totalt inkom 1 446 svar.

Frågorna i enkäten handlade bland annat om möjligheten att välja lunch och middag, hur nöjd patienten var med smaken på maten och hur de upplevde måltidsupplevelsen som helhet under sin sjukhusvistelse.

Helhetsupplevelsen kring måltiderna får höga betyg, där över 86 procent är nöjda eller mycket nöjda.

Senaste gången undersökningen gjordes var 2022.

tabell sjukhusmat