Västra Götalandsregionens arbete med sjukhusens ekonomi går åt rätt håll, även om det fortfarande är ansträngt. För att få till hållbara arbetssätt, som skapar förutsättningar för ekonomi och verksamhet i balans över tid, gäller det att hålla i.
Nu när Västra Götalandsregionen (VGR) redovisar sin delårsrapport till och med augusti är resultatet för koncernen som helhet ungefär -1,3 miljarder kronor. Det är nästan 1,7 miljarder kronor bättre än budget.
Det som gör att det totala resultatet överstiger budgeten är huvudsakligen att VGR:s finansiella placeringar har ökat i värde och att statsbidragen har varit högre än budgeterat. Ekonomin för VGR:s verksamheter ligger däremot i stort sett i linje med budget.
Prognosen visar att VGR bedöms landa på -1,3 miljarder kronor 2024. Det är bättre än vad som prognostiserades tidigare i år och 1,7 miljarder kronor bättre än årets budget.
Betyder detta att det går bra för VGR nu?

– Mycket pekar på att det går åt rätt håll, men vi har flera utmaningar att övervinna innan vi kan vara nöjda, säger regiondirektör Håkan Sandahl och fortsätter:
– Situationen för sjukhusen är fortfarande ansträngd. Inom hälso- och sjukvården handlar det inte bara om att lösa ekonomin på kort sikt utan också om att säkra en hållbar, långsiktig balans – inte bara i ekonomin utan i verksamheterna i stort. Vi behöver bli bättre på att se vården som ett gemensamt system och bättre ta vara på de gemensamma resurserna.
Ekonomi och verksamheter i balans
Sedan förra året pågår en kombination av aktiviteter för att få sjukhusens ekonomi och verksamheter i balans. Målet är att minska kostnaderna med närmare 1,7 miljarder kronor i år.
Under årets första åtta månader har åtgärderna lett till en minskning på 851 miljoner kronor.

– För att få den effekt på 1,7 miljarder som vi eftersträvar behöver vi alltså få lika stor effekt under årets resterande fyra månader som vi haft hittills i år. I nuläget ser detta ut att vara en stor utmaning, säger ekonomidirektör Ann-Charlotte Lilja Järnström och fortsätter:
– Jag vill ändå understryka att det pågår mycket bra för att förändra arbetssätt och att öka nyttan av våra resurser. Men det är ett långsiktigt förändringsarbete och det kommer att ta tid innan vi ser ännu tydligare effekt av flera av åtgärderna.
Hon säger att kostnaderna för inhyrd personal har minskat rejält, övertidskostnaderna är lägre och antalet nettoårsarbetare har blivit färre.
Personalkostnader en utmaning
Det är en utmaning att hålla personalkostnaderna inom budget inte bara inom hälso- och sjukvården. Trots att antalet nettoårsarbetare är lägre än under samma period förra året, och trots att kostnaderna för inhyrd personal har minskat med 187 miljoner kronor så överstiger VGR:s personalkostnader budgeten med 967 miljoner kronor.
Det beror på högre löner och pensionskostnader. VGR har påbörjat flera förbättringsarbeten inom HR-området för att minska kostnaderna. Till exempel inom schemaplanering, vårdplanering och att se till att medarbetare inom VGR ska ha likvärdiga villkor och ersättningar.
Läget i vården
Precis som tidigare är det sjukhusen som har det tuffaste ekonomiska läget. Tillsammans har de en budgetavvikelse på -724 miljoner kronor.
Vårdköerna har inte kortats i den utsträckning som skulle behövas, utan ligger kvar på ungefär samma nivåer som förra året med en liten förbättring vad gäller väntetiderna till operation.
Beläggningen inom den somatiska vården (fysiska sjukdomar) är fortfarande hög. Inget sjukhus har en beläggning under 90 procent. Inom psykiatrin är beläggningen lägre. Tre av fem sjukhusförvaltningar understiger 90 procent.
Ledande inom klinisk forskning
För att bättre ta vara på samlade resurser, öka produktiviteten och i förlängningen också korta vårdköerna har VGR börjat införa en gemensam struktur och modell för produktions- och kapacitetsstyrning.
Även om det finns brister i tillgängligheten håller vården i VGR generellt en hög nivå. Den medicinska kvaliteten ökar i primärvården, regionen är ledande i landet inom klinisk forskning och under de två senaste åren har antalet Lex Maria-anmälningar sjunkit. Även patientnämnderna har fått in färre klagomål än föregående år.
Ny järnväg mellan Göteborg och Borås
Resandet i kollektivtrafiken ökade från 2023 års 321 miljoner resor till 324 miljoner i år. Det är en utveckling i linje med verksamhetens mål.
I augusti slöts en överenskommelse om en ny järnväg mellan Göteborg och Borås. En sådan järnväg gör det möjligt att utöka tågtrafiken, korta restiderna och erbjuda tågresor direkt till Landvetter flygplats från fler delar av Västra Götaland. VGR kommer att vara med och finansiera projektet med 2,5 miljarder kronor.
Kulturverksamheterna visar på hög aktivitet under perioden. GöteborgsOperan har haft 150 000 besökare. Regionteater Väst har genomfört 559 dans- och teateraktiviteter för publik och under hösten kommer 15 av Film i Västs samproduktioner att ha biopremiär i Sverige.
VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se
Delårsrapporten
- Delårsrapport augusti avser VGR som koncern och bygger på den rapportering som lämnats av nämnder och styrelser.
- Delårsrapporten bygger i huvudsak på regionfullmäktiges fokusområden samt en ekonomisk redovisning för perioden.
- Den aktuella rapporten kommer att publiceras på vgregion.se där du även hittar och tidigare delårsrapporter.