Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Marat Balyshev, Karl-Magnus Johansson och Tetiana Mirchuk studerar ett fotoalbum från Gammalsvenskby i Ukraina från 1918 som finns på Riksarkivet i Göteborg. Bild: Yulia Koval

Arkivpersonal från Ukraina på besök genom nytt residens

I oktober kom en delegation från statliga arkiv i Ukraina till Sverige för att bland annat få en introduktion till hur AI kan läsa in handskrivna dokument. Besöket var VGR:s första arkivresidens, i samarbete med Riksarkivet. Satsningen skedde inom ramen för regionens insatser med anledning av kriget i Ukraina.

Västra Götalandsregionens (VGR:s) kulturnämnd har de senaste åren finansierat flera residens där personer från kulturområdet i Ukraina har fått tillbringa en period i Västra Götaland och knyta kontakter med västsvenska kulturverksamheter.

Genom ett samarbete med Riksarkivet har nu även arkivsektorn fått denna möjlighet. Riksarkivet har ett stort material, cirka 10 000 bilder av handskrivna dokument, med kopplingar till ukrainsk historia.

– Vi har under flera år haft en tät kontakt med arkiv i Ukraina. Att ha redan upparbetade kanaler var viktigt för att kunna genomföra residenset, säger Karl-Magnus Johansson på Riksarkivet.

AI-baserat verktyg

Residenset pågick 16–30 oktober och två av deltagarna var Marat Balyshev och Yulia Koval, som båda arbetar på Ukrainas statliga vetenskapliga och tekniska arkiv i Charkiv. Den tredje deltagaren, Tetiana Mirchuk, kommer från landets statliga arkivverk med säte i Kiev.

Störst fokus under veckorna i Sverige har varit Riksarkivets olika verksamheter i Göteborg och Stockholm, där residensdeltagarna fått en introduktion till HTR-teknik (Handwritten Text Recognition). Det är ett AI-baserat verktyg för att digitalisera handskrivna dokument.

– Vi har fått mycket användbara erfarenheter. Framöver planerar vi att tillämpa arbetet med att transkribera arkivdokument med hjälp av artificiell intelligens. Vi fick också med oss kunskap om hur vi kan utveckla organiseringen kring lagring av arkivhandlingar, säger Marat Balyshev.

Tetiana Mirchuk, Marat Balyshev och Yulia Koval utanför Riksarkivets lokaler på Arkivgatan i Göteborg.
Tetiana Mirchuk, Marat Balyshev och Yulia Koval utanför Riksarkivets lokaler på Arkivgatan i Göteborg. Bild: Karl-Magnus Johansson

Idé om webbinarium

De har även fått en introduktion till VGR:s arbete kring arkiv, och besökte under en heldag två föreningsarkiv. På Göteborgs universitet har de bland annat fått veta mer om den arkivforskning som pågår där.

I programmet har också ingått besök på flera museer och historiska besöksmål.

– Vi har haft ett fint utbyte med residenterna, de har bland annat föreslagit svensk-ukrainska webbinarier på temat ”kultur i krig och kris”. Vi hoppas kunna ta idén vidare och ge arkiv, kulturinstitutioner och museer i Västsverige möjligheten att ta del av deras erfarenheter, säger Björn Ohlén på VGR:s kulturförvaltning.

Text: Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se

Fotnot: Residens är ett begrepp hämtat från kulturvärlden och innebär att en eller flera personer får boende, en plats att arbeta på och lön, under en viss tid.


Arkivens dag den 9 november

Arkivens dag är ett nationellt arrangemang för att öka kunskapen om arkiv och visa på betydelsen av informationen som arkiven bevarar runt om i landet. Det firas varje år den andra lördagen i november.

Bakom Arkivens dag står Svenska arkiv i samverkan för synlighet (SASS), som består av landets arkivorganisationer Arkeion, Näringslivets Arkivråd (NLA), Svenska Arkivförbundet och Riksarkivet.

Läs mer på arkivensdag.nu