Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Regiondirektör Håkan Sandahl. Bild: José Lagunas Vargas

När Millennium är pausat – detta händer nu

Vi i ledningen är djupt berörda av det som hänt och frågar oss vad vi kunde ha gjort annorlunda. Vi avsätter därför tid för att lyssna på medarbetare, chefer, olika yrkesgrupper, Program Millennium, och andra som varit involverade –  även fackliga representanter.”
Det skriver regiondirektör Håkan Sandahl i ett brev till medarbetarna i VGR på torsdagen.

På torsdagen samlades koncernledning hälso- och sjukvård för att samordna sin lägesbild och diskutera hur Västra Götalandsregionen (VGR) ska gå vidare i arbetet med ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem efter att journalsystemet Millennium pausades i förra veckan.

– När vi nu går vidare kommer vi att gå till väga på ett annat sätt, baserat på de erfarenheter vi har nu och information som vi kommer att skaffa under månaderna som kommer, bland annat genom den externa granskning som görs, säger regiondirektör Håkan Sandahl.

Den 10 december ska en initial, första rapport i den externa granskningen av införandet lämnas till VGR:s Ägarutskott. I nuläget finns ingen plan för när införandet kan återupptas, men koncernledningens samlade bedömning är att det kommer att bli en längre paus eftersom det behövs tid för analys innan det går att fatta nya beslut.

Arbete i tidigare system en tid

Sedan onsdagen den 20 november arbetar alla verksamheter åter i tidigare system och förvaltningarna börjar successivt återgå till att erbjuda invånarna hälso- och sjukvård i samma omfattning som vanligt.

Karin Looström Muth
Karin Looström Muth. Bild: Catharina Fyrberg

Många av VGR:s nuvarande system har nått slutet av sin livscykel och det kommer inte att gå att arbeta kvar i dem.

– Vi behöver gemensamma arbetssätt och ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem i Västra Götaland. Det är en av anledningarna till att Millennium köptes in och det behovet kvarstår, säger Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR.

Öppet brev till medarbetarna

På torsdagseftermiddagen skrev Håkan Sandahl i ett öppet brev till alla medarbetare i VGR att ”Det har inte blivit som vi föresatt oss. Nu hoppas jag att vi kan hjälpas åt för att skapa bättre förutsättningar framöver”.

Läs regiondirektörens brev i sin helhet här nedan.

VGRfokus
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA
Koncernledning hälso- och sjukvård är den högsta beslutande tjänstemannaledningen i hälso- och sjukvården i VGR och består av förvaltningsdirektörer för samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar och direktörer från Koncernkontoret.


Håkan Sandahls brev till medarbetarna i Västra Götalandsregionen:

Hej

Det har snart gått en vecka sedan vi beslutade att pausa införandet av Millennium. Frågorna bland chefer och medarbetare är många och känslorna är starka. Många är ledsna och frustrerade. Även vi i ledningen är djupt berörda av det som hänt och frågar oss vad vi kunde gjort annorlunda.

Nu börjar en tid när vi ska finna svar, åtgärda och göra viktiga vägval framåt. Därför kommer vi inte att fortsätta införandet av Millennium under den närmsta tiden. Frågorna är just nu för många, men jag kan ändå säga att det är fråga om en längre paus. Vi behöver mer tid för analys innan vi kan fatta nya beslut.

I tisdags beslutade regionstyrelsen att ge mig i uppdrag att ”återkomma med en handlingsplan för att säkerställa att VGR har ett adekvat journalsystem för framtiden, samt processer som stödjer ett hållbart och ordnat införande.” När vi nu går vidare kommer vi att gå till väga på ett annat sätt, baserat på de erfarenheter vi har nu och information som vi kommer att skaffa under månaderna som kommer, bland annat genom den externa granskning som görs.

Många av våra nuvarande system har nått slutet av sin livscykel och vi vet att vi inte kommer att kunna arbeta kvar i dem. I framtiden, när färre ska ta hand om fler, behöver vi gemensamma arbetssätt och ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem och det är en av anledningarna till att Millennium köptes in. Behovet av en ny vårdinformationsmiljö kvarstår alltså.

Vi ser och hör att det finns motsättningar och olika bilder av vad som hänt. I vissa fall ställs också medarbetare mot varandra både internt och offentligt. För invånarnas och patienternas skull behöver vi lösa problemen och det gör vi bäst genom att lyssna på varandra och försöka förstå varandra. Nu avsätter vi tid för att träffa och lyssna på medarbetare, chefer, olika yrkesgrupper från de berörda förvaltningarna, Program Millennium och andra som är involverade – även fackliga representanter.

Det har inte blivit som vi föresatt oss. Nu hoppas jag att vi kan hjälpas åt för att skapa bättre förutsättningar framöver.

Ni är många som lagt mycket tid på arbetet inför införandet och många som också slutit upp för att stötta i det arbete som uppstått sedan vi beslutade att pausa. Ni kommer från olika förvaltningar och verksamheter och jag vill verkligen tacka för ert engagemang.

Varma hälsningar,
Håkan Sandahl
Regiondirektör