Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Skeppet lyfts ur.

Nu är De fem världsdelarna redo att möta världen igen

Bor du i Göteborg har du säkert märkt det stora vita tält som under sommar och höst har överskuggat fontänen på Järntorget. Inne i tältet har konservatorer från VGR:s kulturförvaltning febrilt arbetat med att rengöra och restaurera denna för göteborgarna älskade mötesplats – och snart går resan över fem världsdelar i mål.

I folkmun kallas fontänen rätt och slätt för Järntorgsbrunnen, men dess riktiga namn är De fem världsdelarna. Fontänen är skapad av Tore Strindberg, invigdes 1927 och har sedan dess varit en plats där göteborgare stämmer träff för vidare äventyr.

Fontänen har flyttats två gånger, senast år 2000 på grund av en trafikomläggning. Platsen den står på i dag är mycket nära den ursprungliga. Det var också vid denna flytt som fontänen senast renoverades och nu var det alltså dags igen.

Arbetet har utförts på uppdrag av Göteborgs stad och konserveringen har genomförts av Västra Götalandsregionens (VGR:s) konservatorer från Studio Västsvensk Konservering (SVK).

Läckande tätskikt

Fontänens material består av både sten och metall, vilket innebär att flera konservatorer med olika expertis har varit inblandade.

Carin Pettersson
Konservator Carin Pettersson. Bild: Stina Alenius

– Läckande tätskikt har nog varit det största problemet vad gäller stenmaterialet. Och att få bort alla kalkavlagringarna på bassängdelarna, säger stenkonservator Carin Pettersson.

Hon har rensat bort de kraftigaste kalkavlagringarna med skalpell och sedan löst upp de undre lagren med utspädd saltsyra. Kalken reagerar med syran och försvinner.

Resten av bassängen består av granit och reagerar därför inte med syran, vilket gör metoden kontrollerbar.

– Det har varit extra roligt att jobba med en fontän man själv har en sådan stark relation till och har passerat i alla år som göteborgare. Att få vara en del av att göra den fin och tät igen, säger Carin Pettersson fortsätter:

– Sedan har det varit lite spännande att gå ned under fontänen i pumphuset och kolla på de stalaktiter som hunnit bildas på 24 år. Smala, men lååånga!

Vax skyddar mot väder och vind

Förutom sten består fontänen av två typer av metallegeringar – skulpturerna i brons och en urna i gjutjärn.

fontänen på järntorget
Konservator Carl Brädde vid den stora urnan.

Den senare lyftes redan tidigt i processen ur för att arbetas med på annan plats och det är metallkonservator Carl Brädde som ansvarat för rengöringen av både urna och skulpturer.

På bronsskulpturerna hade det ansamlats partiklar från luften samt korrosionsprodukter i de områden som inte sköljs av regn eller fontänvatten. Skulpturerna har därför nu rengjorts och täckts av vax som ska skydda mot väder och vind.

Detta görs genom att värma upp bronsytan och applicera vaxet med rundpenslar. När vaxet stelnat, poleras det och ger ytan glans och lyster.

”Många har en relation till fontänen”

Undre del av urnan
Undre delen av urnan efter målning. Bild: Carl Brädde

Urnan i sin tur hade drabbats av korrosion och flagnande färgskikt på grund av fukt. Nu har den rengjorts med hjälp av blästring, en metod som går ut på att man med tryckluft blåser partiklar mot en yta som då rengörs från oönskat material.

I det här fallet har blästringsmaterialet utgjorts av plastgranulat blandat med en typ av mineral som kallas garnet. Ytan har sedan rostskyddsbehandlats och målats svart.

– En av de största utmaningarna har definitivt varit att avlägsna färglager som ibland satt hårdare än beräknat på urnans yta. Eftersom många har en relation till fontänen vill man också gärna göra sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt, säger Carl Brädde.

Visningar för allmänheten

Arbetet med statyn har mötts av många frågor och nyfikna blickar och allmänheten har bjudits in på visningar för att få ta del av processen.

Skeppet i närbild
Skeppet i närbild. Bild: Gabriella Kalmar

Konservatorerna berättar att de fått ta del av både positiva tillrop och minnen från de många göteborgare som genom årens lopp använt De fem världsdelarna som mötesplats.

Det som nu återstår innan arbetet helt kan kallas klart är att återplacera urnan och dess skepp på toppen igen. Det sker troligtvis i slutet av november och därefter kommer göteborgarna återigen att kunna mötas vid De fem världsdelarna, åtminstone i 20–30 år framåt, då det bör vara dags för nästa underhåll.

Text: Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se


Här finns SVK:s hemsida där du kan ta del av mer information och fler projekt

skulptur efter tvätt
…. och efter. Bild: Carl Brädde
skulptur
Skulpturen Europa före… Bild: Gabriella Kalmar