Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: VGR

Så söker du vård när SÄS byter journalsystem 

Den 12 november byter Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) journalsystem. Patienter som behöver akut vård, eller annan vård som inte kan vänta, kan känna sig trygga med att det kommer att erbjudas vård i samma omfattning som vanligt. När det gäller vård på SÄS akutmottagning kommer patienter med start den 4 november kunna hänvisas till akutmottagningar på andra sjukhus. 

Från den 4 november gäller det invånare i Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Lerum, Bollebygd och Mark. Under dagarna precis kring bytet av journalsystem, mellan den 11 och 13 november berörs även boende i Borås, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. 

1177 visar vägen

www.1177.se/Vastra-Gotaland/nyttjournalsystem hittar invånare från och med nu information om vad som gäller för boende i kommunerna i området och under vilken tidsperiod det gäller dem. Precis som vanligt kommer också 1177 på telefon att kunna ge sjukvårdsrådgivning och vägleda invånare om var de kan söka vård.

Sök vård på rätt ställe

  • Som vanligt är det nästan alltid på vårdcentralen du ska söka vård när du är sjuk eller har något besvär. Du kan besöka dem på plats eller i ett digitalt vårdmöte. 
  • Du söker till jourcentral om du har sjukdom eller besvär som inte kan vänta. 
  • Akutmottagningen är till för patienter med livshotande tillstånd, allvarliga olycksfall eller plötslig svår sjukdom som kräver vård omedelbart. 

Akutmottagning psykiatri på Borås sjukhus har öppet som vanligt 

Fler ambulanser kommer finnas i området

Vissa ambulanser som normalt skulle köra till SÄS kan styras om, men bara i de fall där det kan göras patientsäkert.  

– Vi stärker upp med utökade ambulansresurser under tiden runt införandet för att säkerställa att vi har tillräckligt med transporter säger Tobias Carlson, överläkare, processansvarig akutsjukvård SU, som nu ansvarar för att koordinera den regionala planeringen för att avlasta SÄS akutmottagning.

Tobias Carlson förklarar också att hänvisningen av patienter från SÄS akutmottagning inte bara handlar om att minska belastningen på SÄS akutmottagning:

– Det handlar lika mycket om att minska antalet inlagda patienter under perioden och en del patienter som normalt skulle bli inlagda på SÄS efter besök på akutmottagningen där kommer nu att läggas in på andra sjukhus i stället.  

–Alla medarbetare behöver lära sig journalsystemet och nya arbetssätt. Därför behöver vi minska belastningen på vår verksamhet en tid, säger Monica Hjelmgren, produktionschef på SÄS. 

I slutet av november planeras SÄS akutmottagning åter kunna ta hand om patienter från sitt upptagningsområde som vanligt.

Alla sjukhus hjälps åt när SÄS inför Millennium

De sjukhus som kommer att ta emot SÄS patienter på sina akutmottagningar är Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), Skaraborgs sjukhus (SkaS) och Sjukhusen i väster med Alingsås lasarett och Kungälvs sjukhus.

Patienter hänvisas inte alltid till det sjukhus som ligger närmast. Planeringen utgår inte bara från den geografiska aspekten utan även från en helhetsbedömning av hur VGR:s totala kapacitet ska utnyttjas för att på bäst sätt ta hand om alla som behöver akut vård.

I en artikel i VGRfokus den 25 november beskriver de olika sjukhusen hur de förberett sig för att kunna stötta SÄS.  

– Jag förstår att det kan kännas jobbigt för den som blir sjuk att åka till en annan mottagning, men som patient kan du känna dig trygg med att du kommer att få akut vård om du behöver det. Det känns väldigt tryggt att vi får stöd av de andra sjukhusen med en stabil plan, säger Monica Hjelmgren.

Monica påminner om syftet med att byta journalsystem:

– På sikt ska Millennium hjälpa oss att förbättra vården för patienterna genom ett gemensamt system som ska göra vården mer sammanhållen.

Text: Elin Roos
vgrfokus@vgregion.se


Faktaruta

Det har länge varit känt att produktionen av vård kommer att minska runt bytet av Journalsystem. Hälso- och sjukvårdsförvaltningarna har under lång tid arbetat tillsammans för att planera för att minimera påverkan på patienter och bibehålla tillgängligheten till vård.