Västra Götalandsregionen (VGR) har tagit fram en VR-miljö där det går att öva krishantering med en avatar som har traumatiserats efter en terrorattack, en brand eller en översvämning. Systemet finns redan på tolv språk.
– Nu vet vi att tekniken fungerar, nu kan vi gå vidare i mer kliniknära scenarier, säger verksamhetsutvecklaren Charlotte Hveem som snart tar Krisstöds-VR till Världskongressen i psykiatri.
Charlotte Hveem har varit med och utvecklat Krisstöds-VR, som är en fiktiv miljö där personen som övar får möta en avatar, en datoranimerad figur som påminner om en verklig människa.
– Avatarerna har varit med om fruktansvärda händelser och har traumatiserats av det. De drivs av generativ AI och är inte programmerade på det klassiska sättet. I stället har de fått mycket kort bakgrundsinformation, till exempel ”Du var ute och handlade när det plötsligt sprängdes en bomb i köpcentrumet och det blev fullständigt kaos. Du flydde för ditt liv och nu vet du inte vad du ska göra, du är ledsen och chockad”, säger Charlotte Hveem.
Hon har en bakgrund som bland annat polis och kurator inom vården, och är numera verksamhetsutvecklare vid Rättspsykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset och samordnare för krisstöd vid Sahlgrenska och i VGR.
Risk för psykisk ohälsa minskar
Samtidigt som avatarerna i Krisstöds-VR interagerar med den som övar, mäter de hur väl personen följer en metod som kallas ”psykologisk första hjälpen”. Det är ett arbetssätt som används över hela världen för att hjälpa personer i kris.
– Vi vet att ett bra första mottagande minskar risken för psykisk ohälsa efter en allvarlig händelse. Det handlar inte om att gräva i känslor, utan mer om praktiska saker: att se till att personen andas, håller ihop, lyssna på omedelbara behov. Det är en tydlig och enkel metod som ser likadan ut i Sverige som i konfliktzoner internationellt.
Muntlig och skriftlig återkoppling
Den som har haft samtalet med avataren får sedan både muntlig och skriftlig återkoppling, och ett betyg mellan 1 och 10.
– Feedbacken handlar om hur väl man följde metoden, och om man till exempel lyssnade aktivt, hade ögonkontakt, vilket tonläge man hade och hur man förde samtalet.
Allting sparas, så testpersonen kan följa sin egen utveckling och försöka förbättra de svagare delarna mellan övningstillfällena.
Systemet går också att ställa in på olika svårighetsgrader. Den som väljer ”svårt” får träffa en avatar som redan i grunden är psykiskt skör, och som nu dessutom har blivit akut traumatiserad.
– Förhoppningen är att även de mest skickliga medarbetarna känner att de får tillfälle att öva, och kanske kan köra några gånger om året för att fräscha upp kunskaperna.
”Vi möter också människor i kris”
Projektet har drivits med medel från Innovationsfonden VGR, och den ursprungliga tanken var att ta fram ett övnings- och utbildningssystem för regionens krisstödjare, det vill säga de team på sjukhusen och inom Närhälsan som aktiveras vid stora, allvarliga händelser.
– När jag sedan har prövat systemet har det varit med medarbetare från alla håll inom regionen, och från många olika professioner. De har sagt ”Vi möter också människor i kris varje dag, vi vill också kunna det här.”
VGR har därför öppnat för att fler yrkesgrupper och förvaltningar ska kunna öva i Krisstöds-VR.
– Vi vill visa hur man kan öva i AI-system. Systemet var klart i maj och vi har varit i stort sett fullbokade hela sommaren och hösten för att verksamheter hör av sig och är intresserade, det är jätteroligt.
Tävlar i Mexiko
Charlotte Hveem märker ett stort intresse för systemet, både från till exempel andra regioner och från internationellt håll.
Nu närmast ska hon visa upp Krisstöds-VR vid World congress of Psychiatry, Världskongressen för psykiatri, i Mexiko City. Där tävlar systemet mot andra innovationsprojekt och forskningsstudier inom psykiatri.
– Vinnaren får en artikel publicerad i en ansedd vetenskaplig tidskrift, och hjälp av handplockade experter så att artikeln håller en hög kvalitet.
Patienter med suicidtankar
Framöver hoppas Charlotte Hveem kunna fortsätta utveckla systemet, till exempel genom att lägga till en barn-avatar och fler påhittade scenarier. Det ska även gå att öva mer kliniknära uppgifter i systemet, till exempel triagering (att prioritera bland patienter), att ta emot patienter med suicidtankar och att hantera situationer som innefattar våld i nära relationer.
– AI läser då av hur väl den som övar följer kliniska checklistor och regionala riktlinjer för dessa samtal, samt hur väl den som övar använder ett personcentrerat förhållningssätt.
Återkopplingen från användarna är viktig vid den fortsatta utvecklingen av Krisstöds-VR:
– Vi försöker fånga upp önskemål från dem som testar systemet, situationer som de kan känna igen sig i. Avataren kan till exempel ha läst på internet och vet därför bättre än läkaren, eller så kräver den läkemedel, ler Charlotte Hveem.
Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se
Krisstöds-VR
- Världens första övningssystem för krisstödjare i VR-miljö (VR står för virtual reality, en artificiell miljö).
- Systemet finns online och går att använda via en vanlig dator med uppkoppling. Tanken är annars att använda ett VR-headset.
- Personen som övar kan välja mellan avatarer som har drabbats av terrordåd, översvämning eller brand. Avatarerna samtalar precis som en vanlig person.
- Krisstöds-VR är finansierat av Innovationsfonden i VGR. Projektet drivs av VGR och Sahlgrenska universitetssjukhuset tillsammans med företaget VirtualSpeech som har skapat tekniken och lärandesignen bakom Krisstöds-VR. Verksamhetsområdena Affektiva och Beroende på Sahlgrenska universitetssjukhuset ingår i projektet när det gäller utvecklingen av de kliniknära delarna.
- Läkare, undersköterskor, kuratorer, sjuksköterskor, poliser och personal från räddningstjänsten har varit med och testat systemet längs vägen.
- Systemet lanserades i maj och då gick det att träna på sex språk, nu finns tolv språk.
- World congress of Psychiatry, Världskongressen för psykiatri, pågår 14–17 november. Tävlingen som Krisstöds-VR har blivit uttagen till består av 20 innovationer och forskningsstudier inom psykiatri. Deltagarna på konferensen röstar fram vinnaren, som utses den 16 november. Vinnaren får en artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift.
- Framöver kommer VGR:s regionala riktlinjer, checklistor och rutiner att läggas in i systemet, för att medarbetare inom olika områden ska kunna testa om de sitter.