För några år sedan flyttade läkaren Divya Upadhya från Indien till Sverige. Hon trodde att det bara var språket hon behövde lära sig för att börja jobba.
– När jag fick reda på att jag behövde göra om specialistutbildningen kändes det som en utmaning hög som Mount Everest, säger hon.
I dag är Divya Upadhya återigen färdig specialist inom öron-näsa-hals och en av de första i landet som blivit klar enligt nya regelverket.
Den svenska läkarutbildningen genomgår just nu den största förändringen sedan 1960-talet. En del i reformen är införandet av bastjänstgöring (BT), som innebär att läkarutbildningen förlängs och blir legitimationsgrundande.
Därför blir läkarstudenter som har påbörjat sin utbildning i Sverige efter den 1 juli 2021 legitimerade direkt efter utbildningen, och gör sedan BT som en del av specialistutbildningen. Det nya upplägget är mer likt hur det ser ut i andra länder.
De första studenterna från den svenska läkarutbildningen gör sin bastjänstgöring först om några år. Men BT är redan igång – de som gör den nu är redan legitimerade läkare som redan har läst sin utbildning utomlands.
Divya Upadhya blev en de första BT-läkarna i NU-sjukvården, som består av Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.
När hon flyttade till Sverige år 2019 var hon redan färdigutbildad specialistläkare inom öron-näsa-hals.
– När jag flyttade trodde jag bara det var språket skulle behöva lära mig. När jag fick reda på att jag behövde göra om specialistutbildningen kändes det som en utmaning hög som Mount Everest, säger Divya Upadhya.
En bättre helhetsbild
Eftersom hon redan var legitimerad läkare kunde hon börja med BT i stället för AT. BT innehåller, precis som AT, olika placeringar inom akutsjukvård, psykiatri och allmänmedicin.
– I början såg jag ingen vits med BT men nu efteråt är jag tacksam för att ha varit runt inom olika specialiteter. Det har gett mig en bättre helhetsbild och har gjort mig till en bättre läkare.
Specialistutbildningen skulle vara fem år men tack vare att Divya Upadhya redan hade en specialistutbildning från Indien kunde hon tillgodoräkna sig mycket och har därför blivit klar snabbare.
Därmed är hon nu först i NU-sjukvården – men också en av de första i landet – som har blivit färdig specialist enligt det nya regelverket.
Hjälper andra läkare
Sedan Divya Upadhya blev klar specialist jobbar hon 60 procent i NU-sjukvården och 40 procent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
– Det är utvecklande att ha två arbetsplatser, både för mig själv som person och för att förvaltningarna ska kunna lära av varandra. Det känns bra att vara med och bidra till att utveckla vården inom öron-näsa-hals i VGR!
I dag hjälper Divya Upadhya läkare som flyttat till Sverige från Indien. Tillsammans med en kollega på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger hon tips och råd kring hur man ska göra för att bli specialist i Sverige.
– Vi saknade ett forum när vi flyttade till Sverige och därför tog vi initiativ till denna grupp. Det brukar vara givande möten och deltagarna är väldigt tacksamma för stödet de får, säger Divya Upadhya.
Text och bild: Emma Bergman
vgrfokus@vgregion.se
Tre snabba frågor till Divya Upadhya:
- Vad finns det för skillnader mellan sjukvården i Sverige och Indien?
”I Indien är arbetsmiljön tuffare än i Sverige och det är mer hierarkier. I Sverige är det mycket bättre arbetstider. Vi har en bättre ’work-life balance’ här i Sverige.”
- Hur kan sjukvården förbättras i Sverige?
”Jag hade önskat mindre administration. Vi upprepar saker för mycket.”
- Varför valde du öron-näsa-hals?
”ÖNH har en bra balans och blandning. Vi får träffa både barn och vuxna och ingreppen är väldigt blandade och oftast botande. Och jag gillar när det är pilligt!”
Fakta om bastjänstgöring (BT)
Bastjänstgöring för läkare infördes i Sverige den 1 juli 2021. De som framför allt har berörts av detta i ett första skede är legitimerade läkare som är utbildade utanför Sverige och som inte har gjort svensk AT.
BT fungerar som en inledande del av ST men också som en introduktion till svensk hälso- och sjukvård.
Bastjänstgöring är en del i den största förändringen av läkarutbildningen sedan 1960-talet. Den svenska läkarutbildningen har förlängts från att vara fem och ett halvt år till att bli en sexårig utbildning. I och med detta blir det också möjligt för läkare att ansöka om läkarlegitimation direkt efter läkarexamen. Det innebär att allmäntjänstgöringen (AT) som tidigare varit obligatorisk för att få läkarlegitimation på sikt kommer att försvinna.
Västra Götalandsregionen (VGR) kommer erbjuda både BT-tjänster och AT-tjänster parallellt fram till cirka år 2030.
Inom NU-sjukvården finns i dag 27 BT-läkare och 114 AT-läkare.
Läs mer om BT i VGR: Bastjänstgöring (BT) – VGR Akademin
Ett av Sveriges största länssjukhus
NU-sjukvården ingår i Västra Götalandsregionen, och består av NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, och Uddevalla sjukhus. Sjukhuset erbjuder också vård på Brinkåsens vuxenpsykiatriska anläggning i Vänersborg och ett stort antal specialistmottagningar i närområdet.
Upptagningsområdet omfattar cirka 290 000 invånare i Fyrbodal, samt Lilla Edets kommun. Sjukhuset har cirka 5 000 medarbetare.