Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: José Lagunas Vargas

Digitalt verktyg kan hjälpa invånare i Västra Götaland att stärka hälsan

Sluta röka, gå ner i vikt, träna mer, sluta stressa. Tiden efter julhelgerna kan vara fylld av nya ambitioner och förhoppningar om att förbättra sin hälsa. Men det är inte alltid lätt att följa alla hälsoråd.

Nu finns det digitala Livsstilsverktyget för alla invånare i Västra Götaland. Det kan hjälpa dig att stärka goda levnadsvanor – och behålla dem.       

– Jag tror att många tänker, ”hur ska jag få in hälsa i min arbetsdag?”. Men jag tycker att vi ska vända på det och fråga oss ”hur ska jag få in arbete i min hälsodag?”, säger Anders Rosengren.

Han är läkare och forskare vid Göteborgs universitet och har tillsammans med en forskargrupp utvecklat det digitala hälsoverktyget Livsstilsverktyget, som både är ett stöd på vägen mot en bättre hälsa och en forskningsstudie.

Positiv påverkan

Verktyget har en helhetssyn på hälsa och vill visa på hur olika områden som till exempel mat, motion, kost, stress och sömn hänger ihop och kan ha effekter på varandra.

Resultaten från deltagare i forskningsstudien visar också att de som använder verktyget minst en kvart varannan vecka kan påverka vikt, blodtryck och blodtryck positivt, öka sin muskelmassa och må allmänt bättre.

Anders Rosengren
Anders Rosengren. Bild: Emma Larsson / Norstedts

En nyckel till detta, menar Anders Rosengren, är tillfällena för reflektion och eftertanke som ingår i verktyget.

– Vi har sett i våra tidigare studier att om man frågar sig vad man ska göra för att komma upp i 10 000 steg om dagen, så händer inte alls lika mycket som om man frågar sig ”vad i mitt liv är så viktigt att jag vill röra mig mer?”. Då får man en annan ram, informationen blir på allvar och då är det mycket lättare att tillämpa den.

”Det som gör livet värt att leva”

Anders Rosengren betonar också att hälsa inte bara handlar om hur vi ska förebygga livsstilssjukdomar, utan om att må bra här och nu.

– Detta handlar faktiskt om att må bra i stunden. Genom att röra på mig och äta sunt och genom att hantera stress och sova ordentligt, tänker jag bättre, mår bättre och har lättare att hantera motgångar. Och som en bieffekt så får man också förebyggande effekter på sjukdomar på lång sikt.

En annan viktig faktor som Livsstilsverktyget tar upp är den existentiella hälsan, ett område som är så viktigt att regeringen i april 2024 gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra insatser för att arbeta med det.

– Jag brukar säga att det handlar om det som gör livet värt att leva. Är vi ute och promenerar i skogen eller vid havet så gör vi inte för att få ett bättre blodtryck, utan för att det är härligt. Som en bieffekt får vi förmodligen också bättre blodtryck och kolesterol. Det ger en ny och mycket mer lustfylld syn på vad hälsosamma vanor handlar om.

Högt blodtryck, diabetes och stress

Det är Västra Götalandsregionens (VGR:s) regionala programområde för levnadsvanor som har ställt sig bakom att regionen ska rekommendera Livsstilsverktyget till invånare.

Verktyget är ett stöd för invånare att på eget initiativ arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Det är också tänkt att vårdpersonal på till exempel vårdcentraler och sjukhus ska kunna rekommendera det som ett komplement till annan behandling, till patienter som har problem med exempelvis högt blodtryck, diabetes eller stress.

– Livsstilsverktyget är ett sätt att stärka hälsan, där jag som invånare kan få stöd i att arbeta med att stärka mina levnadsvanor, säger Lena Ek, strateg på Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen och ansvarig för VGR:s införande av verktyget.

Vården förändras

Just nu är hälso- och sjukvården i VGR inne i en stor förändring, där invånare och patienter ska ges tillgång till digitala stöd och verktyg för att ta hand om och stärka sin hälsa.

– Omställningen av vården handlar om att vi behöver använda de resurser vi har på ett effektivt sätt, så att vården går till dem som behöver den mest. Det innebär att jag ska göra det jag kan för att ta hand om min hälsa – och få vård när jag behöver det, säger Lena Ek.

Hon har själv använt Livsstilsverktyget och uppskattar det.

– Det här med att få reflektera gör att jag tar steg framåt och blir starkare, det gillar jag, säger hon.

Förändra inställningen först

Januari är en tid då många vill göra förändringar kring sin hälsa. Men det är lätt att sätta upp för stora mål, misslyckas och känna sig dålig. Anders Rosengren tipsar i stället om att börja med inställningen.

Vi gör ofta misstaget att försöka göra stora förändringar med ganska oförändrad inställning. Jag skulle vilja att vi gör precis tvärtom, genom att radikalt förändra inställningen om vad hälsa faktiskt är och sedan göra konkreta förändringar med små mikrovanor. Tar jag små steg blir förändringen mer hållbar och vi blir också mer snälla och förlåtande mot oss själva, säger han.

Text: Evelina Westergren
vgrfokus@vgregion.se


Om Livsstilsverktyget:

  • Baseras på forskning och tar ett helhetsgrepp på hälsa.
  • Hjälper till att bryta ner förändring till mikrovanor och uppmanar till reflektion och eftertanke.
  • Är gratis och du som är över 18 år kan använda det i din egen takt utifrån dina behov och intressen.

För att säkerställa att du får del av hela verktyget och inte hamnar i kontrollgrupp som behövs för forskningen, gå till Livsstilsverktyget via:

QR-kod