Den 4 februari är det Världscancerdagen, och då uppmärksammas sambandet mellan matvanor och cancerrisk med en öppen föreläsning i Göteborg av Klara Nypelius Standley, dietist och patientprocessledare inom Regionalt cancercentrum Syd.
Varför behöver vi prata om mat och cancer?
– Mat är något som berör oss alla. De allra flesta av oss äter flera gånger om dagen och vad vi väljer att äta kan spela stor roll för hur vi mår, säger Klara Nypelius Standley.
– Sen kan det ibland verka ganska krångligt att äta hälsosamt och svårt att veta vad man kan lita på när det kommer till risk att drabbas av cancer. Man kan hamna i ett onödigt strikt ätande där man fokuserar på fel saker, eller tänka ”man får cancer av allt” och inte bry sig alls. Därför är det viktigt att försöka nå ut med hur det faktiskt ligger till!
Vad är det senaste inom forskningen kopplat till temat?
– De senaste åren har matvanorna som helhet fått mer och mer uppmärksamhet. Det är det samlade kostmönstret som spelar störst roll, inte enskilda livsmedel eller näringsämnen. Man ser att en varierad växtbaserad kost, som inte nödvändigtvis behöver vara helt vegetarisk eller vegansk, men som innehåller mycket fibrer, en variation av vitaminer, mineraler och andra nyttigheter verkar vara skyddande för flera cancerformer.
– Det kommer också fler och fler studier som lyfter hur vår metabola hälsa påverkar cancerrisken och att obesitas och insulinresistens spelar stor roll. Där kan ju en individs matvanor också ha en indirekt påverkan.
Hur närmar man sig ämnet utan att vara för pekpinnig?
– Ska man vara ärlig så är ju råden i sig ganska pekpinniga, men jag tror på att försöka få individer att börja tänka på hur de kan hitta sitt eget sätt att få till det i vardagen. Att det är mycket bättre med små förändringar som håller över tid än att tänka att man radikalt behöver förändra allt på en gång.
Finns det några missuppfattningar kring ämnet?
– En av de vanligaste missuppfattningarna jag stöter på är att socker och sötsaker skulle orsaka cancer och det finns det inte vetenskapligt stöd för. Däremot är det välbelagt att människor som får i sig mycket socker, och då framför allt genom sockersötad dryck som läsk, tenderar att ha en större risk att utveckla övervikt eller obesitas som i sin tur ökar risken att drabbas av cancer.
Goda matvanor är en av flera preventiva åtgärder för att minska cancerrisk. Hur ska man förhålla sig till alla levnadsråd?
– Som jag var inne på tidigare så tycker jag att det är viktigt att fundera på vad som funkar för en själv. Det handlar inte om att göra allt perfekt, utan att hitta de små förändringarna i vardagen som går relativt lätt att få till. Jag är en stor förespråkare av att ”lägga till” i stället för att ”ta bort”, alltså fokusera på hur man kan få in mer fullkorn, frukt, grönt, nötter och frön i stället för att tänka att man ska sluta äta massa saker.
Text: Therese Oskarsson
vgrfokus@vgregion.se
Texten publicerades ursprungligen i Sahlgrenskaliv, Sahlgrenska Universitetssjukhusets eget magasin.
Föreläsning för allmänheten: Matvanor och cancerrisk – hur hänger det ihop?
När: tisdagen den 4 februari 2025, klockan 18–19 (Världscancerdagen)
Plats: Göteborgs stadsbibliotek, Trappscenen
- Fri entré. Ingen anmälan. Antalet platser är begränsat så kom gärna i god tid!
- Föreläsningen arrangeras av Sahlgrenska Universitetssjukhuset (via Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre och Hälsofrämjande sjukhus), Regionalt cancercentrum Väst och Göteborgs stadsbibliotek.
- Inspelningar från tidigare föreläsningar kan du se här: Föreläsningar för allmänheten – Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Regionalt cancercentrum Syd (RCC Syd) är ett av Sveriges sex regionala cancercentrum. De ingår i ett nationellt nätverk som samordnas av Sveriges Kommuner och regioner (SKR).