Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Joel Timmerbacka, kurator, och Alma Olsson Widjaja, sjuksköterska och sexolog. Bild: José Lagunas Vargas

Ny podd tar upp frågor om unga och sexualitet

Kan man bli infertil av onani? Nej, och TikTok är inte alltid den bästa källan till kunskap när det gäller sex och unga. Nu startar en podd i regi av Ungdomsmottagningen VGR, med förhoppningen att täppa till kunskapsluckor på områden som identitet, sex, prestationskrav och preventivmedel.

Den nya podden ”Allt mellan lust och ångest” har samma målgrupp som ungdomsmottagningarna: unga mellan 13 och 24 år.

– Innehållet ska vara anpassat för dem, men det här kan även lärare, fritidspersonal, föräldrar och andra personer som finns i ungdomarnas liv lyssna på. Vi vill försöka nå ut brett, säger Joel Timmerbacka, kurator på Göteborg ungdomsmottagning Gamlestaden.

Både lättsamma och svåra ämnen

Podden kommer att bestå av korta avsnitt på ungefär en kvart, och ta upp sådana frågor som unga som söker sig till ungdomsmottagningen ofta har. Det kan handla om olika besvär som rör sexuell och psykisk hälsa, såsom: stress, porr, preventivmedel, självkänsla, sömn, prestationskrav och ångest.

Joel Timmerbacka
Joel Timmerbacka.

– Vi kommer att ta upp lättsamma ämnen men också svåra saker. Det finns så många anledningar till att ungdomar söker till oss. Vi kommer att prata om det på olika sätt, hur vi jobbar med det och vilken typ av hjälp och stöd man kan få hos oss, säger Joel Timmerbacka.

Han står bakom podden tillsammans med Alma Olsson Widjaja, sjuksköterska och sexolog på Göteborg ungdomsmottagning Olskroken, och Cecilia Fredin, kurator på Göteborg ungdomsmottagning Centrum. De har en särskild förhoppning med podden:

– Vi vill försöka nå dem vi vanligtvis inte når, som kanske inte ens vet att vi finns trots att vi gör besök på skolor och fritidsgårdar, deltar på mässor och är på West Pride, säger Alma Olsson Widjaja.

Sänka trösklarna till att få hjälp

Genom en tidigare kartläggning vet de att till exempel unga transpersoner, killar, unga som lever i någon form av hedersmiljö, socioekonomiskt utsatta, nyanlända och personer med funktionsvariation hör till dem som mer sällan tar kontakt med ungdomsmottagningen.

– De kanske har ett behov, men de kanske inte har vanan eller resurserna som krävs för att söka stöd eller hjälp. Vi vill sänka trösklarna till att få hjälp, kanske kan podden vara ett koncept som kan tilltala dem? säger Joel Timmerbacka.

– Vi vill jämna ut kunskapsluckorna, det är en rättighetsfråga, säger Alma Olsson Widjaja.

Myter om onani

Podden har precis haft premiär och två avsnitt är släppta. Det ena har rubriken ”Kåthet & egensex” och kom till eftersom trion bakom podden upplever att de möter många ungdomar som har hört saker om till exempel onani som helt enkelt inte stämmer.

Alma Olsson Widjaja
Alma Olsson Widjaja.

– Föreställningarna handlar om att onani är farligt och ohälsosamt, att man inte ska utforska sin kropp och sexualitet. Vi har en känsla av att de här myterna har ökat på sistone, och tror att det bland annat kan bero på olika trender på sociala medier om att man ska spara sig, inte onanera, exempelvis att killar ska spara på sitt testosteron, säger Alma Olsson Widjaja.

En myt som sprids består av att onani kan leda till infertilitet.

– Det finns vanföreställningar om det här som gör att sex och sexualitet blir negativt laddat på olika sätt. Det är vårt uppdrag att motverka det. Ungdomar behöver få verifierad och faktabaserad information för att kunna fatta beslut om hur de ska kunna leva sina liv. Där är TikTok kanske inte en sanningens källa som de ska ösa ur, säger Joel Timmerbacka.

– Det är bra för mycket, men kanske inte det här. Vissa myter kan vara mer utbredda och vi ser att samma frågor kommer igen oavsett bakgrund och samhällsklass. Det är tydligt att sex- och samlevnadsundervisningen i skolan inte räcker till i dag, säger Alma Olsson Widjaja.

Identitet och självkänsla

Det andra avsnittet som ligger ute handlar om identitet och självkänsla. Många av dem som kontaktar ungdomsmottagningen söker för ångest eller nedstämdhet – ofta bottnar det i frågor om den egna identiteten, menar Joel Timmerbacka.

– Tonåren och tiden som ung vuxen är en period av identitetssökande. Vem är jag, vad blir jag trygg av? Utvecklingen i puberteten kan vara skrämmande och svår att förstå sig på, och många känner också osäkerhet och ensamhet, säger Joel Timmerbacka.

Som kurator träffar han många unga som är väldigt självkritiska och hårda mot sig själva.

– Det är vanligt med tankar som ”det är mig det är fel på” och ”jag duger inte”, vilket också påverkar självkänslan. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv, peppa sig själv och vara medveten om att det är ett problem med självkritik, och vad kan man göra för att komma undan från det, för att må bättre.

Text: Elin Widfeldt
Bilder: José Lagunas Vargas
vgrfokus@vgregion.se


”Allt mellan lust och ångest”

  • Podden ”Allt mellan lust och ångest” finns här: Allt mellan lust och ångest – UM-podden | Ungdomsmottagningen VGR
  • Ungefär en gång i månaden kommer ett nytt avsnitt att släppas, de är cirka 15 minuter långa. Tanken är att ha med gäster i podden längre fram.
  • Bakom podden står Alma Olsson Widjaja, sjuksköterska och sexolog på Göteborg ungdomsmottagning Olskroken, Cecilia Fredin, kurator på Göteborg ungdomsmottagning Centrum, och Joel Timmerbacka, kurator på Göteborg ungdomsmottagning Gamlestaden. Alla tre jobbar också på en enhet inom ungdomsmottagningarna Göteborg som heter Hälsum. I Hälsums uppdrag ligger att försöka nå grupper som mer sällan söker till ungdomsmottagningarna.

Chatta med Ungdomsmottagningen VGR

Numera kan du chatta med Ungdomsmottagningen VGR. Du kan skriva när du vill, men personal svarar måndag 09–17, tisdag–torsdag 13–17 och fredag 09–13. Du loggar in med din e-legitimation.

Ungdomsmottagning – Ungdomsmottagning