Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild: José Lagunas Vargas

Risker med pausen av Millennium analyseras

Pausen av Millennium innebär bland annat risk för bromsad digital utveckling och tappat förtroende. Det visar den regiongemensamma risk- och konsekvensanalysen av pausen, som snart är klar.

– Analyserna visar både på sådant som behöver hanteras här och nu, och ger underlag inför besluten om olika handlingsalternativ framåt, säger Christian Colldén, utvecklingschef på Närhälsan, som samordnar arbetet med risk- och konsekvensanalysen.

Christian Colldén leder arbetet med risk- och konsekvensanalysen tillsammans med Caroline Fruberg, utvecklingsledare på NU-sjukvården.

Syftet är att få en regiongemensam lägesbild över de risker och konsekvenser som uppkommit i och med pausen och identifiera vad som behöver göras, både här och nu och på sikt.

porträtt Caroline Fruberg
Caroline Fruberg. Bild: Emma Bergman

– Flera av riskerna som lyfts är sådant som återkommer från flera förvaltningar. Den gemensamma bilden ger också större möjlighet att identifiera åtgärder som vi behöver arbeta med tillsammans i VGR, säger Caroline Fruberg.

En risk som lyfts av i stort sett alla är bromsad digital utveckling. VGR har i dag system som inte utvecklas vidare och som inte kommer att fungera tekniskt hur länge som helst.

Samtidigt lyfts andra risker som handlar om motstånd mot digitaliseringen och skepsis mot införande av vårdinformationssystem och andra kringsystem.

Erfarenheter och lärdomar

När breddinförandet av Millennium pausades innebar det ett intensivt arbete med att klara tillbakagången till tidigare system på ett patientsäkert sätt, men också att hantera de risker som uppstått i och med att det inte finns något nytt vårdinformationssystem på plats.

Nu är VGR inne i en mindre akut fas, där fokus ligger på att samla erfarenheter och dra lärdomar inför framtida beslut om vägval för nytt vårdinformationssystem. Risk- och konsekvensanalysen är en av flera delar i det underlaget.

porträtt Christian Colldén
Christian Colldén. Bild: Simmon Otieno Okongo

– Det är viktigt att vi identifierar saker vi kan göra enskilt och tillsammans för att minska riskerna. Riskanalysen innehåller också många åtgärder som vi kan ta till oss och börja arbeta med redan nu, säger Christian Colldén och fortsätter:

– Vi behöver exempelvis fortsätta med digitalisering som ger snabba vinster för användarna och arbeta vidare med riskerna som rör förtroendetappet, till exempel genom att göra rätt framöver och vara transparanta och systematiska i vårt arbete.

Exempel på risker

Risk- och konsekvensanalysen innehåller risker på flera nivåer grupperade i åtta olika kluster:

  • Bromsad digital utveckling, Motstånd mot digitaliseringen och Tappat förtroende som beskrivs kort ovan.
  • Kompetensförsörjning – kopplat till införandeprojekten där det kan vara svårt att be hålla kompetens, men även hos kommuner och privata vårdgivare.
  • Ökade kostnader – här återfinns även en oro på förvaltningsnivå att drabbas av kostnader innan man har lösningar som kan användas och få effekt av fullt ut.
  • Nuvarande vårdinformationssystem – bland annat på grund av brister i nuvarande system som VGR potentiellt behöver ha kvar under längre tid.
  • Specifika system som påverkas av pausen lyfts under en särskild rubrik – här nämns exempelvis gammalmodiga system som Obstetrix och SAMSA och system där avtal löper ut, om pausen blir långvarig.
  • Splittring inom region/län och fördröjd standardisering – här lyfts risk för svårigheter att upprätthålla beslut om standardisering och mer likartade arbetssätt i regionen.

Brett deltagande

Risk- och konsekvensanalyserna har genomförts via projektledarna i de lokala införandeprojekten, i många fall tillsammans med respektive sjukhusledning. Förutom Västra Götalandsregionens förvaltningar, där ett par ännu inte återkopplat, har även kommuner och privata vårdgivare haft möjlighet att bidra med riskanalyser.

– Även om inte allt är klart går det att få en övergripande bild av sådant vi behöver jobba med här och nu och på längre sikt, säger Christian Colldén.

Han bedömer att arbetet med riskanalysen kommer att pågå löpande ett tag framöver eftersom nya risker på grund av pausen kommer att uppkomma – och att det är viktigt att identifiera och hantera dem gemensamt.

Text: Regina Lindell
vgrfokus@vgregion.se