Västra Götalandsregionen (VGR) har fortsatt att minska sina kostnader för inhyrd bemanning. Det visar en ny sammanställning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Under 2024 minskade kostnaderna med 35 procent jämfört med 2023, vilket motsvarar nästan 250 miljoner kronor.
Den största minskningen ses inom somatisk (fysisk) vård, men även inom psykiatrin och primärvården har kostnaderna minskat. Totalt minskade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med 63 procent och inhyrda läkare med 27 procent.
Hyrbemanning utgör nu 1,5 procent av VGR:s totala personalkostnader, vilket är under målet på 2 procent.
– Detta är resultatet av ett intensivt och målmedvetet arbete i hela VGR. Vi har samarbetat inom och mellan förvaltningarna och strikt hållit oss till det nationella avtalet med upphandlade leverantörer, säger Stefan Petersson, processledare i Västra Götalandsregionen.
Fler egna medarbetare
Det minskade beroendet av hyrbemanning bidrar till flera positiva effekter. Exempelvis ökade Västra Götalandsregionen förra året antalet egna medarbetare med 93 läkare och 55 sjuksköterskor jämfört med år 2023.
Övertidsuttaget minskade för sjuksköterskor med 8 126 timmar och läkare minskade med 440 timmar. Sjukfrånvaron minskade med 0,7 procentenheter för båda yrkesgrupperna.
– Ett minskat beroende av hyrbemanning handlar ytterst om ökad trygghet och kontinuitet för patienterna, att säkra kompetensförsörjningen och en hållbar arbetsmiljö för alla medarbetare, säger Stefan Petersson.
Läs mer i SKR:s rapport Bemanningstrenden
Text: Åsa Elofsson
vgrfokus@vgregion.se