VGR har sammanställt hur hälso- och sjukvården påverkades av införandet av Millennium och återgången till tidigare journalsystem. Den planerade vården påverkades som väntat, men påverkan på akutsjukvården och slutenvården blev större än väntat. Inom Närhälsan och Regionhälsan minskade vården mer än planerat.
Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen (VGR) har nu tillsammans med berörda förvaltningar sammanställt och analyserat hur införandet av Millennium påverkade mängden genomförd vård.
Kaarina Sundelin är VGR:s hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör:
– Den här kunskapen ska vi nu ta tillvara, både i det långsiktiga arbetet avseende vårdinformationssystem och i ett mer kortsiktigt perspektiv där vi behöver motverka att tillgängligheten påverkas negativt till följd av förlängda kötider efter uppskjuten vård. Erfarenheten kan också användas som en del i regionens systematiska arbete med krisberedskap, säger hon.
Resultatet presenteras inom kort för den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen.
Minskat söktryck på SÄS akutmottagning
Påverkan på akut vård blev större än väntat och sjukhus i hela VGR behövde avlasta, genom att ta emot slutenvårdspatienter från Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS), vilket inte var planerat från början. Syftet med insatserna var främst att skapa förutsättningar för införandet genom att minska beläggningen inom slutenvården, som bedömdes vara alltför hög nära inpå att Millennium skulle införas.
Mellan den 4 och 22 november styrdes de akuta patientflödena om i olika etapper, så att övriga akutsjukhus avlastade SÄS slutenvård och akutsjukvård. Patienter hänvisades till att om möjligt söka vård vid andra akutmottagningar än SÄS.
Inflödet av patienter som sökte sig till SÄS akutmottagning minskade under perioden från normala 150–160 patienter per dygn till cirka 100 per dygn. Under perioden sågs en ökning av patienter från södra delarna av länet till akutmottagningarna på övriga sjukhus. De flesta av dem sökte sig till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg.
Ambulanstransporter styrdes om
400 ambulanstransporter styrdes om till andra sjukhus när det var möjligt att göra det patientsäkert. I den siffran ingår även transport av 158 patienter som vid inläggningsbeslut på SÄS akutmottagning i stället transporterades till annat sjukhus.
Under några dagar pausades viss planerad vård på de olika sjukhusen i VGR för att frigöra resurser för att kunna avlasta SÄS med slutenvårdsplatser för patienter i behov av akut vård. Till följd av det ställdes sammanlagt 54 slutenvårdskrävande operationer in på andra sjukhus.
Påverkan på planerad öppenvård
SÄS rapporterar att den planerade öppenvården minskat med 15 procent under hösten (augusti–december). Det motsvarar en total minskning med 17 600 besök.
Den största delen av minskningen inföll under månaden då Millennium infördes – i november producerades 13 000 färre besök jämfört med 2023 vilket motsvarar en minskning med 50 procent, vilket låg i linje med den planerade och förväntade nivån. I och med det har köer ökat under hösten som VGR nu behöver komma ikapp med.
Här vill Kaarina Sundelin påminna om styrkan i att vara en stor region när VGR står inför utmaningar.
– Vi måste komma ihåg att bakom varje siffra finns en patient och VGR kommer noga att följa utvecklingen av tillgänglighet och kötider. Som den stora region vi är kan vi som alltid behöva hjälpas åt att tillsammans säkra invånarnas tillgänglighet till en god vård.
Fler patienter fick vård hos privata vårdgivare
VGR nyttjar kontinuerligt privata vårdgivare för vård inom vissa medicinska områden. I samband med införandet av Millennium har VGR, för att minimera påverkan på patienter och bibehålla tillgängligheten till vård, nyttjat privata vårdgivare för 227 extra förstabesök inom gynekologi, ögon, neurologi och kärlkirurgi.
Vården i Närhälsan påverkades mer än planerat i södra området. På vårdcentralerna och jourcentralerna i området minskade vården med cirka 20 procent under hösten i sin helhet och med cirka 90 procent under införandeveckan jämfört med månaden innan.
Inom rehabverksamheten ses en nedgång med 50 procent två veckor innan start och med 95 procent under dagarna med Millennium.
Online-mottagning förstärkte
Telefontillgängligheten till Närhälsans verksamheter i området låg på cirka 90 procent under hösten men sjönk till cirka 55 procent under införandeveckan.
Under införandeperioden förstärkte Närhälsan sin jourmottning online med medarbetare från övriga länet som avlastade verksamheterna i södra området både via telefon och med digitala vårdmöten.
Längre väntetider hos 1177
I Regionhälsan genomfördes 941 besök färre än det annars skulle ha varit. Under november månad låg bortfallet inom de enheter som införde Millennium i genomsnitt på 40 procent. Sammantaget var det en större påverkan än planerat.
Väntetiden hos 1177 på telefon var under veckan då Millennium användes i medeltal mellan 4 och 7 minuter längre (motsvarande 20 till 35 procent) än veckan före respektive efter införandet.
Förutsättning för patientsäkerheten
Kaarina Sundelin kommenterar den minskade mängden genomförd vård och beskriver denna påverkan som nödvändig.
– Jag förstår att det här låter som höga siffror och det har varit en stor påverkan, inom vissa delar enligt plan och i andra delar högre än beräknat, men vi behövde minskningen för att klara patientsäkerheten.
I en artikel i VGR fokus den 5 februari beskrevs VGR:s sammanställning av avvikelser med risk för patientsäkerhet i samband med införandet. Det finns fall inom SÄS som ska utredas vidare, men VGR har inte identifierat något fall där patienter har fått bestående men.
– Utöver en hög vaksamhet hos medarbetarna och beredskap med till exempel manuella rutiner så har den minskade volymen av vård självklart varit avgörande för utfallet här, säger Kaarina Sundelin.
Text: Elin Roos
vgrfokus@vgregion.se
LÄS OCKSÅ:
- Risker med pausen av Millennium analyseras
- VGR sammanställer och analyserar avvikelser i samband med införandet av Millennium
Historik
- VGR hade länge planerat för kraftig minskning av planerad hälso- och sjukvård i samband med införandet av Millennium.
- Viss planerad vård tidigarelades, annan planerades in senare. Akut vård och vård som inte kunde vänta behövde kunna ges i samma omfattning som vanligt och därför hade hälso- och sjukvården från andra delar av Västra Götaland en beredskap att vid behov kunna avlasta.
- För Närhälsan och Regionhälsan var planen att deras egna resurser från andra delar av Västra Götaland skulle avlasta, men för SÄS behövdes beredskap från övriga sjukhus. Detta beskrevs i en nyhet i VGRfokus den 25 oktober.
- I en nyhet den 13 december beskrevs VGR:s första analys av hur mängden genomförd vård hade påverkats under perioden kring införandet av Millennium. Där konstaterades att påverkan på totalen varit större än förväntat men under en kortare tid än planerat i och med att införandet avbröts.