Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bild: José Lagunas Vargas

Vab-tiden är här – skydda dig mot vinterns smittor

Februari kallas vabruari av en orsak. Februari och mars är de månader då flest vab-dagar tas ut i Sverige. Säsongen för “vintersmittorna” är nu i full gång och Smittskydd Västra Götaland vill därför tipsa om hur du håller dig frisk och kanske även kan minska på vabbandet. 

Traditionellt sett brukar februari innebära att många barn blir sjuka. Barn tillbringar mer tid inomhus och förkylnings- och influensavirus sprider sig lättare. 

– Vi umgås mer inomhus på vintern och det bidrar sannolikt till ökad smittspridning, men vinterns kalla och torra luft gör också att luftvägsinfektioner sprids lättare. Vätskedroppar som vi andas ut, hostar och nyser kan innehålla virus och dessa små droppar sprids lättare och längre när det är torrt och kallt, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland. 

Därför är det viktigt att man skyddar sig själv och andra mot smitta. Exempelvis genom att stanna hemma om man är sjuk och har tydliga symtom på luftvägsinfektion. Tillhör man en grupp som rekommenderas vaccin mot influensa och covid-19 ska man ha vaccinerat sig.   

Skydda barn och äldre mot RS-virus

En annan luftvägsinfektion att tänka på är RS-virus. De flesta som smittas får en lindrig infektion. Barn under sex månader kan få kraftigare symtom och en del barn kan bli allvarligt sjuka med en ansträngande hosta och andningssvårigheter som kräver sjukhusvård.  

– Vi måste fortsätta värna våra minsta som är särskilt känsliga, men även äldre kan drabbas av RS-virus, säger Thomas Wahlberg. 

Det finns saker föräldrar själva kan göra för att skydda sitt barn mot RS-virus, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Dessa saker är:  

  • Undvik så långt det är möjligt att barnet träffar personer med förkylningssymtom 
  • Undvik sammanhang där barnet vistas länge i inomhusmiljöer med många människor 
  • Den som själv är förkyld ska undvika att träffa spädbarn 
  • Hosta och nys i armvecket eller i pappersnäsduk 
  • Tvätta händerna ofta.

Vinterkräksjuka också aktuellt

Ett annat aktuellt virus nu är vinterkräksjuka. För att skydda dig mot vinterkräksjuka är det extra viktigt att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, efter toalettbesök och före matlagning och måltider, eftersom handdesinfektion inte har en tillräcklig effekt mot detta virus. 

Den som är orolig för sitt barn eller sig själv kan läsa mer på 1177.se eller ringa telefonrådgivningen. Om läget är akut ska givetvis akut vård sökas.

Text: Johanna Bernhardsson
Bild: José Lagunas Vargas

vgrfokus@vgregion.se

LÄS MER: