Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Bild (något beskuren): Fiona Doan / Unsplash

Frågor om våld i nära relation har gett resultat

Ungefär 57 000 personer jobbar i Västra Götalandsregionen. Numera får de en fråga om våld i nära relation under sina utvecklingssamtal. Satsningen har lett till att flera våldsutsatta har fångats upp och fått stöd.

Sedan tidigare har Västra Götalandsregionen (VGR) inarbetade rutiner där vårdpersonal frågar patienter om de utsätts för våld.

Våren 2023 tog regionen nästa steg och började fråga även sina anställda. Något som är självklart för att kunna vara en bra arbetsgivare, menar Mari Brännvall som är utvecklingsledare vid VGR:s kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV):

– VGR är en av Sverige största offentliga arbetsgivare som verkar inom en kvinnodominerad sektor. Forskning visar att kvinnor oftare utsätts för våld i nära relationer, och att 25 procent av kvinnlig sjukvårdspersonal har sådana erfarenheter.

Våga prata om våldet

VKV har tagit fram en regiongemensam vägledning för att hantera, bemöta och stötta våldsutsatta medarbetare. Vägledningen bygger på en trestegsmodell: informera, fråga och stödja.

Steg ett innebär att regionen erbjuder informationsmaterial för att göra det lättare att våga prata om våld i nära relation.

– Där finns affischer och hjälpkort som man till exempel kan sätta upp på personaltoaletter. Det är viktigt att normalisera samtalen kring den här frågan på arbetsplatsträffar och utvecklingssamtal, säger Mari Brännvall.

”Känner du dig trygg hemma?”

Det andra steget handlar om hur chefer på ett respektfullt sätt kan lyfta problemet under samtal med medarbetare. Till deras hjälp finns samtalsmallar med frågor som:

  • Finns det något i din privata situation som påverkar dig på jobbet?
  • Känner du dig trygg hemma?
  • Har någon närstående begränsat, förnedrat, trakasserat, gjort dig rädd eller på annat sätt gjort dig illa?

Beroende på svaren finns ytterligare frågemallar.

– Att frågorna är rutin gör det dels tryggt för cheferna, men kan också kännas som en lättnad och dörröppnare för en utsatt medarbetare.

Det sista steget omfattar hur man ska stötta den medarbetare som är våldsutsatt. Det kan handla om alltifrån anpassning av arbetsuppgifter och möjlighet att få hjälp under arbetstid till rena säkerhetsåtgärder.

– Chefen kan också behöva hjälpa medarbetaren vidare till socialtjänst, kriscentrum eller andra instanser.

Satsningen har gjort skillnad

Sedan 2023 har över 34 000 utvecklingssamtal genomförts där frågan om våld i nära relation tagits upp. Framöver vill regionen följa upp arbetet genom att i någon form av medarbetarundersökning ta reda på om de anställda har fått frågan om våld.

Att satsningen gjort skillnad kan man ändå konstatera. Redan när Mari Brännvall och hennes kollegor på VKV började med utbildningarna, var det chefer som vände sig till dem med ärenden som kommit till deras kännedom.

– Vi vet att våldsutsatta medarbetare uppmärksammats. Vi har också fått positiv respons från många chefer. De tycker att utbildningarna är bra just för att de kombinerar kunskap om våldets mekanismer med praktiska verktyg för att kunna agera.

Text: Pernilla Fredholm
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA:

  • Ett politiskt beslut lade grunden för att inkludera våld i nära relationer i utvecklingssamtal, arbetsmiljöguider och utbildningsprogram i Västra Götalandsregionen.
  • Under 2023–2024 utbildades över 1 000 chefer, skyddsombud och HR-personal i regionen, både via fysiska träffar och en ny webbutbildning.
  • Under 2023 genomfördes 13 000 utvecklingssamtal i IT-systemet Komet, där frågan om våld i nära relation finns med. För år 2024 är motsvarande siffra 21 000.
  • I Västra Götalandsregionens guide för hälso- och arbetsmiljöarbete finns en delguide som handlar om våld i nära relation: https://www.vgregion.se/ov/guide-for-halso-och-arbetsmiljoarbete/guider/vald-nara-relationer/

VÅGA FRÅGA!

Misstänker du att en närstående är utsatt för våld i nära relation? Det är ett svårt ämne att ta upp. Men många som är utsatta önskar att någon vågat fråga saker som:

  • ”Hur har du fått det där blåmärket?”
  • ”Du verkar ledsen, du är dig inte lik. Jag upplever att du drar dig undan?”
  • ”Varför ringer din partner dig så ofta när vi är ute tillsammans?”
  • Om personen drar sig undan ännu mer efter att ha fått frågor, behöver man gå varsamt fram. Men fråga igen! En bra inställning att ha med sig är att man frågar av omtanke, och att man ger den andra personen en möjlighet att berätta.