På Östra sjukhuset i Göteborg har litteraturen tagit plats på en psykiatrisk avdelning. En gång i veckan kan patienterna vara med och läsa en text och samtala om den.
– Jag blev väldigt överraskad i början av hur fem rader av en dikt kan fylla upp en hel timmes samtal, säger Stefan Karlsson, projektledare och vårdare.
Under 1900-talet var det relativt vanligt med kulturverksamhet inom psykiatrin. På avdelningen Psykiatri Affektiva på Östra sjukhuset försöker man återta den verksamheten, och under det senaste året har man provat på Shared reading.
En gång i veckan kan den patient som vill delta när man läser en text och samtalar om den.
– Den kravlöshet som finns i Shared reading är viktig för de här personerna. De får en stund där tanken får vila, säger Henrik Wig, en av läsledarna i projektet.
Livshotande psykiatriska tillstånd
Psykiatri Affektiva är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset och patienterna som är inlagda på avdelningen har nästan alltid livshotande psykiatriska tillstånd. Här får de heldygnsvård och är inlagda under kort tid, upp till tio dagar.
Sedan tidigare finns en konstateljé som patienterna kan använda och för några år sedan genomfördes ett projekt med kreativt skrivande. Idén att få in litteraturen kändes självklar och metoden Shared reading har visat sig fungera bra.
– När man läser engageras ens kognitiva utrustning och Shared reading vänder sig i hög utsträckning till känslolivet. Det enkla sättet att reagera på litteratur tror jag passar här, säger Henrik Wig.
Intim stämning
Han är en av fyra läsledare som har arbetat med projektet. En gång i veckan kan den patient som vill delta i en och en halv timmes Shared reading och det har visat sig locka.
Mellan två och tio personer har kommit under årets träffar och trots att gruppen ser olika ut varje gång har det fungerat väl. Stämningen blir snabbt intim och nära och det är ofta en väldigt stöttande hållning mellan deltagarna.
– En vanlig kommentar från deltagarna är att ”jag trodde inte att jag kunde koncentrera mig i en timme på en sådan här sak”, säger Henrik Wig.
– Det var en patient som hade så mycket ångest att hon skakade men hon ville ändå vara med. När läsledaren frågade om någon ville läsa sa hon ja och plötsligt läste hon som om det vore en inläsning på en ljudbok. Det gav henne mycket hjälp att veta att hon kunde gå från att vara skakig till kristallklar, berättar Stefan Karlsson.
Henrik Wig upplever inte någon större skillnad på att ha Shared reading här på psykiatriavdelningen jämfört med på andra ställen.
– Visst de är bräckliga här, men det finns deltagare ute i vanliga grupper som också är i kris. Det är inget dramatiskt med att ha Shared reading på den här platsen.
Utökas till öppenvården
Johannes Nordholm är enhetschef och verksamhetssamordnare på Psykiatri Affektiva och han berättar att avdelningen är stolt över att samarbeta med kulturen.

Det skapar meningsfulla aktiviteter för patienterna, och han tror att det är viktigt att inte enbart erbjuda dem medicinsk vård.
– Det kan vara oerhört befrämjade för hälsan att få släppa perspektivet på sig själv som patient och få vara en läsande och tänkande människa tillsammans med andra människor. I heldygnsvården står ofta patienterna och väger mellan liv och död. Att få vara i ett sammanhang där man få känna gemenskap och få syn på sig själv på ett annat sätt – det kan vara helt avgörande, säger han.
Efter ett år med Shared reading på Psykiatri Affektiva kommer metoden nu i april att börja testas även i öppenvården.
– Att Shared reading fungerar beror väl på att det är kravlöst i kombination med det personliga sättet att möta texter. Ingenting krävs av de som deltar, det är ok att bara vara tyst och allt är frivilligt hela tiden, säger Henrik Wig.
Text och bild: Annsofie Andersson
E-post: vgrfokus@vgregion.se
Om allmänna handlingar – tänk på detta när du kontaktar VGRfokus!
Artikeln publicerades först i biblioteksmagasinet Noll27 som drivs av Västra Götalandsregionens kulturförvaltning.
Shared reading i psykiatrivården
- Projektet med Shared Reading är en del av de skapande kulturaktiviteterna inom den psykiatriska heldygnsvården på Östra sjukhuset i Göteborg. Det är ett samarbete med den ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus och med projektet Smultronstället som drivs av Kulturhuset i Skövde.
- Shared reading på Psykiatri Affektiva finansieras av Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen och fortsätter även under 2025. Kulturnämnden har också beviljat medel för att prova Shared reading i den psykiatriska öppenvården under 2025.
- Sedan 2017 har det funnits en konstateljé på Psykiatri Affektiva. Det har även funnits ett projekt med kreativt skrivande.