Parksnäckan ökar i snabb takt i Sverige och kan bli invasiv, precis som mördarsnigeln. Snäck- och snigelexperten Ted von Proschwitz på Göteborgs naturhistoriska museum hoppas nu på hjälp från skolelever för att kartlägga utbredningen.
– Det vore synd om våra jordgubbar åts upp av parksnäckor, säger han.
På 70-talet var parksnäckan ovanlig, i dag syns den ofta och forskarna vill få bättre koll på utbredningen. Elever på högstadiet och gymnasiet kan bidra när Göteborgs naturhistoriska museum nu bjuder in till ett medborgarforskningsprojekt.
– Vi vill ha med så många elever som möjligt, med så stor geografisk spridning i länet som det går, säger Ted von Proschwitz som forskar om sniglar och snäckor på Göteborgs naturhistoriska museum.
Behövs bara påsar eller hinkar
Målet är att skolorna viker 1–2 timmar under biologi- eller naturkunskapslektionerna åt att leta parksnäckor och att rapportera in resultatet. Det enda som behövs är påsar eller hinkar att samla dem i.
Eleverna behöver också förbereda sig genom att titta på bilder, så att de kan skilja på parksnäckor och vanliga, svenska trädgårdssnäckor.

– Parksnäckan är en främmande art som tränger sig in i miljöer. Det är vi människor som har skapat spridningsvägar, de följer med växter och jord när vi anlägger nya parker och trädgårdar. Även klimatförändringar har bidragit till att parksnäckan lättare kan etableras på nya platser.
Vad gör parksnäckan för skada?
– Den kan äta en hel del. Framfarten är inte riktigt som en mördarsnigels, men de kan gå åt bär ganska illa. Jordgubben är ett exempel, de äter gärna bär och frukt men även trädgårdsväxter. Den kan också tränga undan andra arter.
Just nu söker Göteborgs naturhistoriska museum elever i Västra Götaland, men Ted von Proschwitz välkomnar alla som vill att vara med och medborgarforska.
– Ja, jag tar gärna hjälp från elever i hela Sverige. Jag har sett parksnäckor så långt norrut som i Umeå, säger Ted von Proschwitz.
Text: Zara Tellander
E-post: vgrfokus@vgregion.se
Om allmänna handlingar – tänk på detta när du kontaktar VGRfokus!
Fakta/Att leta efter parksnäckor
Leta under maj till oktober, under vintern ligger de gömda. Snäckorna är mest aktiva efter regn. Ju torrare det är, desto svårare är de att hitta.
Det kan vara svårt att skilja park- och trädgårdssnäckor från varandra. Parksnäckan har en mörk rand på insidan av mynningen in till skalet. Trädgårdssnäckan har en ljus rand.
Är du lärare och vill att dina elever ska delta i Göteborgs naturhistoriska museums fältstudier kring parksnäckan? Här hittar du information på museets webbplats.
Som privatperson kan du rapportera in fynd i Artportalen, som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).