Folkfesten Blodomloppet är en kombination av motion och en manifestation för blodgivning. I år genomförs loppet på tre orter i Västra Götaland: Munkedal, Göteborg och Borås.
Snart är det dags igen att snöra på sig löparskorna och ge sig ut i naturen för en fantastisk upplevelse – Blodomloppet!
Den årliga folkfesten har blivit en uppskattad tradition för både löpare och blodgivare och genomförs på 23 orter runt om i Sverige. De senaste gångerna har loppet totalt sett haft över 100 000 deltagare per år.
I Västra Götaland hålls loppet på följande datum 2025:
- Munkedal – 14 maj
- Göteborg – 9 juni
- Borås – 1 september
Deltagarna kan välja mellan olika distanser, från 5 km till 10 km, och det går att både springa och att promenera.
Man kan också välja mellan att delta individuellt eller i lag om fem personer. Varje lag får en picknickkasse att dela på efter loppet, vilket gör det till en bra aktivitet för vänner och kollegor att göra tillsammans.
Påminna om vikten att ge blod
Men Blodomloppet är mer än bara ett trevligt motionslopp – det handlar både om att främja fysisk hälsa och att ta ett samhällsansvar. Visionen med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod.
– Blodomloppet är ett sätt att uppmuntra människor att hålla sig aktiva och samtidigt påminna om vikten av att ge blod. Vi är glada att kunna arrangera loppet på tre orter i Västra Götaland i år, och att så många vill bidra till sitt eget välmående och för en god sak, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på GeBlod inom Västra Götalandsregionen.
Under Blodomloppet finns personal från GeBlod på plats och berättar om hur viktigt det är att ge blod, och det går även att anmäla sitt intresse för att bli blodgivare.
I samband med loppen brukar omkring 2 500 nya blodgivare rekryteras, dessutom tillkommer ett antal som anmäler sig efter själva loppdagen.
VGRfokus
E-post: vgrfokus@vgregion.se
Om allmänna handlingar – tänk på detta när du kontaktar VGRfokus!
Blodgivning
- I genomsnitt används 1 200 blodpåsar varje dag inom sjukvården i Sverige. Mest blod behövs till patienter med kroniska sjukdomar och cancer, men det behövs också vid operationer, olyckor och förlossningar.
- I Sverige ger 3 av 100 personer blod, men det behövs ändå fler blodgivare! Här finns mer information om blodgivning: Bli blodgivare | geblod.nu
- En del arbetsgivare (däribland Västra Götalandsregionen) uppmuntrar medarbetarna att ge blod på arbetstid. Rädda liv på arbetstid | geblod.nu
Blodomloppet
Blodomloppet har genomförts årligen sedan 1993 och blivit en viktig del av både folkhälsa och blodgivningsarbete. I Västra Götaland fortsätter det att växa, och förra årets deltagarsiffror visar på ett stort engagemang från såväl individer som organisationer och företag.
Förutom den fysiska utmaningen erbjuder Blodomloppet en festlig stämning med musik, uppmuntran längs banan och en känsla av gemenskap. Många arbetsgivare har också tagit tillfället i akt att delta med lag eller arrangera teambildning under loppet.