Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Magnus Berntsson och Arnold Schwarzenegger vid FN:s klimatmöte för några veckor sedan. Foto: VGR

Stort klimatmöte i Paris – med Berntsson (KD), Macron och Schwarzenegger

Tisdag 12 december deltar regionfullmäktiges ordförande Magnus Berntsson (KD) i ett globalt klimattoppmöte i Paris. Frankrikes president Emanuel Macron står värd. Medverkar gör också tidigare guvernören Arnold Schwarzenegger och flera EU-kommissionärer. 

Magnus Berntsson (KD), regionfullmäktiges ordförande i Västra Götalandsregionen, är inbjuden till toppmötet i egenskap av ordförande för dels Assembly of European Regions (AER), och dels Regions for climate action (R20) som grundats av Arnold Schwarzenegger.

Mötet hålls på dagen två år efter det historiska Parisavtalet slöts. Det som kommer diskuteras är bland annat hur städer och regioner runtom i Europa – och i övriga världen – kan växla upp sina ansträngningar i klimatarbetet och hur dessa ansträngningar ska kunna finansieras.

I samband med mötet kommer Magnus Berntsson (KD) i egenskap av ordförande för de båda internationella grupperna, att underteckna ett samarbetsavtal mellan AER, R20, Global Covenant Of Mayors och EU-kommissionen.

I avtalet förbinder sig kommissionen att stötta med finansiering och utvärdering av R20-projekt.

”Stort erkännande av vårt arbete”

– Avtalet är viktigt och påverkar stödet i klimatarbetet från EU till bland annat afrikanska regioner. För oss i R20 och AER är avtalet med kommissionen ett stort erkännande av vårt arbete, säger Magnus Berntsson.

Engagemanget i AER/R20 ligger i linje med de ambitioner Västra Götalandsregionen har som en av aktörerna bakom kraftsamlingen ”Klimat2030”. I den finns en uttalad ambition om att Västra Götaland ska vara föregångare i klimatomställningen och inspirera andra.

– Det känns jätteroligt för mig personligen och för Västra Götalandsregionen (VGR) att representera två organisationer som möjliggör att den lokala och regionala nivån i hela världen kan bidra till att infria Parisavtalet, säger Magnus Berntsson.

Text: Gabriel Holmqvist
vgrfokus@vgregion.se

Läs också:

Intervju med Magnus Berntsson ”Visst kan vi påverka i EU”

Kommentarer är stängda.