Thor Svensson och hans mamma Eleonor Svensson åkte till Örebro för att Thor skulle få sina halsmandlar bortopererade. Foto: Kent Eng

Thor Svensson, 5 år, från Kinnarp slipper äntligen lida av sin onda hals – tack vare att Västra Götalandsregionen (VGR) nu kan köpa fler operationer av privata vårdgivare runt om i landet. I måndags opererades Thor i Örebro.

– Hade jag inte själv ringt och stött på så vet jag inte om han varit opererad ännu, säger mamma Eleonor Svensson.

Under 2018 väntas ytterligare 5000 patienter åka till annan ort för att få vård – och det kan bli fler.

VGR tar nu hjälp av privata vårdgivare i hela Sverige för att korta vårdköer, vilket är möjligt tack vare det nya samarbetet mellan landsting om att få använda varandras upphandlade avtal med privata vårdgivare.

Läs också: VGR satsar 100 miljoner på att korta vårdköer

Återkommande halsfluss

Thor Svensson, 5 år, i Kinnarp är en av dem som väntat länge på operation och som nu fått hjälp via landstingens nya samarbete.

Thor har verkligen haft det tufft med nio penicillinkurer mot halsfluss det senast året. Det är hemskt att han skulle behöva ha ont så länge, säger Eleonor Svensson.

Thor hade det mycket besvärligt med återkommande halsfluss när Eleonor sökte hjälp på vårdcentralen och Skaraborgs sjukhus för cirka 1,5 år sedan.

Vi fick besked om att Thor skulle få vänta i fyra månader på operation. När det hade gått ett år ringde jag sjukhuset och frågade om de glömt bort honom, berättar Eleonor.

Sedan gick det snabbt. Eleonor blev tillfrågad om de var beredda att resa en bit för att få operationen gjord, och tackade ja. Någon månad senare låg Thor på operationsbordet hos Capio Läkargruppen i Örebro.

Resa till annan ort

De bortopererade halsmandlarna var väldigt ärrade så visst förstår man att han har lidit, även om han inte alltid sagt så mycket, säger Eleonor.

När VGRfokus träffar Thor tre dagar efter operationen leker han glatt i vardagsrummet hemma i Kinnarp.

Jag fick äta mycket glass, säger han.

VGR:s satsning på att använda andra vårdgivare började redan under slutet av 2017 då omkring 1000 patienter valde att resa till annan ort för att snabbare få operation hos privat vårdgivare.

Läs mer: VGR satsar 100 miljoner på att korta vårdköer

Fakta: Så får du tillgång till operationerna

  • Om du inte kan få vård inom garantitiden ska din vårdkontakt på sjukhuset erbjuda dig att få vård hos en annan vårdgivare. Tackar du ja, kommer vårdgivaren se till att du kontaktas av den nya vårdgivaren
  • Du frågar själv din läkare eller annan vårdkontakt om möjligheten finns
  • Du kan ringa VGR:s gemensamma telefonnummer för vårdgaranti och valfrihet, 020-44 55 55, för att få mer information
  • Du ringer själv till privata vårdgivare som har avtal och bokar tid om det finns. Då får du en blankett att fylla i och skicka till VGR Läs mer om valfrihet och vårdgaranti här

Läs mer om regler och rättigheter i vården

Exempel på vård som omfattas av extrainsatserna:

Icke akuta operationer av knän, höfter, ryggar, gallor, bråck, gynekologi, urologi, öron-näsa-hals och grå starr. Kolla med din läkare vad som gäller för dig.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Efter operationen ska Thor Svensson slippa ha så ont, även om han får halsfluss igen. Nu kopplar han av med tevespel hemma i Kinnarp med mamma Eleonor Svensson. Foto: Kent Eng