Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
VGR satsar 100 miljoner på att köpa operationer av privata vårdgivare i hela landet. Foto: Marie Ullnert

VGR satsar 100 miljoner på att korta operationsköer

Samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen (VGR) har fått besked om att de kan hänvisa patienter till privata vårdgivare runtom i Sverige.

– Men vi behöver bli bättre på att informera patienterna om den här möjligheten, säger Levi Siljemyr, på Koncernkontoret i VGR.

VGR har hittills avsatt hundra miljoner kronor av centrala medel för att samtliga sjukhus ska kunna erbjuda patienter i kö att få sin vård hos andra vårdgivare.

Sjukhusen har alltså allt att vinna på att hänvisa sina patienter till privat vård som kan ge snabbare hjälp. Valet att tacka ja och resa de extra milen gör patienterna själva.

Läs också: ”Thor, 5 år, slipper äntligen lida av sin onda hals”

Snabbt halvera kön

Under 2018 väntas minst 5000 patienter åka iväg för operation – och det kan bli fler. Bakgrunden är att det länge varit svårt för VGR att uppfylla vårdgarantin inom flera områden.

Vårdgarantin innebär att en patient ska behöva vänta i maximalt 90 dagar på ett första besök hos specialist, därefter maximalt 90 dagars väntan på operation.

Just nu är det omkring 10 000 patienter som har väntat i mer än 90 dagar på operation i VGR. Då handlar det om operationer som inte är akuta och som omfattas av vårdgarantin. De 5000 möjliga operationerna skulle snabbt kunna halvera kön.

– Vi vill att alla som står i kön till behandling ska veta om möjligheten att få sin vård hos en annan vårdgivare. Då kan man som patient själv välja att få sin vård snabbare om man har möjlighet att resa en bit, säger Levi Siljemyr.

Fakta: Så får du tillgång till operationerna

  • Om du inte kan få vård inom garantitiden ska din vårdkontakt på sjukhuset erbjuda dig att få vård hos en annan vårdgivare. Tackar du ja, kommer vårdgivaren se till att du kontaktas av den nya vårdgivaren
  • Du frågar själv din läkare eller annan vårdkontakt om möjligheten finns
  • Du kan ringa VGR:s gemensamma telefonnummer för vårdgaranti och valfrihet, 020-44 55 55, för att få mer information
  • Du ringer själv till privata vårdgivare som har avtal och bokar tid om det finns. Då får du en blankett att fylla i och skicka till VGR Läs mer om valfrihet och vårdgaranti här

Läs mer om regler och rättigheter i vården

Exempel på vård som omfattas av extrainsatserna.

Icke akuta operationer av knän, höfter, ryggar, gallor, bråck, gynekologi, urologi, öron-näsa-hals och grå starr.
Kolla med din läkare vad som gäller för dig.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se