Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
21-25 maj finns vårdbussen på olika platser i Västra Götaland. Här kan du ta ett gratis cellprov och få mer information om varför cellprov skyddar mot cancer i livmoderhalsen. Foto: Paul Björkman

Cellprov bra skydd mot cancer

Sedan årsskiftet är gynekologisk cellprovtagning gratis för alla. För att öka kunskapen om hur viktiga kontrollerna är arrangeras Cellprovsveckan 21-25 maj. Då erbjuds också provtagning i den nya vårdbussen.

Sedan screeningprogrammet mot livmoderhalscancer infördes har sjukdomen minskat kraftigt. Trots det insjuknar 500 personer i Sverige varje år och av dessa dör ungefär 150 i sjukdomen. De flesta av dem har inte tagit cellprov.

Cellprovskontroll ger ett mycket gott skydd mot utveckling av cancer i livmoderhalsen. Cellförändringarna utvecklas långsamt och varken känns eller märks. Om de upptäcks i god tid kan de behandlas innan de hunnit utvecklas till cancer. Det är därför viktigt att gå på regelbundna kontroller.

– Att gå på kontroll varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer. Risken minskar med 90 procent. Det gäller alla som har en livmodertapp, oavsett könsidentitet eller sexuell praktik, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Vaccin  mot HPV (humant papillomvirus) ger inte ett hundraprocentigt skydd mot livmoderhalscancer. Därför är det viktigt även för vaccinerade att gå på  regelbundna kontroller

Cellprovsveckan 21 – 25 maj

Närhälsan lanserade tidigare i år en ny vårdbuss som går under namnet SRHR-bussen och kommer att användas under Cellprovsveckan. I den nya bussen finns bredare dörrar, handikapptoalett samt ramp för rullstol.

Cellprovsbussen åker på turné till olika platser i Västra Götaland och alla barnmorskemottagningar gör extra insatser för att informera om varför det är viktigt att ta cellprov.  Barnmorskor och doulor kommer att finnas på plats vid bussen för att dela ut information och svara på frågor.

Här hittar du mer info även på olika språk

vgrfokus@vgregion.se


Cellprovsbussens turnéplan och öppettider:

Måndag 21/5: Lilla Edet, utanför kommunhuset vid busstationen kl. 10-18
Tisdag 22/5: Skövde, Hertig Johans torg kl. 10-18
Onsdag 23/5: Frölunda Torg, utanför 7-Eleven kl. 10-18
Torsdag 24/5: Partille Åtorget, utanför Willy´s kl. 10-18
Fredag 25/5: Angereds Torg, utanför Netto kl. 10-18

Se gärna filmen om cellprovtagning från Ung Cancer!