Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sofie Strid och Ira Cokoris berättar om arbetet med att främja dövas rätt till kultur. Foto: Kent Eng

De kämpar för dövas rätt till kultur

Att inte kunna gå på konsert, inte kunna se en svensk film på bio, inte kunna gå på en talad teaterföreställning. Så är det att vara döv. Samtidigt är tillgång till kultur en mänsklig rättighet.

Det finns 2500 döva i Västra Götaland. Deras första språk är teckenspråk och skriven svenska är andraspråket. I filmen berättar Ira Cokoris och Sofie Strid från Västra Götalands Dövas Länsförbund om hur de som döva  kan ta del, eller inte ta del, av det kulturutbud som finns i Västra Götaland. Under filmen finns en direktöversättning på skriven svenska.

https://youtu.be/90J6gfJwBFM

Filmen översatt till skriven svenska

Grattis till Västra Götalandsregionens människorättsstipendium 2018. Stipendiet delas mellan er i Västra Götalands Dövas Länsförbund och Tjejjouren Väst.

Vilka människorättsfrågor är viktiga för er?

Ira Cokoris: För oss är tillgänglighet väldigt viktigt och delaktighet inom Västra Götaland. Vårt första språk är teckenspråk. Här i samhället använder ju majoriteten svenska språket, så det är vår hjärtefråga att fokusera på tillgänglighet för oss som döva. Tillgänglighet inom kultur och även andra områden.

Nu står vi utanför Konstmuseet vid Götaplatsen och här finns Stadsteatern, Konserthuset, Stadsbiblioteket och en biograf. Tillgång till kultur är ju en mänsklig rättighet. Kan ni ta del av allt som finns här?

Sofie Strid: Det som är ljudbaserat, till exempel ljudbaserade föreställningar är väldigt svårt för oss döva att ta del av. Svenska filmer textas oftast inte så det är också svårt. Teckenspråkstolkade föreställningar eller utställningar går att ordna, men det är på mitt initiativ, jag måste beställa tolk för att till exempel få en guidad tur. Det är inte alltid så lätt att få tillgång till det utbud som finns.

Ira Cokoris: En del museer har ordnat med tolkade visningar och det är ju jättebra. Men då är det på redan bestämda datum och har man då inte möjlighet att gå dit precis just då så missar man det, och det är lite synd.

Vilket kulturutbud brukar ni ta del av?

Sofie Strid: Jag personligen brukar ta del av bokmässan, kulturkalaset och olika typer av festivaler som finns här i stan. Jag älskar konst och kultur. Jag går gärna på museer och det är också intressant att vara med på aktiviteter för barn. Mina barn måste också få ta del av kulturen.

En anledning till att ni fått stipendiet är att ni arbetar för att barn och unga ska få bättre tillgång till evenemang. Kan ni ge något exempel på vad som skulle kunna göras för den här gruppen?

Ira Cokoris: Här i Sverige har vi en teatergrupp som heter Tyst teater, som ligger under Riksteatern. Ensemblen består av döva skådespelare som framträder på teckenspråk. De turnerar och har ungefär fyra föreställningar per år. Nu i höst kommer de hit till Göteborg med en föreställning, Superhjältarna. Den föreställning har ungdomar som målgrupp. Då ser vi att det här är ett unikt tillfälle att erbjuda biljetter till döva ungdomar för att kunna gå på föreställningen. Då ges också möjlighet att ta med familjemedlemmar eller anhöriga till teatern. Det som är bra med det är att man efteråt hemma kan diskutera hur man upplevt samma föreställning. Så vi är jätteglada för att vi fått det här stipendiet!

Sofie Strid: Ja, det är vi verkligen.

Västra Götalandsregionens människorättsstipendium 2018 delas mellan Västra Götalands Dövas Länsförbund och Tjejjouren Väst. Stipendiet delas ut vid Regionfullmäktiges sammanträde  29 maj Stipendiet är på 100 000 kronor.

På Västra Götalands Dövas Länsförbunds webbplats får du veta mer om teckenspråkskulturen.

Text och intervju:Anna-Lena Bjarneberg
Film: Kent Eng

vgrfokus@vgregion.se