Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Martin Spjut satsar stenhårt på kvalitet i skogsröjningen, något som förmodligen har bidragit till att hans företag går bra trots en tuff marknad med väletablerade konkurrenter. Foto: Anna Rehnberg

Martin röjer skog med kvalitet

Martin Spjut i Öxabäck fastnade för skogen redan på gymnasiet. Han driver framgångsrikt sitt företag Spjuts Skog & Marktjänst med fokus på kvalité och hållbarhet och har sju anställda. En bedrift som nu belönas med Unga Landsbygdspriset i Väst.

– Vi satsar stenhårt på kvalité. Uppdragsgivarna ska märka att vi är ansvarsfulla, säger Martin Spjut. Det är viktigt för mig och mina anställda att känna en stolthet och att folk uppskattar det vi gör.

Martin berättar att de alltid har interna besiktningar efter en röjning.

– Det ska vara så snyggt att de gärna får fotografera.

Den inställningen har säkert bidragit till att Martins företag går bra trots en tuff marknad med väletablerade konkurrenter.

Knäckte extra med skogsröjning

Att Martin skulle bli entreprenör var inget han hade planerat från början. Men under gymnasietiden på Svenljunga naturbruksgymnasium knäckte han extra på loven med skogsröjning. Han fick rådet att skaffa f-skattesedel. År 2010 startade han enskild firma.

– Det var fullt fart från början, minns Martin Spjut. Jag röjde skog och skaffade en traktor för snöröjning och gräsklippning. Det var jobb nästan dygnet runt.

Efter ett år kom Martin i kontakt med en annan skogsföretagare som höll på med linjeröjning åt elbolagen. Det innebär att man håller ledningsgatorna fria från träd som kan falla och skapa strömavbrott.

Startade aktiebolag

– Jag hjälpte honom med upphandlingar och såg till att skaffa de utbildningar och certifieringar som krävdes.

Samarbetet var lärorikt för Martin och efter några år beslöt han att starta aktiebolag, anställa ett par personer och nischa in sig på linjeröjning.

– Det var väldigt nervöst, jag behövde ju få in tillräckligt med jobb för oss alla tre. Jag mejlade vartenda elbolag i hela Sverige för att erbjuda våra tjänster.

Det gick bra och en skogsarbetare till anställdes.

Skonsam för naturen

Martin Spjut beslöt redan från början att satsa på hög kvalité och miljömässig hållbarhet. Det går igen i allt han gör och är en anledning till att han valt att enbart arbeta med mindre maskiner som motor- och röjsågar. De maskiner han använder för stubbfräsning och bortförsel av material har så lätt tryck mot marken att de kan användas även i känsliga miljöer, drivna på den olja och bensin som är mest skonsam för naturen.

–Men också för oss själva, det är inte kul att gå i avgaserna efter en maskin, konstaterar han.

Miljötänket har gjort att Spjuts Skog & Marktjänst kunnat räkna hem jobb i naturreservat bland annat. Martin och hans anställda går regelbundet på utbildningar och har fler certifieringar än som krävs. Det ger konkurrensfördelar men det handlar inte enbart om det.

Martin Spjut grundare och ägare av Spjuts skog & marktjänst AB och stolt vinnare av Unga Landbygdspriset 2018.
Martin Spjut grundare och ägare av Spjuts skog & marktjänst AB och stolt vinnare av Unga Landsbygdspriset 2018.
Foto: Anna Rehnberg

Handlar lokalt

– Att ta eget ansvar och göra ett gott jobb är något jag fick med mig från farfar och morfar, som båda hade egna verksamheter.

I dag har Martin Spjut kunder hos både små och stora elbolag. Snart ska hela gänget iväg till Karlskrona. Teamet arbetar oftast tillsammans. Det går fortare och är roligare när vi arbetar ihop, menar Martin. Att personalen kommer från bygden ser Martin som en fördel. Detsamma gäller inköp av arbetskläder, verktyg, maskiner och bilar.

– Det är kanske lite dyrare att handla från lokala företag än via nätet, men de kronorna har vi igen genom den samverkan det ger. Vi har fått många uppdrag genom dem vi handlar hos. Det är så vi gör här på landsbygden för att överleva.

Text: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Unga Landsbygdspriset i Väst delas ut av Västra Götalandsregionen (VGR) till två unga företagare i åldern 15-30 år, som på ett framgångsrikt sätt startat och driver företag på landsbygden i Västra Götaland. Varje pristagare får 25 000 kr.

Läs också om Marielle Örtengren som även hon tilldelats Unga landsbygdspriset i Väst 2018. Marielle vågade satsa på sin dröm

Kommentarer är stängda.