På ett soligt cafébord ligger en smartphone med inkopplade hörlurar bredvid fylld en kaffekopp.
Varför inte lyssna på några poddar från Västra Götalandsregionen i sommar?

Är du intresserad av trädgård, sex eller kultur? Då har Västra Götalandsregionen (VGR) poddarna för dig! Här har vi listat ett antal poddar med olika ämnen som produceras av verksamheter inom VGR. Vi hoppas att du hittar något som du vill lyssna på, eller tipsa någon annan om.

Podden Nästa hållplats handlar om morgondagens kollektivtrafik – och om trender som påverkar vårt sätt att resa: urbanisering, individualisering, digitalisering och hållbarhet. Västtrafiks vd Lars Backström pratar med intressanta människor som ger sina svar på vart vi är på väg – och hur Västtrafik kan bidra för att ta oss dit.

I Arrangörspodden möter du kulturarrangörer med olika erfarenheter, bakgrunder, arrangörsfilosofier och drivkrafter. Lyssna och lär, inspireras, förfasas och gläds!

Podden Sex på arbetstid är precis som det låter, en podcast om sex och sexuell hälsa och som du lyssnar på under arbetstid. Varje program har inbjudna gäster som delar med sig av kunskaper, erfarenheter och ger praktiska tips.

För att få större kunskap om studien Territorial Review Megaregion Western Scandinavia kan du lyssna på Megapodden, en podcast i fem avsnitt där Charlotte Beijer och Lars Karlsson från Västra Götalandsregionen, tillsammans med inbjudna gäster diskuterar de olika delarna I studien. Vi pratar bland annat om kultur, infrastruktur och attraktivitet som megaregion.

I Botaniska Trädgårdspodden Följ årets skiftningar i Botaniska tillsammans med trädgårdsmästare Anders Stålhand och botanist Åsa Krüger. Tillsammans går ni på upptäcktsfärd i en trädgård full av sällsynta växter, vilda ätliga blad, hårt trädgårdsarbete, historier och forskning.

Sahlgrenskapodden visar upp den magi som pågår innanför sjukhusets väggar – men  väjer inte för att också prata om sjukvårdens utmaningar. Här hör du både patienter och medarbetare berätta om vården ur olika perspektiv.

Sjuksköterskesnack är en podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska. Eller kanske är du redan sjuksköterska och nyfiken på vad det finns för olika karriärmöjligheter eller arbetsplatser. Betalt eller obetalt, i Sverige eller över hela världen. Kanske funderar du på att förverkliga en dröm

I Reumapodden lyssnar du på medicinsk information. Podden är primärt för läkarstudenter, läkare och vårdpersonal, men kanske just du gillar denna bäst? Med kryptiska avsnittstitlar som ”Spondylartrit”, ”SLA” och ”Gikt” förstår man att här blir det nördigt!

I samband med premiärer på GöteborgsOperan arrangeras öppna samtal och seminarier på Lilla scenen. I podden GöteborgsOperans samtal berättar konstnärligt team och solister/dansare om sitt arbete. Ofta bjuds dessutom en extern gäst in för att ge en särskild synvinkel på verket. En del samtal förs på engelska.

Ljudmagasinet bevakar kulturen ur ett tillgänglighetsperspektiv. Här hör du allt från nedslag i populärkulturen till litteratursamtal och personporträtt. 

De finns där när vi behöver dem. Årets alla dagar. Dygnets alla timmar. I NU-sjukvårdens podcast möter vi de som valt att arbeta i vården.

Text: Lars Karlsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Västra Götalandsregionen arbetar för att du som bor i Västra Götaland har tillgång till god hälso- och sjukvård. Det gör vi bland annat genom sjukhus, vårdcentraler och Folktandvården. Vi ansvarar för att det finns kollektivtrafik i hela Västra Götaland och äger Västtrafik som ser till att du kan resa både med tåg, buss, spårvagn och båt.

Du ska kunna ta del av musik, teater, dans, film, konst, historia och annan kultur oavsett var du bor. Därför stöttar vi kulturlivet i Västra Götaland. Vi driver även flera egna kulturverksamheter som Göteborgs Botaniska trädgård, Regionteater Väst och Vitlycke muséum.

Det här gör Västra Götalandsregionen