Just nu exploderar skogarna av goda matsvampar. Den senaste veckan är det karljohan-boom i svampskogen. VGR:s svampexpert Magnus Neuendorf tipsar om vad du ska tänka på.
− En riktigt varm och torr sommar, följt av regnskurar och fortsatt värme har gjort att skogarna just nu exploderar av soppar, som karljohan, smörsopp och sandsopp, säger Magnus Neuendorf, pensionerade botanist vid Göteborgs botaniska trädgård och svampexpert.
Däremot lyser den gyllengula kantarellen med sin frånvaro. Men Magnus Neuendorf menar att det är för tidigt att avgöra om kantarellerna har tagit alltför mycket stryk av den långvariga torkan. De kan komma senare.
Nybörjare i svampskogen
− Skogarna är rika på andra goda svampar. Jag tycker att det är synd om man inte vågar plocka annat än kantareller. Dessutom ger svamputflykten motion och härliga naturupplevelser. Det är verkligen spännande att ge sig ut för att leta efter något!
Hur ska man tänka som nybörjare i svampskogen? Magnus Neuendorfs huvudregel, som gäller för alla som plockar svamp, är att aldrig äta något som man inte är helt säker på vad det är.
− Det bästa sättet att lära sig om svamp är att gå med någon som har kunskap om olika svampsorter, eller besöka en svamputställning. För att lära sig att känna igen svampar är det viktig att veta hur unga och gamla svampar ser ut och hur svampens utseende kan skifta i olika väder och terräng.
Karljohan bra nybörjarsvamp
Han rekommenderar också att ta med moderna svampböcker på utflykten, inte äldre än från mitten av 80-talet, för att ta reda på om en svamp är ätlig eller inte. Har du mobiltelefonen med dig finns också information att hämta på svampguiden eller via någon app.
− Vill man sikta in sig på bra nybörjarsvampar är soppar ofarliga, till exempel karljohan. Andra säkra svampar är blodriska, citronslemskivling, trattkantarell, rödgul trumpetsvamp och blek taggsvamp. De är svåra att förväxla med giftiga sorter.
Hans egen favorit är den numera sällsynta svampen stolt fjällskivling. Den skär han helst i tårtbitar och steker i smör med lite salt och persilja.
− Svamp fungerar som en kulinarisk krydda. Svamparna innehåller vitaminer och få kalorier. En del, till exempel karljohan, är också rika på selen.
Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se
Magnus tips på svampställen i Västra Götaland:
- Skogarna vid Landvetter och runt Hällingsjö i närheten av Bollebygd.
- Vildmarksområdet Risveden mellan Alingsås och Skepplanda.
- Varnhem, Eahagen och runt sjön Östen i Skaraborg.
- Delsjöområdet, Änggårdsbergen och även Slottsskogen i Göteborg.
Göteborgs botaniska trädgård ägs av Västra Götalandsregionen(VGR). Botaniska erbjuder flera möjligheter att få hjälp med svampbestämning. En svamputställning pågår den 13-16 september klockan 13-16 samt svampbestämning måndagskvällar den 10, 17 och 24 september klockan 18-20.
FAKTA: SVAMPFÖRGIFTNING
Det är sällsynt med allvarliga svampförgiftningar i Sverige. I genomsnitt vårdas 5-10 personer per år på sjukhus för livshotande svampförgiftning. Dödsfall är extremt ovanligt och inträffar mer sällan än vart femte år.
Om man misstänker förgiftning är det viktigt att söka hjälp direkt. Risken för exempelvis lever- eller njurskador minskar ju tidigare behandling kan sättas in.
Källa: Överläkare Jonas Höjer, Giftinformationscentralen.
Ring 010-456 67 00 eller 112 och begär ”giftinformation” för akut rådgivning dygnet runt.
Läs om de vanligaste giftsvamparna: https://giftinformation.se/svampregister/
Kommentarer är stängda.