Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Regionfullmäktiges nya presidium med, från vänster: 2:e vice ordförande Magnus Berntsson (KD), ordförande Annika Tännström (M) och 1:e vice ordförande Per Tenggren (S).

Här är Västra Götalandsregionens nya ledning

Nu har det bestämts vilka partier och politiker som ska styra Västra Götalandsregionen (VGR) under de kommande fyra åren. Här presenteras de tyngsta posterna.

På tisdagen samlades nya regionfullmäktige i Vänersborg för ett konstituerande sammanträde där man beslutade vilka som ska styra VGR. Alla 149 ledamöter närvarade, varav runt hälften är nyinvalda och inte har suttit i regionfullmäktige tidigare.

Grönblå Samverkan – som består av de fyra allianspartierna Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet – gick redan för några veckor sedan ut med att de hade för avsikt att fortsätta styra VGR, vilket VGRfokus skrivit om.

Men det är inte förrän nu – tisdag 23 oktober – som det blivit klart att Grönblå Samverkan bär VGR:s ledartröja under mandatperioden 2018 till 2022. Tillsammans har koalitionen 68 av regionfullmäktiges 149 mandat, det innebär ett minoritetsstyre.

Regionfullmäktiges presidium – ”högt i tak”

Fullmäktige valde presidium för sitt eget arbete – det vill säga ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande – och de nämnda ledande rollerna tillföll Annika Tännström (M), Per Tenggren (S) och Magnus Berntsson (KD).

– Regionens historia går 20 år tillbaka i tiden och efter dessa år är jag den första moderaten och den första kvinnan på den här posten. Det känns naturligtvis väldigt hedersamt och roligt, säger regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström (M) till VGRfokus och fortsätter:

– Vårt fullmäktige har ett nationellt rykte om sig att vara ett parlament med högt i tak och god ton. Vi ska vara väldigt stolta över den tradition vi har och jag ska inte försöka fylla mina föregångares skor men vill i mina egna högklackade följa i deras fotspår.

Regionstyrelsen – regeringen i Västra Götaland

Av de 149 ledamöterna i fullmäktige som utgör VGR:s högsta beslutande församling, valdes 15 personer till ordinarie ledamöter i regionstyrelsen. Johnny Magnusson (M) till regionstyrelsens ordförande och Helén Eliasson (S) till vice ordförande.

Läs också: Här är listan över samtliga 149 ledamöterna i regionfullmäktige

Till regionstyrelsen valdes också Lars Holmin (M), Linn Brandström (M), Conny Brännberg (KD), Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (L), Ulrika Frick (MP), Alex Bergström (S), Bijan Zainali (S), Janette Olsson (S), Håkan Linnarsson (S), Heikki Klaavuniemi (SD), Håkan Lösnitz (SD) och Eva Olofsson (V).

Text: Gabriel Holmqvist
vgrfokus@vgregion.se


Västra Götalandsregionens högsta ledning

Regionfullmäktige är Västra Götalandsregionens högsta beslutande församling med det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning. De 149 ledamöterna kommer från hela Västra Götaland och väljs i de allmänna valen vart fjärde år.

Regionstyrelsen företräder Västra Götalandsregionen utåt och har uppsikt över nämndernas och bolagens verksamhet. Styrelsen ansvarar även för beredningen av ärenden till regionfullmäktige.

Kommentarer är stängda.