Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i VGR råder kraftigt överviktiga personer att vaccinera sig mot influensa.

Influensan snart här – se upp om du är kraftigt överviktig

Skulle du klara att springa ett motionslopp om dagen i en vecka utan att kollapsa? Då klarar du förmodligen också att drabbas av influensa. Men är du kraftigt överviktig, hjärtsjuk eller har nedsatt immunförsvar bör du överväga att vaccinera dig.

Gunilla Ockborn som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen liknar influensa vid en kraftansträngning som ett medeldistanslopp några dagar i sträck.

– Så ansträngande är det för kroppen att få influensa. Är du fullt frisk och i normal kondition är det i regel inga problem. Men är du gravt överviktig så är det i sig redan en belastning för kroppen som kan leda till att du blir allvarligt sjuk om du drabbas av influensa.

Riskgrupp som är svår att nå

Just kraftigt överviktiga är en riskgrupp som är svår att nå med information om influensavaccination. De som är hjärtsjuka, lungsjuka, gravida eller har nedsatt immunförsvar får ofta, men inte alltid, information och rekommendation att vaccinera sig genom sina regelbundna kontakter med sjukvården.

– Det är inte säkert att man söker vård så ofta bara för att man är gravt överviktig. Det gör att man kan missa informationen om att man faktiskt tillhör en riskgrupp som bör vaccinera sig, säger Gunilla Ockborn.

Smittskydd rekommenderar liksom tidigare alla över 65 att vaccinera sig för att slippa influensa, eller åtminstone få en lindrigare variant.

Nytt bredare vaccin

– Influensa är en allvarlig sjukdom för vissa personer och vaccination är det bästa vi har för att  mildra effekterna. Jag tycker inte att gamla människor som kanske redan är sköra ska behöva genomlida en influensa  och kanske få ännu sämre hjärt- och lungfunktion sina sista år, säger Gunilla Ockborn.

Som VGRfokus tidigare berättat erbjuder VGR från och med i år ett bredare vaccin som ger ett ökat skydd. Läs mer här

– Vaccinet är till för att skydda riskgrupper från allvarlig sjukdom och död men det skyddar dig därmed inte garanterat från att bli sjuk i influensa. Med det nya bredare vaccinet kommer sannolikt färre personer som vaccinerat sig att bli allvarligt sjuka, säger Gunilla Ockborn.

Läs mer om influensa på 1177.se

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.