Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Katten Skorpan har fått en gladare husse sedan David Grönbäck började med terapi via nätet. Foto: Anna Renberg

Nu mår David bra igen – tack vare terapi på nätet

David gick från ett lyckat liv till en depression på bara några månader. Med hjälp av terapi via internet kom han på fötter igen.

Det är en glad David Grönbäck som hälsar välkommen till sin lägenhet i Majorna, Göteborg, där han bor tillsammans med sin flickvän och katterna Skorpan och Jonatan. Han vill berätta om hur bra det blivit, om hjälpen han fick, men också om hur långt ner han sjönk när de negativa tankarna tog över.

– Vi måste prata mer om psykisk ohälsa. Jag vill säga till alla som har mörka tankar att de ska söka hjälp. Jag var en helt vanlig kille som inte såg vad som hände förrän det var försent. Hade jag inte fått professionell hjälp hade det blivit extremt farligt.

Det lyckade livet

Först var det kanske väl perfekt. För det var faktiskt allt det roliga som gjorde att situationen till slut blev ohållbar. Sedan David började på Chalmers efter gymnasiet hade allt bara gått bättre och bättre. Studierna gick bra, han hade ett rikt socialt liv med många kompisar och han tränade gärna, både löpning och bollsporter.

– Jag träffade också min flickvän i den här perioden. Livet var verkligen superbra, säger David.

Problemen började när han efter ett års praktik fick en timanställning på samma arbetsplats samtidigt som han skulle göra sitt examensarbete där. Det fungerade bra ett tag, men hans ambitioner att prestera på topp i både jobb och studier, gjorde att han började känna sig mer och mer otillräcklig.

– Jag lade mer tid på båda, för att kompensera mitt dåliga samvete för att jag inte räckte till någonstans. Och när jag satsade mer på det ena, kom jag efter i det andra.

Han är noga med att poängtera att det var hans eget val att prestera mera, det var ingen annan som krävde mer än det han redan gjorde.

Depression

Det snurrade fortare och fortare och till slut låste sig allt. David började tolka signaler från omgivningen till sin egen nackdel. Någon som inte sa hej på jobbet blev i Davids tankar någon som inte tyckte att han dög. Någon som frågade ”Hur går det?” i korridoren blev någon som ifrågasatte om David gjorde ett tillräckligt bra jobb.

– Jag tänkte att jag borde hålla ut och att det bara satt i huvudet, men jag klarade snart inte av att gå till jobbet.

När David till slut sökte hjälp var det inte bara jobbet som blivit lidande. Han hade slutat träffa kompisar och slutat träna. Allt som han tidigare tyckt var roligt, gav inte längre någon glädje. Han kom knappt upp ur sängen på morgnarna och tänkte enbart negativa tankar.

– Det var som att stänga ner hela systemet. Jag kunde inte tänka en enda positiv tanke, säger David.

Terapi via internet

David gick till sin vårdcentral på en drop-in-tid och fick träffa en läkare, som sjukskrev honom, ordinerade en låg dos med anti-depressiv medicin och rekommenderade kognitiv beteendeterapi (kbt), antingen var fjortonde dag på vårdcentralen eller som internetbehandling, så kallad ikbt. David valde internetbehandling, eftersom han då skulle få möjlighet att prata med sin terapeut på telefon en gång i veckan och att han skulle ha möjlighet att göra övningarna när det passade honom.

– Jag fick fullt förtroende för min terapeut redan vid första telefonsamtalet. När någon räcker ut handen för att hjälpa en, då tar man den, säger David.

Behandlingen pågick i åtta veckor. Det mesta arbetet gjorde David själv hemma vid datorn. Han läste texter, såg korta filmer och gjorde övningar. Han kunde skriva meddelanden till sin terapeut, men det viktigaste för David var telefonsamtalet de hade bokat varje vecka.

– Att få höra en positiv röst var så viktigt, att det fanns någon där som hela tiden var uppmuntrande och få bekräftelse på att jag inte var onormal. Steg för steg, fick terapin mig att börja se ljusare på livet igen.

Övningar och terapeutkontakt

Kombinationen av egna övningar och kontakten med terapeuten blev framgångsreceptet för David. Även om han säger att han har en bit kvar att gå, är det kanske just den insikten som gör att han njuter mer av livet i dag.

– Jag tar mig tid att stanna upp mer nu. Att upptäcka saker på promenaden till jobbet, känna dofter, mysa med katterna, uppskatta god mat, skratta med kompisarna. Att inse att livet aldrig blir perfekt är också en tanke som hjälper mig.

Och verktygen från terapin, de har han med sig resten av livet. Nu kan han upptäcka varningssignalerna i tid. Om han får negativa tankar, kan han hantera dem.

– De får komma, men de får bara åka snålskjuts en stund i baksätet. För det är jag som kör bilen nu!

Idag är David tillbaka på sitt arbete men arbetar ännu inte heltid. Han har gott stöd från sina arbetskamrater och får ta den tiden han behöver.

– Jag vill inte pusha mig för hårt utan ge mig tid så att det blir hållbart, men det är roligt att jobba nu. Och när jag kommer hem släpper jag jobbet och gör det jag tycker är roligt.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Läs också: Stort intresse för terapi via nätet

David valde internetbehandling eftersom han då skulle få möjlighet att prata med sin terapeut på telefon en gång i veckan och att han skulle ha möjlighet att göra övningarna när det passade honom. Foto: Anna Rehnberg
David valde internetbehandling, eftersom han då skulle få möjlighet att prata med sin terapeut på telefon en gång i veckan och att han skulle ha möjlighet att göra övningarna när det passade honom. Foto: Anna Rehnberg